«Βαλβίδα εκτόνωσης» της εσωκομματικής αναταραχής που έχει πυροδοτήσει το αρνητικό και για τη ΝΔ εκλογικό αποτέλεσμα ή απαρχή περιόδου εσωστρέφειας και για το κυβερνών κόμμα;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό αναμένεται να δοθεί σήμερα το απόγευμα, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, στην οποία θα γίνει η αποτίμηση ενός εκλογικού αποτελέσματος που το σίγουρο είναι ότι έχει διαλύσει την περί απόλυτης πολιτικής κυριαρχίας βεβαιότητα που επικρατούσε στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Πειραιώς μέχρι τις 9 Ιουνίου, ως αποτέλεσμα του θριαμβευτικού 41% το οποίο έγινε 28% μέσα σε μόλις 11 μήνες.

Μετά την ανοιχτή εναρκτήρια ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη που έχει προγραμματιστεί για τις 11 το πρωί, ο πρωθυπουργός θα παραμείνει στην αίθουσα για το κεκλεισμένων των θυρών τμήμα της συνεδρίασης όπου δεκάδες γαλάζιοι βουλευτές αναμένεται να λάβουν τον λόγο, αποφασισμένοι αρκετοί εξ’ αυτών να ασκήσουν κριτική σε πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, σε προσωπικές συμπεριφορές, αλλά κυρίως να θέσουν και ταυτοτικά ζητήματα για την ΝΔ.

Αν και η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος ευελπιστεί πως η συγκεκριμένη εσωκομματική συζήτηση, όσο δύσκολη και αν είναι, θα λειτουργήσει στο τέλος της ημέρας εκτονωτικά στο εσωτερικό της ΝΔ, ουδείς μπορεί να εκτιμήσει την ένταση της κριτικής που θα ασκηθεί, ούτε να προβλέψει εάν θα γίνουν αναφορές και σε συγκεκριμένα πρόσωπα.

Αιχμές υπήρξαν τις προηγούμενες ημέρες για πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, είναι όμως αρκετοί οι γαλάζιοι βουλευτές που μετά την ψυχρολουσία των ευρωεκλογών- αλλά και τον κατώτερο των εσωκομματικών προσδοκιών ανασχηματισμό- δεν έχουν επί της ουσίας τοποθετηθεί.

Το βέβαιο είναι ότι η εκλογική αποτυχία έχει φέρει στο προσκήνιο την υφέρπουσα δυσαρέσκεια αρκετών γαλάζιων βουλευτών τόσο για το πολύ ισχυρό αποτύπωμα μέσα στο κυβερνητικό σχήμα στελεχών που προέρχονται κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, όσο και για επιλογές της κυβέρνησης που δεν συνάδουν με παραδοσιακές θέσεις της ΝΔ.

Το κλίμα που επικρατεί μετά τις ευρωεκλογές στους κόλπους της ΚΟ της ΝΔ προϊδεάζει ότι ο «ελέφαντας στο δωμάτιο της σημερινής συνεδρίασης θα είναι ο ιδεολογικός προσανατολισμός του κυβερνώντος κόμματος, έστω και εάν ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε από την αρχή να τον… εκδιώξει, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση επί των ημερών του «η ΝΔ να γυρίσει σε πολιτικές ιδεολογικής περιχαράκωσης».

Σε μία προσπάθεια να αγγίξει τις καραμανλικές ρίζες του γαλάζιου εσωκομματικού ακροατηρίου ο πρωθυπουργός έχει επιστρατεύσει στις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του και την παρακαταθήκη του ιδρυτή της ΝΔ, επαναλαμβάνοντας ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο πρώτος ο οποίος «αποϊδεολογικοποίησε» τη συζήτηση περί της πολιτικής ταυτότητας της ΝΔ του 1974, λέγοντας ότι αυτό το οποίο τον ενδιαφέρει πρώτα και πάνω από όλα είναι να δίνει πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το μήνυμα ούτε δεξιά, ούτε προς το κέντρο, μόνο μπροστά, με στόχο την μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα είναι κεντρικό και στην σημερινή ομιλία του κ. Μητσοτάκη.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης

Ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος πρώτος ζήτησε σύγκληση της ΚΟ της ΝΔ, είναι εκείνος που επανέφερε στο προσκήνιο, μετά τις ευρωεκλογές, το θέμα της επιστροφής της ΝΔ στις ρίζες της λαϊκής δεξιάς. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «η παραδοσιακή, η γνήσια λαϊκή Δεξιά είχε προ πολλού παραγκωνιστεί από ένα αυτοσχέδιο παράρτημα του ΠΑΣΟΚ εντός της παράταξης».

Ο Νότης Μηταράκης

Ο Νότης Μηταράκης έθεσε μάλιστα δημοσίως και ζήτημα επιλογής προσώπου από τον χώρο της κεντροδεξιάς για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Αντώνης Σαμαράς

Εκείνος που εδώ και αρκετό καιρό έχει θέσει με ξεκάθαρο τρόπο τα ζητήματα ιδεολογικού προσανατολισμού της ΝΔ, είναι βέβαια και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς που είναι σήμερα αποστασιοποιημένος από αρκετές κεντρικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και όλοι αναμένουν την ομιλία του, την προσεχή Δευτέρα, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη.

Ήδη από το 2022 και μάλιστα από το βήμα, τότε , του 14ου Συνεδρίου της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς αφού υπενθύμιζε την φράση ότι «η ΝΔ δεν είναι και δεν μπορεί ποτέ να γίνει Ποτάμι» , δήλωνε: «Να ανοιχθούμε σε όλους ναι – αλλά να μη χάσουμε τον εαυτό μας! Ανοιχτή αγκαλιά ναι – αλλά μη ξεχάσουμε τι εκπροσωπούν οι ιδέες μας. Κεντροδεξιά χωρίς Δεξιά δεν υπάρχει».

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να υπεραμυνθεί στην ομιλία του της στρατηγικής της διεύρυνσης της ΝΔ, λέγοντας ότι αυτή έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στις κάλπες και έχει δώσει ποσοστά 40% στη ΝΔ και να μιλήσει εκ νέου για μία πορεία χωρίς στροφές προς τα δεξιά, προς τα αριστερά ή προς το κέντρο, αλλά με κατεύθυνση μόνο μπροστά.

Το πλαίσιο της κριτικής που θα ασκηθεί από βουλευτές της ΝΔ είναι πάντως ευρύτατο καθώς αναμένεται να περιλαμβάνει τον νόμο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, την αντιμετώπιση της ακρίβειας, την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, την πολιτική για τους αγρότες, αλλά και συμπεριφορές στελεχών, καθώς και ζητήματα συνεργασίας υπουργών με τα μέλη της ΚΟ.

Ενδεικτικές του κλίματος έντονου προβληματισμού που επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ είναι και οι τοποθετήσεις που έχουν ήδη γίνει από γαλάζιους βουλευτές οι οποίοι αναμένεται να πάρουν και τον λόγο στην συνεδρίαση.

Ο Μάριος Σαλμάς είναι εκείνος που απηύθυνε και επιστολή προς τον πρωθυπουργό στην οποία έκανε λόγο για δυσμενές αποτέλεσμα για τη ΝΔ και τόνισε ότι οφείλουμε να δώσουμε μία σοβαρή απάντηση στους εκατοντάδες χιλιάδες παραδοσιακούς ψηφοφόρους μας που κάποιοι επέλεξαν να απέχουν κι άλλοι να αποδοκιμάσουν την πολιτική μας.

Ο Ευρυπίδης Στυλιανίδης έχει υποδείξει ως αιτίες του αποτελέσματος και “κάποιες επιλογές ή αστοχίες κυβερνητικών στελεχών που μας απομάκρυναν από αξιακές και ταυτοτικές θέσεις την ιστορικής μας παράταξης”, ενώ μίλησε και για “μεμονωμένα φαινόμενα αλαζονικής ή υποκριτικής συμπεριφοράς κάποιων στελεχών που έδωσαν μεγαλύτερο βάρος στην ωραιοποίηση της εικόνας τους από την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη”. Ο Γιάννης Λοβέρδος έχει τονίζει ότι “δυστυχώς το 41% σε πάρα πολλούς στη ΝΔ δημιούργησε αλαζονεία”

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι αυτοί που αποτελούν τη σταθερή μας βάση θεώρησαν ότι ο νόμος για τα ομόφυλα ζευγάρια “έθιξε ταυτοτικά στοιχεία της παράταξής μας”, ενώ ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Κελέτσης απέδωσε δημοσίως την απομάκρυνσή του κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό στην άρνησή του να υπερψηφίσει το συγκεκριμένο νόμο.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά πάντως ότι η σημερινή συζήτηση θα οδηγήσει σε εκτόνωση και ευελπιστεί ότι θα αυτό θα λειτουργήσει ενισχυτικά στην γενικότερη προσπάθεια να γίνει πράξη η “δυναμική επανεκκίνηση” για την οποία μιλά ο κ. Μητσοτάκης.

Κομματικά στελέχη επισημαίνουν μάλιστα και την ευκαιρία του κυβερνώντος κόμματος να εκμεταλλευτεί το κλίμα μεγάλης εσωστρέφειας που επικρατεί ήδη στην αντιπολίτευση για να ανεβάσει ρυθμούς στην κυβερνητική πολιτική και να παράξει περισσότερα αποτελέσματα στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει στην ομιλία του ότι αυτό που ζήτησαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές «είναι περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μεγαλύτερα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις»

Παράλληλα θα προσδιορίσει τις κυβερνητικές προτεραιότητες που αφορούν στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, στην επιτάχυνση της διαδικασίας των προσλήψεων στο δημόσιο με αλλαγές στην λειτουργία του ΑΣΕΠ, την Υγεία, την αύξηση μισθών και την μείωση της ανεργίας.

Τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας αναμένεται να είναι και οι επόμενοι σταθμοί στην σειρά των επισκέψεων του κ. Μητσοτάκη σε υπουργεία, οι οποίες θα συνεχιστούν μετά τη νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που προγραμματίζεται για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

dnews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις