Προκλητικές και επικίνδυνες ακροβασίες που ευτελίζουν το Σύνταγμα και τη Βουλή επέλεξε η «γαλάζια» πλειοψηφία στην προανακριτική για το μπάζωμα στα Τέμπη με ελεγχόμενο τον πρώην υφυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλο.
Ακροβασίες, καθώς το κυβερνητικό στρατόπεδο με μοναδικό σχέδιο να «αποδράσει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την προανακριτική, κάνει πρωτοφανείς ασκήσεις επί χάρτου με αποτέλεσμα η χθεσινή (20/3) συνεδρίαση να πραγματοποιηθεί σε κλίμα μεγάλης έντασης από τους προκλητικούς χειρισμούς της «γαλάζιας» πλειοψηφίας, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν με σφοδρές καταγγελίες για συγκάλυψη ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Ελληνική Λύση και Νίκη ενώ επέλεξαν να μην αποχωρήσουν οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας και του μορφώματος Σπαρτιάτες.
Το «γαλάζιο» προεδρείο της προανακριτικής έδειξε από την πρώτη στιγμή το πώς αντιλαμβάνεται την κοινοβουλευτική διαδικασία απορρίπτοντας όλες τις προτάσεις που κατέθεσαν κόμματα της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα είπε «όχι» στα εξής αιτήματα της μειοψηφίας:
-Να μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι της Βουλής η συνεδρίαση
-Να πάνε στην προανακριτική όλες οι δικογραφίες που σχετίζονται με το μπάζωμα στα Τέμπη
–Να κληθούν μάρτυρες, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, και όχι μόνο ο Χρήστος Τριαντόπουλος
Διαδικασία – παρωδία
Αν και η ΝΔ είχε σαν στόχο η παραπομπή του Χρήστου Τριαντόπουλου στο Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου να γίνει στο άψε-σβήσε με την αποδοχή του αιτήματός του, οι σφοδρές αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και συνταγματολόγους για την ακυρότητα της διαδικασίας εξαιτίας του απολύτως αντισυνταγματικού της χαρακτήρα, έκανε το Μαξίμου, εμφανώς σε κατάσταση πανικού, να αλλάξει γραμμή επιλέγοντας, όμως, να «ανεβάσει» στην προανακριτική ακόμα μια παρωδία.
Μπροστά στον κίνδυνο να ακυρωθεί η όλη διαδικασία, καθώς Μαξίμου και ΝΔ είχαν αφαιρέσει αυθαιρέτως και εντελώς αντιθεσμικά τη συνταγματικά επιβεβλημένη προδικασία για την παραπομπή του πρώην υφυπουργού, η «γαλάζια» πλειοψηφία στην προανακριτική επέλεξε να καλέσει προς κατάθεση μόνο τον Τριαντόπουλο και κανέναν άλλο μάρτυρα.
Βάζουν λουκέτο σε 15 μέρες
Η νέα μεθόδευση του Μαξίμου είναι πρωτοφανής για τα κοινοβουλευτικά χρονικά. Και αυτό γιατί η «γαλάζια» πλειοψηφία στην προανακριτική αποφάσισε να κλείσει το όλο θέμα μέσα 15 μέρες χωρίς να τηρηθεί καμιά από τις διαδικασίες που προβλέπονται από το Σύνταγμα.
Έτσι, την Παρασκευή 28 Μαρτίου θα παρουσιαστεί για εξέταση ο Χρήστος Τριαντόπουλος με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα καταθέσει υπόμνημα προκειμένου να μην υποστεί τον βάσανο των ερωτήσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Στη συνέχεια θα δοθεί στα κόμματα διάστημα περίπου 10 ημερών προκειμένου να συντάξουν πορισματικές εκθέσεις. Δηλαδή, ζητούν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με μόνο την κατάθεση του Τριαντόπουλου και χωρίς καμιά εξέταση μάρτυρα να αποφανθούν για το μπάζωμα στα Τέμπη και τις κυβερνητικές ευθύνες.
Εννοείται ότι η διαδικασία θα κλείσει με το πόρισμα της ΝΔ να πηγαίνει εντός των δύο πρώτων εβδομάδων του Απριλίου στην Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου να ψηφιστεί από την κυβερνητική πλειοψηφία και να παραπεμφθεί ο Τριαντόπουλος στο Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.
Γιατί η ΝΔ επέλεξε τον ευτελισμό της διαδικασίας
Όπως έχει επισημάνει το neostrategy, οι σύμβουλοι του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξαν μια διαδικασία – παρωδία προκειμένου η κυβέρνηση που καταρρέει δημοσκοπικά για την επιχείρηση συγκάλυψης του εγκλήματος στα Τέμπη να επιτύχει τους εξής πέντε στόχους που εκτιμά ότι θα βοηθήσουν στη διαχείριση του πατατράκ που έχει υποστεί και συγκεκριμένα:
1] Να αποφύγει την πολιτική σύγκρουση για τα Τέμπη στο πλαίσιο των εργασιών της προανακριτικής επιτροπής, σύγκρουση από την οποία ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του βγαίνουν χαμένοι
2] Να αποφύγει να καταθέσουν κρίσιμοι μάρτυρες που θα καλούσε η αντιπολίτευση και που η κυβέρνηση είχε προσχηματικά διαβεβαιώσει ότι αυτή τη φορά η «γαλάζια» πλειοψηφία θα συναινούσε στα αιτήματα προκειμένου να άρει τις καταγγελίες για συγκάλυψη
3] Να αποφύγει να κληθεί και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως μάρτυρας στην προανακριτική, κλήση που είχε προαναγγείλει η αντιπολίτευση
4] Να αποφύγει το ενδεχόμενο αναβάθμισης του κατηγορητηρίου κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου, αναβάθμιση από πλημμέλημα που θα μπορούσε να συμβεί ανάλογα με τα νέα στοιχεία που κρίσιμοι μάρτυρες θα κατέθεταν στην προανακριτική.
5] Να αποφύγει το θέμα των Τεμπών να είναι ψηλά στην επικαιρότητα και στα social media καθώς δεν θα μπορούσε η κυβερνητική πλειοψηφία να ελέγξει τις διαρροές για τις καταθέσεις μαρτύρων και νέα στοιχεία που θα προέκυπταν.
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις