Η Οδύσσεια που κράτησε πέντε χρόνια και η δικαίωση

Τέλος μπήκε μετά από πέντε χρόνια στον εφιάλτη ενός καθηγητή σε Γυμνάσιο της Μυτιλήνης, που είχε κατηγορηθεί ψευδώς για ασέλγεια σε βάρος μαθητριών του. Ο άνδρας, που διασύρθηκε λόγω των κατηγοριών, αθωώθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο και απαλλάχθηκε από όλες τις βαριές και ατιμωτικές κατηγορίες.

Το κουβάρι της ιστορίας άρχισε να ξετυλίγεται πριν από πέντε χρόνια όταν μαθήτριες του  Γυμνασίου, όπου δίδασκε ο καθηγητής, τον κατηγόρησαν για ασελγείς χειρονομίες μέσα σε σχολική αίθουσα. Η καταγγελία έκανε το γύρο του νησιού και η υπόθεση έλαβε τεράστια έκταση, με συνέπεια ο εκπαιδευτικός πρωτόδικα να καταδικαστεί. Στη συνέχεια η υπόθεση έφτασε στο Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου όπου αθωώθηκε ομόφωνα, ενώ αθωωτική ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως του δικαστηρίου. Η απόφαση καθίσταται αμετάκλητη, καθώς δεν έγινε προσφυγή από πλευράς των οικογενειών των κοριτσιών σε Ανώτατο δικαστήριο.

Όπως υπογράμμισε και η Εισαγγελέας της έδρας οι καταγγέλλουσες στο σύνολό τους ήταν μαθήτριες με πολλές μονόωρες απουσίες σε πλήθος μαθημάτων και όχι μόνο στο μάθημα του κατηγορουμένου, που κρατούσε τα απουσιολόγια. Το γεγονός αυτό «φανέρωνε αξιοσημείωτη για τη μικρή τους ηλικία αδιαφορία των ιδίων αλλά και των γονέων τους για την αξία της εκπαιδευτικής διαδικασίας», επεσήμανε η εισαγγελέας, ενώ διερωτήθηκε αν «είναι τυχαίο το γεγονός ότι επέλεξαν όλες οι καταγγέλλουσες την ίδια συμπεριφορά και ότι μίλησαν στους γονείς τους αμέσως μετά την αποκάλυψη των απουσιών».

Μάλιστα, έγινε γνωστό, πως πρόκειται για τρεις πολύ καλές φίλες, που εκτιμάται πως συνεννοήθηκαν προτού καταγγείλουν τον καθηγητή τους, ώστε να τον διαπομπεύσουν, ως «τιμωρία» για τις απουσίες. Πλέον, όπως τονίζουν εκπαιδευτικοί τόσο οιμαθήτριες, όσο και οι γονείς τους, θα πρέπει να λογοδοτήσουν και να αποζημιώσουν, υλικά και ηθικά, τον εκπαιδευτικό.

«Επιστρέφει δικαιωμένος»

Παράλληλα, ο καθηγητής επιστρέφει στην υπηρεσία του, όπως έκανε γνωστό ο δικηγόρος του, Δημήτρης Συμεωνίδης. «Επιστρέφει δικαιωμένος και επίσημα στα καθήκοντά του, όμως η υπόθεση αυτή είναι κρίσιμο να γίνει τροφή για σκέψη και προβληματισμό για τα σημεία των καιρών και της κοινωνίας μας», επεσήμανε ο δικηγόρος και συνέχισε:

«Οι δικαστές αξιολόγησαν με προσοχή όλα τα αποδεικτικά στοιχεία και κατέληξαν ομόφωνα και αιτιολογημένα στην κρίση ότι όλοι ανεξαίρετα οι ισχυρισμοί σε βάρος του καθηγητή ήταν αβάσιμοι».

Ο δικηγόρος έκανε σαφές πως μετά από περίπου 5,5 χρόνια γράφτηκε και επίσημα ο επίλογος μιας υπόθεσης που απασχόλησε έντονα και προβλημάτισε την τοπική κοινωνία. «Μετά από μια πολυήμερη και ιδιαίτερα προσεκτική διαδικασία, το εφετείο αποφάσισε την πλήρη αθώωση του καθηγητή, παραθέτοντας εκτενή αιτιολόγηση που αποτυπώθηκε στην απόφασή του, όπως αυτή καθαρογράφηκε», σημείωσε και συμπλήρωσε:

«Παρά το γεγονός όμως ότι οι ως άνω πράξεις φέρεται να τελέστηκαν δημόσια και ενώπιον όλων των μαθητών της τάξης, κανείς από τους συμμαθητές τους δεν επιβεβαίωσε την τέλεσή τους. Μάλιστα, μαθήτριες, που κατά τις καταγγέλλουσες φέρεται να υπέστησαν τις ίδιες χειρονομίες διαψεύδουν ότι ο κατηγορούμενος τις άγγιξε. Οι υπόλοιποι συμμαθητές όχι μόνο δεν τις αντιλήφθηκαν, παρά το δημόσιο χαρακτήρα τους, αντίθετα δε, όπως προκύπτει και από το περιεχόμενο των υπεύθυνων δηλώσεων των γονέων τους, τις διέψευσαν».

«Ανάγκη για προσοχή και ευσυνειδησία στην διαχείριση παρόμοιων καταγγελιών»

Ο κ. Συμεωνίδης επισημαίνει ότι τελικά η δικαιοσύνη επικράτησε και ο καθηγητής, ο οποίος έδωσε την προσωπική του μάχη έχοντας στο πλάι του την οικογένειά του με αξιοπρέπεια και πίστη στην αθωότητά του, μπορεί σήμερα πλέον να αισθάνεται δικαιωμένος, αφού απαλλάχθηκε από όλες τις βαριές και ατιμωτικές κατηγορίες.

«Πέρα από τη λύτρωση της δικαίωσης για τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο, η συγκεκριμένη υπόθεση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα που προσφέρεται για γενικότερο προβληματισμό. Μας υπενθυμίζει την ανάγκη για προσοχή και ευσυνειδησία στη διαχείριση παρόμοιων καταγγελιών», αναφέρει ο δικηγόρος και καταλήγει:

«Η σοβαρότητα των κατηγοριών φυσικά και δεν πρέπει να υποτιμάται. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να εξασφαλίζεται ότι κάθε περίπτωση και κάθε υπόθεση ερευνάται με αντικειμενικότητα, με δίκαιο τρόπο. Κανένας δεν πρέπει να θεωρείται, ούτε να αντιμετωπίζεται ως ένοχος πριν αποφανθεί οριστικά και αμετάκλητα γι’ αυτόν η Δικαιοσύνη. Στην προκειμένη περίπτωση είναι πλέον βέβαιο ότι ένας καθηγητής με άμεμπτη διαδρομή και 30ετή υπηρεσία στοχοποιήθηκε άδικα και ταλαιπωρήθηκε ηθικά, ψυχικά και οικονομικά, δεδομένου και ότι, λόγω των καταγγελιών, τέθηκε αυτοδίκαια σε αργία ήδη από τον Ιούλιο του 2018»

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις