Η «ξεχασιάρα» εισαγγελέας και το Ελληνικό δημόσιο που δεν έστειλε δικηγόρους.

Ο εφοπλιστής Θόδωρος Κουντούρης που κάθεται στο σκαμνί μαζί με τον επιχειρηματία Μιχάλη Σπανόπουλο και οι ευθύνες που κρύφτηκαν στους 500 τόνους μαζούτ που μόλυναν τον Σαρωνικό.

 

Το «Ε5» είναι από τα ελάχιστα ΜΜΕ που παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την δίκη – παρωδία που εξελίσσεται στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Πειραιά και αφορά τις ευθύνες των κατηγορουμένων για το Ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ που έγινε στις 10 Σεπτεμβρίου του 2017. Καθώς οι ημέρες της ακροαματικής διαδικασίας περνούν, παίρνει σάρκα και οστά ένα πρωτοφανές δικαστικό σκάνδαλο.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται 6 άτομα, μεταξύ αυτών ο ο πλοιοκτήτης Θεόδωρος Κουντούρης, ο υπεύθυνος της εταιρείας απορρύπανσης Μιχάλης Σπανόπουλος, ο πλοίαρχος του “Αγία Ζώνη ΙΙ” και οι δύο ναυτικοί που επέβαιναν στο σκάφος..

Το Δημόσιο δεν παρίσταται στη δίκη που είναι σε εξέλιξη, καθώς τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος αλλά και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που εκπροσωπεί το Δημόσιο, δεν ενδιαφέρθηκαν να παραστούν στη δίκη για την υποστήριξη της κατηγορίας. Γιατί άραγε ;

Οι ευθύνες είναι τεράστιες και οι αρμόδιοι υπουργοί πρέπει να απολογηθούν στο Ελληνικό κοινοβούλιο. Πρόκειται για τους υπουργούς Ναυτιλίας Χρήστο Στυλιανίδη και Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη, αλλά και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι θα έπρεπε να ενδιαφερθούν ώστε να παραστούν στη δίκη για τις ποινικές ευθύνες των κατηγορούμενων ως υπαιτίων της ρύπανσης.

Αντίθετα, ο Δήμος Πειραιά και η οικολογική οργάνωση WWF Ελλάς ενδιαφέρθηκαν και υπέβαλαν αίτημα για υποστήριξη της κατηγορίας, το οποίο είχε γίνει δεκτό από τον τότε Ε Τακτικό Ανακριτή Πειραιά κ. Παππά αλλά η αρμόδια αντιεισαγγελέας ξέχασε να τους στείλει κλήσεις!

Μάλιστα τον Δεκέμβριο του 2020, το WWF Ελλάς είχε υποβάλει αίτημα προς τον τότε Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για πρόοδο και ολοκλήρωση της ανάκρισης για τη διερεύνηση αδικημάτων περιβαλλοντικής υποβάθμισης από το ναυάγιο του τάνκερ Αγία Ζώνη ΙΙ, καθώς η υπόθεση «λίμναζε» στο ανακριτικό γραφείο επί χρόνια, λόγω της πολυετούς καθυστέρησης στην υποβολή των πορισμάτων των πραγματογνωμόνων, αλλά και δικονομικών ζητημάτων που εξετάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, με αποτέλεσμα η δικογραφία να πηγαινοέρχεται στα αρμόδια δικαστικά συμβούλια, μέχρι να αποφανθούν τελικά οι δικαστές πως πρέπει να παραπεμφθούν οι κατηγορούμενοι σε δίκη.

Αν και το Ανώτατο Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων (ΑΣΝΑ) είχε εκδώσει σχετικά γρήγορα το πόρισμα του, το Πολυτεχνείο που είχε οριστεί από τις δικαστικές αρχές καθυστέρησε πολλούς μήνες.

Στην συνέχεια θα καταλάβετε το γιατί…

Το Πολυτεχνείο «ακυρώνει» το πόρισμα του ΑΣΝΑ και το κατηγορητήριο!

Σύμφωνα με την έκθεση του Γ΄ Ανακριτικού Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων, το ναυάγιο προκλήθηκε από «εκ προθέσεως πράξεις και παραλείψεις και εξ αμελείας αντίστοιχα», επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι «συγκεκριμένες ενέργειες συντελέστηκαν βάσει σχεδίου προκειμένου να αποκομιστεί οικονομικό όφελος».

Αυτές οι ενέργειες ήταν το άνοιγμα των επιστομίων για το έρμα, η καθυστέρηση ενημέρωσης των αρχών, η ανάθεση της απορρύπανσης από την πλοιοκτήτρια σε εταιρεία, η οποία με τη σειρά την ανέθεσε σε άλλη εξειδικευμένη εταιρεία.

Επίσης αναφέρεται ότι κάποια από τα επιστόμια των δεξαμενών καυσίμων ήταν ανοιχτά, με αποτέλεσμα να διαρρεύσει το καύσιμο και να προκληθεί ρύπανση πολύ μεγαλύτερη από ό,τι αν ήταν κλειστά.

Ας σημειωθεί πως το ΑΣΝΑ είναι όργανο υψηλού κύρους με μέλη και δικαστικούς λειτουργούς ώστε να διασφαλίζεται η νομική εγκυρότητα των αποφάσεων του Συμβουλίου.

Στην προκειμένη περίπτωση, το αρμόδιο όργανο χρησιμοποίησε και δικαστικούς πραγματογνώμονες – πολιτικούς μηχανικούς, προκειμένου να αιτιολογηθεί με τεχνικά επιχειρήματα το πόρισμα-«φωτιά» κατά των κατηγορουμένων.

Αντίθετα, σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξε το Τμήμα Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η εισροή υδάτων δεν οφειλόταν σε φθορά του πλοίου ή σε λειτουργία των αντλιών νερού, αλλά από «εκρηκτική φόρτιση» των ελασμάτων του πλοίου, η οποία δημιούργησε μια ρωγμή από την οποία εισήλθαν νερά σε δεξαμενές στη δεξιά πλευρά του πλοίου, με αποτέλεσμα το πλοίο να πάρει νερά στο μηχανοστάσιο από το οπίσθιο φινιστρίνι, να πάρει κλίση και να βυθιστεί.

Τελικά οι εισαγγελείς και δικαστές παρέπεμψαν σε δίκη την υπόθεση με επτά χρόνια καθυστέρηση, θέτοντας υπό την κρίση του δικαστηρίου τα αντικρουόμενα πορίσματα.

Η δίκη προσδιορίστηκε και ξεκίνησε στις 21 Οκτωβρίου 2024.

Ο πλοιοκτήτης, ο υπεύθυνος της εταιρείας απορρύπανσης και ο πλοίαρχος, διώκονται κατά περίπτωση για ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις.

Δικαστικό σκάνδαλο 1: Η Εισαγγελέας δεν κάλεσε το Δήμο Πειραιά και το WWF για την υποστήριξη της κατηγορίας!

Αν και πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες ρυπάνσεις στον ελλαδικό χώρο και μια υπόθεση που εκκρεμούσε επί σειρά ετών στα δικαστήρια του Πειραιά, η αρμόδια Αντεισαγγελέας Εφετών Πειραιά που χειρίστηκε τη δικογραφία, αν και έστειλε τις κλήσεις των μαρτύρων του κατηγορητηρίου, δεν έστειλε τις κλήσεις προς το Δήμο Πειραιά και την οικολογική οργάνωση WWF Ελλάς που συμμετείχαν για την υποστήριξη της κατηγορίας κατά τη διάρκεια της ανάκρισης.

Μάλιστα στο παραπεμπτικό βούλευμα που υπογράφουν οι δικαστές, τονίζεται πως ενημερώθηκαν ο Δήμος Πειραιά και η οικολογική οργάνωση, κάτι που δεν έγινε ποτέ από την αρμόδια Εισαγγελέα!

Όμως ούτε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ενδιαφέρθηκε μέσω των δικηγόρων του να παραστεί στη δίκη για την υποστήριξη της κατηγορίας είτε γιατί αδιαφόρησαν οι δικηγόροι του οργάνου είτε γιατί δεν ενδιαφέρθηκαν τα συναρμόδια υπουργεία Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος, υπηρεσιακοί παράγοντες και υπουργοί, για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή των τελευταίων δεκαετιών στο Σαρωνικό κόλπο!

Δικαστικό σκάνδαλο 2: Οι δικαστές και η Εισαγγελέας της Έδρας δεν “είδαν” πως δεν κλήθηκαν οι αρμόδιοι για την υποστήριξη της κατηγορίας!

Όμως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να εξετάσει γιατί δεν παρίσταται ο Δήμος Πειραιά και η οικολογική οργάνωση, αν και προβλέπεται με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα.

Στο εγκληματικό λάθος της αρμόδιας εισαγγελικής λειτουργού, προστέθηκε η αμέλεια των δικαστών και της Εισαγγελέως της Έδρας, που άφησαν να εξελιχθεί η δίκη δίχως να έχουν κληθεί για την υποστήριξη της κατηγορίας!

 

Μονόλογος των συνηγόρων υπεράσπισης η δίκη!

Το αποτέλεσμα είναι η δίκη να εξελίσσεται σε ένα μονόλογο των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων, οι οποίοι κάνοντας πολύ καλά τη δουλειά τους, θέτουν υπό αμφισβήτηση το πόρισμα του ΑΣΝΑ και φυσικά συντάσσονται με το πόρισμα του Πολυτεχνείου που απαλλάσσει τους εντολείς τους.

Αντίλογος δεν υπάρχει. Κανείς δικηγόρος εκ μέρους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, καθώς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας (ΣΣ υπουργεία Ναυτιλίας και Περιβάλλοντος) δεν ενδιαφέρθηκαν, αλλά ούτε και δικηγόρος του Δήμου Πειραιά και της WWF, γιατί δεν είχαν ενημερωθεί.

Η οσμή πολιτικού σκανδάλου

Πέρα από τα νομικά ζητήματα που τίθενται ως προς τη δίκη που είναι σε εξέλιξη, προκύπτει και μεγάλο πολιτικό ζήτημα για τις ευθύνες των συναρμόδιων υπουργών Ναυτιλίας Χρήστου Στυλιανίδη και Περιβάλλοντος Θεόδωρου Σκυλακάκη, καθώς δεν παρίσταται το Δημόσιο μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στη δίκη για τη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή του Σαρωνικού για την οποία δαπανήθηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ για την απορρύπανση.

Αν αγνοούν την υπόθεση, θα πρέπει να αναζητήσουν ευθύνες από τους αρμόδιους που δεν τους ενημέρωσαν…



Διαφορετικά, φέρουν ακέραια την πολιτική ευθύνη και το ζήτημα θα πρέπει να οδηγηθεί στην βουλή από κάποιο κόμμα. Κανένας πολιτικός αρχηγός δεν έχει πάρει χαμπάρι την άκρα του τάφου σιωπή που επικρατεί στο Εφετείο Πειραιά ; Οι διάδρομοι πάντως οργιάζουν από φωνές που μιλούν για καραμπινάτη συγκάλυψη.

toedolio5.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις