Σε κατάσταση συναγερμού εξακολουθεί να βρίσκεται ο στρατός της Πολωνίας μετά την πτώση πυραύλου, η προέλευση του οποίου παραμένει άγνωστη, σε χωριό κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, με αποτέλεσμα τον θάνατο δύο πολιτών.
Ταυτόχρονα, το τοπίο γύρω από τον τόπο προέλευσης του πυραύλου παραμένει θολό, με την Ρωσία να αρνείται πως τον έριξε, την Ουκρανία να κατηγορεί τη Μόσχα και τις ΗΠΑ να «βλέπουν» την ουκρανική αεροάμυνα.
Η απάντηση της Μόσχας γύρω από τις αρχικές κατηγορίες της Δύσης περί ατυχήματος ήταν άμεση, με τον επικεφαλής της μόνιμης αποστολής της Ρωσίας στον ΟΗΕ να εκτιμά πως το ατυχές περιστατικό στην Πολωνία, ήταν μια απόπειρα να προκληθεί άμεση σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ.
«Οι ισχυρισμοί των πολωνικών μέσων ενημέρωσης και αξιωματούχων για τη φερόμενη πτώση ρωσικών πυραύλων κοντά στο χωριό Σεβόντοφ αποτελούν σκόπιμη πρόκληση με στόχο να κλιμακωθεί η κατάσταση», αντέδρασε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο Telegram.
Εφιαλτική πρόβλεψη από Μεντβέντεφ
Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε πως το πυραυλικό πλήγμα στο πολωνικό έδαφος δείχνει πως η Δύση πλησιάζει περισσότερο σε άλλον ένα Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Το περιστατικό με το καταγγελόμενο από την Ουκρανία ‘πυραυλικό πλήγμα’ σε πολωνικό αγρόκτημα αποδεικνύει μόνο ένα πράγμα: διεξάγοντας υβριδικό πόλεμο κατά της Ρωσίας, η Δύση πλησιάζει εγγύτερα σε παγκόσμιο πόλεμο», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Μεντβέντεφ.
Συνεδριάζει το ΝΑΤΟ
Στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδος, συνεδριάζει το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων, με αποκλειστικό θέμα τις εκρήξεις σε πολωνικό έδαφος.
Όπως αναφέρει το ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του, «ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ θα προεδρεύσει του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου με θέμα τις εκρήξεις στην Ανατολική Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία».
Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, η Πολωνία δεν ζήτησε την ενεργοποίηση του ‘Αρθρου 4 της Συνθήκης του ΝΑΤΟ, που προβλέπει διαβουλεύσεις για ζήτημα ανησυχίας σχετικά με την ασφάλεια ενός κράτους-μέλους, ανέφεραν στο ΑΜΠΕ νατοϊκές πηγές.
Το ‘Αρθρο 4 προβλέπει ότι μια χώρα-μέλος μπορεί να ζητήσει να γίνουν διαβουλεύσεις για ένα ζήτημα που δημιουργεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλειά της.
Δεν βλέπει «αδιάσειστα στοιχεία» η Πολωνία – Τους Ουκρανούς δείχνουν οι ΗΠΑ
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα υπογράμμισε χθες, ότι σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν «αδιάσειστα στοιχεία» για την προέλευση του πυραύλου, ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο είναι «πολύ πιθανόν ρωσικής κατασκευής». «Διεξάγεται έρευνα», πρόσθεσε ο Ντούντα εξηγώντας ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.
Από την πλευρά τους οι Δυτικοί προσέφεραν συνετή στήριξη στην Πολωνία, με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να χαρακτηρίζει «απίθανο (…) (ο πύραυλος) να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία».
«Θέλω να βεβαιωθώ ότι θα μπορέσουμε να καθορίσουμε τι συνέβη ακριβώς», προτού αντιδράσουμε, τόνισε έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση των ηγετών της G7 (ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ιταλία, Καναδάς και Ιαπωνία) στην Ινδονησία, στο περιθώριο της συνόδου της G20.
Αργότερα αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ ανέφεραν πως με βάση τα πρώτα στοιχεία που έχουν περιέλθει σε γνώση τους, ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός κι εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις για την κατάρριψη ρωσικού εισερχόμενου πυραύλου, ανέφερε ρεπόρτερ του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.
Μετά την αρχική του δήλωση ο Μπάιντεν φέρεται να ενημέρωσε τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων με τους οποίους συζήτησε νωρίτερα στο Μπαλί πως υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι ο πύραυλος ήταν αντιαεροπορικός και εκτοξεύθηκε από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, κατά πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου, που δεν κατονομάζει τις πηγές του.
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις