Να μην «παγώσουν» οι πληρωμές των επιταγών, ώστε να μπορέσουν οι επαγγελματίες της αγοράς να εισπράξουν και να ενισχύουν τη ρευστότητά τους, ζητούν από την κυβέρνηση τα μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Επιχειρηματιών Μαγνησίας.

Η Ενωτική Πρωτοβουλία απέστειλε επιστολή προς τους τοπικούς βουλευτές και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, στην οποία αναφέρεται πως στη συγκεκριμένη συγκυρία, θα είναι λάθος να «αφαιρεθούν» από το χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματιών της αγοράς τα αξιόγραφα και τα αντίστοιχα ποσά, μέσω του παγώματος και μετάθεσης πληρωμής έως και 75 ημέρες όπως φημολογείται. Οι επιταγές αυτές, σημειώνεται στην επιστολή, στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από μεγάλες βιομηχανίες της χώρας και μέσω του ενδεχόμενου παγώματος, δε θα εισπραχθούν από τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι υποχρεώσεις των οποίων, όμως, συνεχίζονται κανονικά. Έτσι, με αυτή τη λογική, ο μικρός και πολύ μικρός επιχειρηματίας θα υποχρεωθεί να προσφύγει σε άλλους τρόπους ρευστότητας, σαφέστατα επαχθέστερους για εκείνον, τη στιγμή που ουσιαστικά οι επιταγές αυτές θα παραμένουν ανενεργές κατά την ημερομηνία έκδοσής τους. Για το λόγο αυτό, η Ενωτική Πρωτοβουλία, ζητάει να μην «παγώσουν» οι επιταγές, σημειώνοντας οι οι επιχειρηματίες που δε θα μπορέσουν να ρευστοποιήσουν τα αξιόγραφα που έχουν στα χέρια τους, θα αναγκαστούν να καταναλώσουν όποια τυχόν τελευταία κεφάλαια έχουν στις τράπεζες, με συνέπεια η ζημιά τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους εργαζομένους να είναι εκθετική.

Επιπρόσθετα, αρκετοί επαγγελματίες συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να εκφράζουν τα παράπονα και τον έντονο προβληματισμό τους για το γεγονός ότι καίτοι φτάνοντας ήδη στα μέσα του μηνός, δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη οι όροι και οι προϋποθέσεις  για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, πολλοί επαγγελματίες να βρίσκονται στο μεταίχμιο μεταξύ εντός και εκτός επιστρεπτέας. Απαιτείται να διαφανεί άμεσα γρήγορος και αποτελεσματικός ορίζοντας αποσαφηνισμένων όρων και προϋποθέσεων και να σταματήσει επιτέλους αυτή η ταλάντωση των επιχειρήσεων.

Τέλος, τα μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, ζητούν να επιστρέψουν τα ευεργετήματα  που εφαρμόστηκαν στο 1ο lockdown (φορολογικές, ασφαλιστικές εκπτώσεις κτλ) καθώς η αγορά έχει επιχειρήσεις και επιχειρηματίες οι οποίοι συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά, ακόμη και σε ένα μη κανονικό περιβάλλον τους τελευταίους μήνες, παραμένοντας συνεπείς στις πληρωμές τους, τόσο απέναντι στο προσωπικό τους όσο και στο Ελληνικό Δημόσιο. Οι επιχειρήσεις αυτές, επιβάλλεται να δουν τα οφέλη που πηγάζουν από την τήρηση της διαρκώς τυπικής αποπληρωμής του συνόλου των υποχρεώσεων τους, άμεσα, καταλήγει η επιστολή.

akroama.gr