Οι δημοσκοπήσεις προκαλούν πανικό στη ΝΔ καθώς σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη – και σε περίπτωση που τα δημοσκοπικά ευρήματα αναδειχθούν και από τις κάλπες – το πρώτο κόμμα παίρνει το bonus των 50 εδρών και την αυτοδυναμία μόνο με 40%.
Η σταθερή δημοσκοπική κατρακύλα της ΝΔ έχει προκαλέσει delirium tremens στον Κυριάκο Μητσοτάκη και στους στενούς του συνεργάτες καθώς οι προβλέψεις και οι προβολές που έχουν κάνει με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, δείχνουν κατάρρευση της αυτοδυναμίας.
Η κυβέρνηση της ΝΔ που πανηγύριζε όταν ψηφίστηκε ο εκλογικός νόμος, εμπνεύσεως Τάκη Θεοδωρικάκου, ισχυριζόμενη ότι εξασφαλίζει την αναλογικότητα, αλλά και την κυβερνησιμότητα, τώρα τρέχει και δεν φτάνει καθώς βλέπει στις δημοσκοπήσεις οκτακομματική ή εννιακομματική Βουλή.
Το κλιμακωτό bonus
Ο εκλογικός νόμος που ψήφισε η ΝΔ επανέφερε το bonus των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα με τη διαφορά ότι οι έδρες – «δώρο» δίνονται κλιμακωτά ανάλογα με το εκλογικό ποσοστό του πρώτου κόμματος.
Συγκεκριμένα:
-Εάν το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό κάτω από 25% δεν παίρνει καμιά έδρα bonus και η κατανομή γίνεται με απλή αναλογική. Δηλαδή, το πρώτο κόμμα θα πάρει 75 έδρες.
-Το πρώτο κόμμα παίρνει bonus 20 έδρες από τις 50 αν έχει ποσοστό 25%. Αυτό σημαίνει για το πρώτο κόμμα 95 έδρες.
-Από το ποσοστό αυτό (το 25%) και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα παίρνει bonus μία βουλευτική έδρα.
-Το bonus των 50 εδρών και την αυτοδυναμία μπορεί να το λάβει το πρώτο κόμμα εάν έχει ποσοστό 40%
Να σημειωθεί πως για την αυτοδυναµία απαιτείται ποσοστό 37,5% εάν τα κόµµατα που µένουν εκτός Βουλής αθροίζουν ποσοστό 10% και 36% εάν τα κόµµατα που µένουν εκτός Βουλής αθροίζουν 14%.
Να σημειωθεί ότι οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα προβλέπουν Βουλή οκτώ η εννέα κομμάτων.
Συσκέψεις επί συσκέψεων
Τα νέα δημοσκοπικά δεδομένα είχαν σαν αποτέλεσμα στο Μαξίμου να αρχίσει ξανά η συζήτηση για νέα αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Η προοπτική παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης είναι περισσότερο από ορατή με δεδομένο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρέσκεται να κάνει παιγνίδια με τους θεσμούς, πολύ περισσότερο με τον εκλογικό νόμο ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες και την προοπτική… χασούρας. Πολύ περισσότερο τώρα που στις ασκήσεις επί χάρτου μετά από κάθε δημοσκόπηση η ΝΔ «βλέπει» ότι η αυτοδύναμη κυβέρνηση είναι άπιαστο όνειρο και θα πρέπει να παραμείνει στη διακυβέρνηση της χώρας με κυβέρνηση συνεργασίας είτε με το ΠΑΣΟΚ είτε με τα κόμματα εκ δεξιών της.
Προς το παρόν, πάντως, το Μαξίμου δεν θέλει να δείξει ότι φοβάται και γι’ αυτό το λόγο δεν αναμένεται άμεσα να ανοίξει συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Το ιδανικό για το Μαξίμου θα ήταν η συζήτηση να ξεκινήσει από κάποιο άλλο κόμμα και στη συνέχεια να αναλάβει δράση η ΝΔ.
Πάντως, με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα κανέναν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν προτίθεται να θέσει θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου υπό τον φόβο να καταγραφεί ως «δεκανίκι» της ΝΔ.
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις