Μόνο ένας από τους τέσσερις κρατουμένους των φυλακών Τρικάλων ήταν σχετικά μεγάλης ηλικίας.

Τέσσερις αιφνίδιοι θάνατοι μέσα σε διάστημα τριών μηνών έχουν σημειωθεί στις φυλακές Τρικάλων, με τις αρμόδιες Αρχές να αναζητούν τα αίτια και να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα.

Αυτό αποκαλύπτουν αξιόπιστες πηγές στο iEidiseis, προσθέτοντας ότι αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι ότι μόνο ένας από τους τέσσερις κρατουμένους ήταν σχετικά μεγάλης ηλικίας. Πιο συγκεκριμένα, πριν από περίπου τρεις μήνες έφυγαν από τη ζωή δύο κρατούμενοι, οι οποίοι -κατά πληροφορίες- κρατούνταν στο ίδιο κελί. Ο ένας από τους δύο πέθανε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείου και ο άλλος αιφνιδίως μέσα στη φυλακή.

Τον τελευταίο μήνα σημειώθηκαν ακόμα δύο θάνατοι. Στη μία περίπτωση κρατούμενος υπέστη λιποθυμικό επεισόδιο την ώρα του φαγητού και άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο, ενώ ο δεύτερος άντρας πέθανε αιφνιδίως μέσα στο σωφρονιστικό κατάστημα των Τρικάλων.

Αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι «η φυλακή των Τρικάλων είναι μία μεγάλη φυλακή όσον αφορά στον αριθμό των κρατουμένων, ωστόσο, αυτός ο αριθμός των θανάτων δεν είναι κάτι συνηθισμένο. Οι ιατροδικαστικές εκθέσεις και οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις θα δείξουν περί τίνος πρόκειται.

Εάν κάποιοι θάνατοι οφείλονται σε αμιγώς παθολογικά αίτια ή εάν κάποιοι θάνατοι μπορεί να οφείλονται σε χρήση ναρκωτικών ουσιών που μπορεί να επιφέρει -επί παραδείγματι- ανακοπή. Αυτό θα το δείξουν οι τοξικολογικές εξετάσεις».

Γιώργος Κωστίκας

Από την πλευρά του με δηλώσεις του στο iEidiseis το μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εξωτερικών Φρουρών Σωφρονιστικών Καταστημάτων, Γιώργος Κωστίκας, εξηγεί ότι κατ’ ουσία οι έλεγχοι στα σωφρονιστικά καταστήματα, για την αποτροπή εισαγωγής ναρκωτικών, είναι ελλειμματικοί: «Τα μηχανήματα X-RAY που υπάρχουν στα σωφρονιστικά καταστήματα ανιχνεύουν μέταλλα και πυρίτιδα. Δ

εν ανιχνεύουν ναρκωτικά. Εμείς ως συνδικαλιστές έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη την προμήθεια μηχανημάτων ανίχνευσης ναρκωτικών -κάτι που δεν προχώρησε- ή ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Το μόνο που έχουμε είναι κάποιες συσκευές -που τις αποκαλούμε «σκουπάκια», οι οποίες είναι αναξιόπιστες και δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο. Δεν έχει γίνει λοιπόν επένδυση σε εξοπλισμό. Έτσι, οι έρευνες για ναρκωτικά βασίζονται στην πληροφόρηση που μπορεί να έχει κάποιος σωφρονιστικός υπάλληλος ή στην εμπειρία του προσωπικού».

Τι λένε επίσημες πηγές

Για τους θανάτους στις φυλακές Τρικάλων ρωτήθηκαν σχετικά πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που ανέφεραν ότι «στις περιπτώσεις που μία ιατροδικαστική έκθεση δείξει θάνατο κρατουμένου από ναρκωτικά, τότε ενημερώνεται αρμοδίως η Γ. Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, κάτι που δεν έχει συμβεί σε αυτή την περίπτωση.

Από εκεί και πέρα να εξηγήσουμε ότι υπάρχουν ελλείμματα σε σχέση με τις ιατρικές εξετάσεις που κάνουν οι κρατούμενοι. Για παράδειγμα, δεν γίνεται ετήσιο check up, με αποτέλεσμα πρώτα να εκδηλώνεται το πρόβλημα υγείας και στη συνέχεια να προσπαθείς να το αντιμετωπίσεις.

Οι αλλαγές προς την κατεύθυνση της πρόληψης είναι στα σχέδια του υπουργείου. Όσον αφορά στους ελέγχους για ναρκωτικά, πράγματι θα πρέπει να υπάρξει προμήθεια σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού. Απαιτείται σχετικός σχεδιασμός, καθώς οι παλιές φυλακές δε μπορούν να υποστηρίξουν αυτή τη στιγμή σύγχρονο εξοπλισμό. Ωστόσο, και αυτό δρομολογείται».

ieidiseis.gr

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις