Συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2022 στο Σιδηρόκαστρο Σερρών μετά την έκδοση ερυθράς αγγελίας της Interpol των ΗΠΑ

«Ναι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας στην έκδοση στις ΗΠΑ, του Μίλαν Ντιμιτρόφ Βούλγαρου υπηκόου που εκζητείται για λαθρεμπορία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και συγκεκριμένα για εξαγωγή εμπορευμάτων από την Αμερική προς την Ρωσία μέσω Βουλγαρίας, παρά το εμπάργκο που είχε επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Μίλαν Ντιμιτρόφ o οποίος δηλώνει ότι παράλληλα είναι και υπήκοος Ρωσίας, συνελήφθη τον Δεκέμβριο του 2022 στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, μετά την έκδοση ερυθράς αγγελίας της Interpol των ΗΠΑ (8.3.2021) και αφού είχε προηγηθεί ένταλμα σύλληψης του δικαστηρίου του Τέξας.

Οι δικαστικές αρχές του Τέξας τον εκζητούν προκειμένου να δικαστεί για τα αδικήματα «της συνωμοσίας για την παραβίαση του διεθνούς νόμου περί οικονομικών εξουσιών έκτακτης ανάγκης, της ψευδούς δήλωσης και της συνωμοσίας για τη διάπραξη ξεπλύματος χρήματος».

Ειδικότερα, του αποδίδεται η κατηγορία, «της σύσταση συμμορίας για την τέλεση λαθρεμπορίας, δηλαδή για την αγορά εμπορευμάτων από αμερικανό προμηθευτή, μέσω βουλγαρικής εταιρείας που τα μέλη της συμμορίας συνέστησαν και την εξαγωγή τους από τις ΗΠΑ με τελικό προορισμό τη Ρωσία, χωρίς την απαιτούμενη άδεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, κατά παράβαση των σχετικών εξαγωγικών απαγορεύσεων που είχαν επιβληθεί από τις ΗΠΑ σε βάρος της Ρωσίας».

Ο Μίλαν Ντιμιτρόφ φέρεται ότι από τον Μάιο του 2014 έως τον Μάιο του 2018 επιδόθηκε σε λαθρεμπορία με ιδιαίτερα τεχνάσματα, υπό τη μορφή εξαγωγής εμπορευμάτων, τα οποία όμως η εξαγωγή τους από τις ΗΠΑ, απαγορευόταν, εκτός και αν υπάρχει ειδική άδεια.

Αναλυτικότερα, αγόραζε από την Αμερική εξαρτήματα ολοκληρωμένων κυκλωμάτων IC και άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα ανθεκτικά στην ακτινοβολία, όπως είναι δίσκοι «στατικής μνήμης τυχαίας προσπέλασης (SRAM 16 Mb)» και αφού τα παρελάμβανε εταιρεία «βιτρίνα» που είχε στην Βουλγαρία μαζί με άλλους, τα εξήγαγε στην Ρωσία, έτσι ώστε να παρακαμφθούν οι εξαγωγικές απαγορεύσεις που είχαν επιβάλλει στη Ρωσία οι ΗΠΑ.

Αναλυτικότερα, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκρινε ότι η αίτηση έκδοσης είναι νόμιμη και σύμφωνα με τα στοιχεία που συνοδεύουν το αίτημα έκδοσής του και για τα αποδιδόμενα αδικήματα «υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις που πιθανολογούν την ενοχή του εκζητουμένου για τις πράξεις που διώκεται».

Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, επικυρώθηκε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και στην συνέχεια εκδόθηκε απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης για την έκδοσή του Βούλγαρου στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, προσέφυγε στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης για την έκδοσή του στην Αμερική.

Ενώπιον του ΣτΕ ο εκζητούμενος επικαλέστηκε ότι η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση, «παραβιάζει το δικαίωμά του σε δίκαιη δίκη που κατοχυρώνεται στο άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, διότι πιθανολογείται μεροληπτική μεταχείριση του από τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ, λόγω της ρωσικής του υπηκοότητας (κατά τους ισχυρισμούς του), από τη δρακόντεια ποινή που προβλέπεται για τα αδικήματα που του αποδίδονται, την ασάφεια του κατηγορητηρίου για αδικήματα μάλιστα τελούμενα εκτός του εδάφους των ΗΠΑ, αλλά και από το γεγονός ότι δεν αποκαλύπτονται στον κατηγορούμενο οι αμερικανικοί υπήκοοι που φέρεται να πώλησαν τα προϊόντα, ούτε αποδίδονται κατηγορίες σε αυτούς».

Ακόμη, υποστήριξε ότι για κάθε ένα από τα αποδιδόμενα αδικήματα προβλέπονται στις ΗΠΑ ποινές κάθειρξης που αγγίζουν τα 20 χρόνια, χωρίς να προβλέπεται η συγχώνευση ποινών και η επαπειλούμενη ποινή υπερβαίνει την ισόβια κάθειρξη. Παράλληλα υποστήριξε ότι κινδυνεύει να υποστεί του παραβίαση του δικαιώματός του σε δίκαιη δίκη, που κατοχυρώνεται από τη ΕΣΔΑ.

Το Δ΄Τμήμα του ΣτΕ, με πρόεδρο τη Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου και εισηγητή τον πάρεδρο Δημήτρη Μαυροπόδη, επισημαίνει ότι «η παράδοση Μίλαν Ντιμιτρόφ στις ΗΠΑ για να δικαστεί για τα αδικήματα για τα οποία διώκεται, αποτελεί εν προκειμένω το μόνο μέσο για την εξυπηρέτηση του γενικού συμφέροντος που εξυπηρετεί ο θεσμός της έκδοσης, δηλαδή της πάταξης του διεθνούς εγκλήματος, ώστε να αποφεύγεται η ατιμωρησία όσων κατηγορούνται για την τέλεση σοβαρών αδικημάτων».

Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας απέρριψαν τον ισχυρισμό του ότι η έκδοσή του γίνεται για λόγους εκδικητικούς λόγω της ρωσικής εθνικότητάς του, καθώς ο ισχυρισμός που επικαλέστηκε δεν προκύπτει ούτε από τα στοιχεία που ο ίδιος προσκόμισε, ούτε όμως από το φάκελο της υπόθεσης.

Αλλά ούτε προκύπτει «και δη καταδήλως ότι η προσβαλλόμενη απόφαση εκδόθηκε για την εξυπηρέτηση σκοπού διάφορου εκείνου που τάσσεται από το νόμο για την έκδοση, δηλαδή την εξυπηρέτηση της διεθνούς δικαστικής συνδρομής στο πεδίο του ποινικού δικαίου».

Παράλληλα, ο εκζητούμενος προέβαλε σοβαρούς λόγους υγείας που σε περίπτωση έκδοσής του, θα παραβιαστούν οι συνταγματικές αρχές για την προστασία της υγείας του.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας, απέρριψαν τον ισχυρισμό περί της υγείας του, κρίνοντας ότι ναι μεν «από τα ιατρικά στοιχεία που επικαλείται, αποδεικνύεται ότι πάσχει από σοβαρή ασθένεια», αλλά «όχι όμως ότι η τρέχουσα κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη σε τέτοιο βαθμό, ώστε να εκτιμάται ότι κινδυνεύει να υποστεί κίνδυνο θανάτου ή μη αναστρέψιμη επιδείνωση της υγείας του, εάν εκδοθεί στις ΗΠΑ, όπου πάντως, δεν αμφισβητείται από τον ίδιο ότι θα τύχει επαρκούς ιατρικής φροντίδας αν απαιτηθεί».

Τέλος, το ΣτΕ απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους λόγους που προέβαλε ο εκζητούμενος και επικύρωσε την απόφαση του υφυπουργού Δικαιοσύνης για την έκδοσή του στις ΗΠΑ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις