Στο «στόχαστρο» της γαλλικής Monde βρίσκονται οι «σχέσεις» της Νέας Δημοκρατίας με την ακροδεξιά, με αφορμή το «μπλόκο» του Αρείου Πάγου στο κόμμα του καταδικασμένου πρώην βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη για τη συμμετοχή του στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Στο εκτενές της άρθρο αναφέρεται στο χρονικό της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου και αναλύει το πολιτικό παρελθόν τριών υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκης. Συγκεκριμένα του Άδωνι Γεωργιάδη, του Μάκη Βορίδη και του Θάνου Πλεύρη.

«Λιγότερο από τρεις εβδομάδες απομένουν για τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας μπλόκαρε στις 2 Μαΐου τη συμμετοχή του κόμματος «Έλληνες» που ίδρυσε ο πρώην εκπρόσωπος του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, Ηλία Κασιδιάρη», αναφέρει ο άρθρο της Monde.

Η αρθρογράφος υπενθυμίζει πως τον Οκτώβριο του 2020, έπειτα από 5ετή δίκη, ο Κασιδιάρης και άλλα 67 ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής, καταδικάστηκαν για συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση» που εμπλέκεται στη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ, Παύλου Φύσσα, το 2013 και σε απόπειρες ανθρωποκτονιών εναντίον Αιγύπτιων ψαράδων και κομμουνιστών συνδικαλιστών.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται στο άρθρο, ο Κασιδιάρης από τις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Δομοκού, συνέχισε την προεκλογική του εκστρατεία στο YouTube με δηλητηριώδη βίντεο. Καθώς είναι καταδικασμένος σε πρώτο βαθμό, διατηρεί ακόμα τα πολιτικά του δικαιώματα.

Στη συνέχεια η αρθρογράφος αναφέρεται στο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση της ΝΔ ώστε να βάλει τέλος στη συμμετοχή του στις εκλογές. Συγκεκριμένα, πέρασε μία τροπολογία μέσω της Βουλής που δεν επιτρέπει σε ένα κόμμα να βάλει υποψηφιότητα εάν η ηγεσία του – επίσημη ή ανεπίσημη – έχει καταδικαστεί για σοβαρά εγκλήματα.

Ωστόσο, η ακροδεξιά στην Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο, σχολιάζει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην επίθεση που δέχτηκε ζωγράφος από τη Βόρεια Μακεδονία στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι Έλληνες εθνικιστές εξακολουθούν να αμφισβητούν τη συμφωνία των δύο χωρών για την ονομασία.

Στη συνέχεια η αρθρογράφος παραθέτει δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Για τον Αλέξη Τσίπρα, αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, αυτή η διαμάχη για το κόμμα του Ηλία Κασιαδιάρη «ωφέλησε την ακροδεξιά», γράφει. «Βλέπω έναν μεγάλο πανικό στη Δεξιά να προσπαθεί να αποκλείσει κόμματα όπως αυτό του Κασιδιάρη. Η Νέα Δημοκρατία θέλει να καταστρέψει τα πάντα για το δικαίωμά της να έχει το μονοπώλιο», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια η Monde πετά καρφιά για την πολιτική που έχει ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία στο «κυνήγι» της ψήφου.

«Χρησιμοποιώντας μία αντιμεταναστευτική ρητορική που ξεκίνησε με την ανακοίνωση της προέκτασης του φράκτη στον Έβρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ελπίζει να ανακτήσει κάποιες ψήφους της ακροδεξιάς ώστε να αποκτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στις 21 Μαΐου», αναφέρεται στο άρθρο.

Στο ίδιο άρθρο φιλοξενούνται και οι δηλώσεις του δημοσιογράφου και συγγραφέα, Δημήτρη Ψαρρά για τις σχέσεις ακροδεξιάς και Νέας Δημοκρατίας. «Υπάρχει μια παράδοση της ακροδεξιάς στην Ελλάδα, η οποία έχει τις ρίζες της στη δικτατορία των συνταγματαρχών [1967-1974] ακόμη και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου [1946-1949] . Αυτό το νοσταλγικό περιθώριο συνεχίζει να σχηματίζει αυτό που ονομάζεται «παρακράτος», σημειώνει ο Ψαρράς. «Η Νέα Δημοκρατία έχει ισχυρούς δεσμούς με την ακροδεξιά», διαβεβαιώνει ο δημοσιογράφος.

Με την εφημερίδα να σχολιάζει πως «στην αστυνομία, στους ανώτερους αξιωματούχους της δικαιοσύνης, στους επιχειρηματικούς κύκλους, η παρουσία της ακροδεξιάς παραμένει μια πραγματικότητα, γεγονός που εξηγεί γιατί, για χρόνια, η Χρυσή Αυγή απολάμβανε μεγάλη ατιμωρησία».

Η «ανακύκλωση» του ΛΑΟΣ

Τα «καρφιά» συνεχίζονται, με την εφημερίδα να λέει πως «κάποιοι στη Δεξιά, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που έγινε Πρωθυπουργός όταν επέστρεψε η δημοκρατία στην Ελλάδα το 1974, κυνήγησαν την ακροδεξιά μέσα στη Νέα Δημοκρατία, αυτό δεν συμβαίνει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη»

«Έδωσε εξουσία σε πρώην μέλη ενός μικρού ακροδεξιού κόμματος του, τους διόρισε σε τρία υπουργεία, σε θέσεις κλειδιά», συνεχίζει η εφημερίδα με τις δηλώσεις του Δημήτρη Ψαρρά. Παρά τον ριζοσπαστισμό τους, «αυτοί οι υπουργοί μοιράζονται με τον επικεφαλής της κυβέρνησης έναν υπερφιλελεύθερο και κατασταλτικό οδικό χάρτη».

Στη συνέχεια η εφημερίδα αναφέρεται στο πολιτικό παρελθόν των τριών υπουργών.

Σχετικά με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη αναφέρει έκανε τα πρώτα του βήματα στην πολιτική μέσα από την οργάνωση νεολαίας του ακροδεξιού κόμματος Επεν (Εθνική Πολιτική Ένωσις), ενός σχηματισμού που νοσταλγεί τη στρατιωτική χούντα, και ίδρυσε το Ελληνικό Μέτωπο παίρνοντας το παράδειγμα του Εθνικού Μετώπου του Ζαν-Μαρί Λεπέν.

Έπειτα κάνει λόγο για το παρελθόν του υπ. Υγείας κ. Θάνου Πλεύρη.

«Ο Θάνος Πλεύρης, υπουργός Υγείας, είναι γιος του πιο γνωστού αρνητή του Ολοκαυτώματος στην Ελλάδα, του Κωνσταντίνου Πλεύρη, συγγραφέα του αντισημιτικού φυλλαδίου «Οι Εβραίοι, όλη η αλήθεια», στο οποίο θεωρούσε τους Εβραίους “υπανθρώπους”.

Το 2011, ο γιος του δήλωσε: «Δεν υπάρχει προστασία των συνόρων χωρίς θανάτους».

Τέλος, αναφέρεται και στον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

«Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, στο παρελθόν προμόταρε το εν λόγων βιβλιο».

Τέλος, το γαλλικό Μέσο καταλήγει λέγοντας πως, «από τον διορισμό τους στην κυβέρνηση το 2019 και το 2021, όλοι έχουν κάνει το mea culpa τους, κυρίως λόγω της στρατηγικής προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ τα τελευταία χρόνια».

Γεγονός όμως παραμένει, για τον Δημήτρη Ψαρρά, ότι «υπό τον Μητσοτάκη, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι πλέον ένα κλασικό ευρωπαϊκό δεξιό κόμμα, έχει πάρει έναν επικίνδυνο δρόμο για το κράτος δικαίου, την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης».

 

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις