Κάνει «εξωτερική πολιτική» κρατώντας μούτρα. Αφαντος από το Βαλκάνια όσο είναι υπουργός Εξωτερικών, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, τώρα για πρώτη φορά κίνησε για τα Σκόπια, όπου έτσι κι’ αλλιώς οι σχέσεις Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας έχουν επιβαρυνθεί, εξαιτίας -και- της νέας, εθνικίστριας προέδρου της βόρειας γείτονος που αυτοπαρουσιάζεται ως «πρόεδρος της Μακεδονίας».

Η επίσκεψη Γεραπετρίτη στα Σκόπια για την Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Southeastern Europe Cooperation Process Summit, SEECP) μετετράπη σε οπερέτα. Μουτρωμένος κάθισε δίπλα στην πρόεδρο της γείτονος, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα. Εμεινε περί τις δύο ώρες στα Σκόπια, και άφησε στο πόδι του την υφυπουργό Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

 

Η «διπλωματία των μούτρων»

«Διπλωματία των μούτρων», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η επίσκεψη Γεραπετρίτη στη βόρεια γείτονα. Μετά από πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων, η Αθήνα βρισκόταν σε πλήρη ακινησία, και ούτε καν είχε σπεύσει να πιέσει τα Σκόπια να εφαρμόσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, κάτι που βόλευε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, επειδή και αυτός δεν ήθελε να την εφαρμόσει για να μην «πικράνει» την εσωκομματική αντιπολίτευσή του, τώρα η επίσκεψη του Ελληνα ΥΠΕΞ στη Βόρειο Μακεδονία γίνεται φιάσκο, αν όχι Βατερλώ, με ωμές προσβολές προς την Ελλάδα.

Και, βέβαια, είναι προφανές ότι όταν απουσιάζει η Ελλάδα, θεωρητικά η Νο1 χώρα στην περιοχή, από τα Βαλκάνια (και τα Σκόπια), τότε το κενό καλύπτει κάποιος άλλος. Στην προκειμένη, η Τουρκία, της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ήταν παρών και είχε την τιμητική του.

 

Κτυπήματα κάτω από τη ζώνη

Αρχικά, ως φαίνεται από τις φωτογραφίες της Συνόδου, ο Γ. Γεραπετρίτης κάθισε δίπλα στην πρόεδρο της φιλοξενούσας τη Σύνοδο χώρας, την Γ. Σιλιάνοφσκα. Κατόπιν, έγινε καπνός και, αντί αυτού, παρέμεινε η υφυπουργός Εξωτερικών, Α. Παπαδοπούλου.

 

Η θεατρική, διπλωματική οπερέτα συνεχίστηκε με κτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Ετσι, στην ονομαζόμενη «οικογενειακή φωτογραφία», όπου παρευρισκόταν η Γ. Σιλιάνοφσκα, την Ελληνίδα υφυπουργό Εξωτερικών είχαν φροντίσει να την «εξαφανίσουν» στη δεύτερη σειρά και να μην φαίνεται ιδιαίτερα. Από τη φωτογραφία απουσίαζε ο Γ. Γεραπετρίτης. Αντίθετα, στην πρώτη θέση ήταν ο Χ. Φιντάν, με τον οποίο συναντήθηκε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών.

 

Μικρό το κακό, θα πει κανείς, να βάλουν την Α. Παπαδοπούλου στη δεύτερη σειρά, δεδομένου ότι είναι υφυπουργός και όχι υπουργός που μπαίνουν στην πρώτη σειρά. Πόσο μάλλον, αφού ο έφυγε ο Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος φαίνεται πως είδε αυτή την επίσκεψη ως «διεκπεραίωση» και «αγγαρεία».

Οταν, πάντως, αποχώρησε η Γ. Σιλιάνοφσκα, σε άλλη «οικογενειακή φωτογραφία» που τραβήχτηκε, η Ελληνίδα υφυπουργός, μαζί με άλλους ομολόγους της, στάθηκε στην πρώτη σειρά. Βαλκανικά σημειολογικά κτυπήματα κάτω από τη ζώνη.

 

Ευτυχώς, την ελληνο-σκοπιανή οπερέτα έσωσε ο αλβανικής καταγωγής υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος συναντήθηκε με την Α. Παπαδοπούλου, και, όπως έγραψε στο twitter (X), τόνισε τη σημασία της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών και από τα δύο μέρη, καθώς και την υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της βόρειας γείτονος.

Η Α. Παπαδοπούλου, η οποία, πλέον, αφότου ο Γ. Γεραπετρίτης είχε … κάνει φτερά, είχε αναλάβει όλες τις επαφές, συναντήθηκε και με τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας, Μάρκο Τζούριτς. Ως γνωστόν, οι σχέσεις Αθήνας – Βελιγραδίου βρίσκονται επίσης σε άσχημο επίπεδο, δεδομένης της «πρωτοβουλίας» της Ντόρας Μπακογιάννη, της αδελφής του πρωθυπουργού, να προωθήσει την υποψηφιότητα του Κοσσόβου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Να σημειωθεί ότι αυτή η περίοδος είναι άκρως ανησυχητική για επικίνδυνες εξελίξεις που μπορεί να δρομολογηθούν στα Βαλκάνια, κυρίως στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, αλλά και στις σχέσεις Κοσσόβου – Σερβίας. ως εκ τούτου, η ελληνική παρουσία έπρεπε να είναι αναβαθμισμένη και παρεμβατική όλα αυτά τα χρόνια, και όχι να σύρεται πίσω από τα γεγονότα. Κάτι, όμως, που δεν συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.

 

Οι «Βούλγαροι» της Βόρειας Μακεδονίας

Σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων (BTA), στη Βόρεια Μακεδονία, η Βουλγαρία εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εξωτερικών, Ιβάν Κόντοβ, ο οποίος είπε ότι η Βουλγαρία δεν θα αλλάξει τη θέση της σχετικά με το διαπραγματευτικό πλαίσιο και την ένταξη των «Βουλγάρων» στο Σύνταγμα της Βόρειας Μακεδονίας.

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο της Σιλιάνφσκα αναφερόταν ότι στη Σύνοδο συμμετέχουν οι πρόεδροι της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Denis Becirovic, του Κοσσυφοπεδίου, του Μαυροβουνίου, οι υπουργοί Εξωτερικών της Σερβίας, της Τουρκίας, οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Μολδαβίας, της Ρουμανίας, η Σλοβενία και η Κροατία με τους πρέσβεις τους, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, η γενική γραμματέας του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Αννα Βεζύρογλου.

 

Οι «Τούρκοι» της Βόρειας Μακεδονίας

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της Συνόδου. Και, ως ήταν αναμενόμενο, η ίδια, σε ανάρτησή της στο twitter, έκανε λόγο νέτα – σκέτα για «Μακεδονία». Κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι δυό τους μίλησαν για τη «συνεργασία των δύο χωρών σε πολλούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στο πνεύμα της στρατηγικής συνεργασίας και της συμμαχίας εντός του ΝΑΤΟ». Κάτι που σημαίνει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να «επενδύει» στην εκπαίδευση στρατιωτικού προσωπικού της Βόρειας Μακεδονίας, όπως έκανε επί πολλά έτη, αν και αυτό θα έπρεπε να είναι αποκλειστική δουλειά της Ελλάδας.

Στη συνάντησή τους υπογραμμίστηκε ο «σημαντικός ρόλος της τουρκικής κοινότητας (σ.σ. εξισλαμισμένοι Σλάβοι, στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι) στη χώρα, η οποία ενισχύει περαιτέρω τους καλούς δεσμούς με την Τουρκία».

 

Ο Γεραπετρίτης

Από τη μεριά του, ο Γ. Γεραπετρίτης, σε δήλωσή του ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι «από τις επισπεύδουσες χώρες για τη συγκρότηση της Διαβαλκανικής, όπως επίσης και για το όραμα για μια Ευρώπη, η οποία θα περιλαμβάνει όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Βεβαίως -και αυτό τόνισα κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης- η πρόοδος αυτή θα πρέπει να εξελίσσεται στη βάση συγκεκριμένων προϋποθέσεων, οι οποίες είναι τυπικές και αφορούν τον σεβασμό της δημοκρατίας, τον σεβασμό του κράτους δικαίου, την πιστή τήρηση όλων των διεθνών συνθηκών και την απαρέγκλιτη συμφωνία με όλα όσα έχουν υπάρξει σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Διεθνές Δίκαιο, όπως επίσης βεβαίως και τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

 

»Η πορεία προς την Ευρώπη θα πρέπει να συνεχιστεί και η Ελλάδα θα είναι ανάμεσα στις χώρες εκείνες που θα σταθούν δίπλα στις χώρες αυτές με σεβασμό στη δημοκρατία, με σεβασμό στο κράτος δικαίου και με την ελπίδα η Ευρώπη να καταστεί η ευρύτερη οικογένεια όλων των κρατών».

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις