Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις και παρεμβάσεις από την Πολιτεία, οι τράπεζες δεν φαίνεται να έχουν προχωρήσει σε εκείνες τις μειώσεις των προμηθειών που επιβάλλουν στους πελάτες τους, ώστε αυτές να είναι σε κοινώς αποδεκτά επίπεδα. Αυτό ανάγκασε για μία ακόμη φορά τον εποπτεύοντα υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, να ζητήσει να συμμορφωθούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των προμηθειών είναι ένα ζήτημα που ταλανίζει την κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως από τότε που οι τράπεζες σταμάτησαν να χορηγούν δάνεια και να έχουν έσοδα από αυτά λόγω επιτοκίων. Εν συνεχεία, η κατάσταση αποκαταστάθηκε εν μέρει, αλλά οι προμήθειες παρέμειναν και επεκτάθηκαν. Κατά καιρούς, διάφοροι υπουργοί επιχείρησαν να φρενάρουν αυτή τη νέα τάση για αύξηση των εσόδων μέσω προμηθειών, αλλά τα αποτελέσματα είχαν παροδικό χαρακτήρα και όχι ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι φέτος οι τράπεζες, μετά από 14 χρόνια, προχώρησαν στη διανομή μερίσματος, αφού έχουν αφήσει πίσω τους τα πέτρινα χρόνια με τις συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις και τα αλλεπάλληλα κύματα προβλημάτων. Και ενώ θα περίμενε κανείς να ορθολογικοποιήσουν τις προμηθειές σε μία σειρά καθημερινών τραπεζικών εργασιών, είτε δια ζώσης είτε μέσω του διαδικτύου, αυτό δεν συνέβη.

Πριν από μερικούς μήνες, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, παρά τις συνεχείς παραινέσεις προς τις τράπεζες και τους παρόχους POS, να μειώσουν τις προμήθειες, αυτό δεν κατέστη δυνατό και έτσι προχώρησε σε νομοθετική παρέμβαση, τουλάχιστον για τις συναλλαγές κάτω των 10 ευρώ.

Με την εν λόγω ρύθμιση ικανοποιήθηκε σε ένα μεγάλο βαθμό το πάγιο αίτημα των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στη λεγόμενη «Μικρή Λιανική». Συγκεκριμένα, για τα επόμενα 3 χρόνια στις συναλλαγές μέχρι 10 ευρώ που γίνονται με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα προβλέπεται ότι η προμήθεια εκκαθάρισης που χρεώνεται ο έμπορος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,50% της αξίας της συναλλαγής.

Συγκεκριμένα:

  • Η ανώτατη τραπεζική προμήθεια για χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες ιδιωτών ορίζεται στο 0,10% και για τις πιστωτικές κάρτες ιδιωτών στο 0,15%.
  • Η ανώτατη χρέωση του παρόχου υπηρεσιών πληρωμής από διεθνείς οργανισμούς καρτών ορίζεται σε 0,10%.

Χθες, ο υπουργός, με την ευκαιρία της ομιλίας του στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Τραπεζών, επανέφερε το θέμα, ζητώντας από τις τράπεζες να προχωρήσουν σε μειώσεις προμηθειών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν δεν το πράξουν, τότε θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, ζήτησε τη διευθέτηση του θέματος των προμηθειών, αναφέροντας ότι δεν προσφέρει τίποτα ούτε στις τράπεζες, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην κοινωνία, και κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα, βασιζόμενες στις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα πελατών στην Ελλάδα, για να μη χρειαστεί κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση.

Παράλληλα, ο υπουργός προανήγγειλε μια μικρή ποσοτικά επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής», με στόχο την περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων, και μια μικρή χρονικά παράταση για την ένταξη των αυτοαπασχολούμενων και ελευθέρων επαγγελματιών στο σύστημα IRIS, αφού προηγηθεί σχετική ενημέρωση των υπόχρεων από την ΑΑΔΕ, δεδομένου ότι η περίοδος υλοποίησης του μέτρου συνέπεσε με τη διασύνδεση των ταμειακών με τα POS.

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις