Σε νέα παρέμβαση προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για να βρεθούν γιατροί που θα στελεχώσουν τις υπό κατάρρευση δομές υγείας σε απομακρυσμένα μέρη και νησιά. Διότι οι θέσεις προκηρύσσονται, αλλά κανείς δεν τις προτιμά και κηρύσσονται άγονες!
Πρώτα από όλα καθορίζονται οι άγονες Α και άγονες Β περιοχές. Επίσης, αυξάνεται το οικονομικό κίνητρο. Μέχρι τώρα, για άγονες περιοχές του καταλόγου Α οι γιατροί λαμβάνουν ως επίδομα 1.000 ευρώ τον χρόνο. Για την κατάταξη Β των άγονων περιοχών, το επίδομα είναι το 50% του πίνακα Α. Το υπουργείο Υγείας υπερδιπλασιάζει τώρα τα ποσά αυτά με τις ευλογίες του υπουργείου Οικονομικών.
Πρόβλημα, όμως, αποτελούν και συγκεκριμένες ειδικότητες. Παθολόγοι, αναισθησιολόγοι και ακτινολόγοι λείπουν γενικώς από το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας, αλλά η κατάσταση είναι ακραία επικίνδυνη στις περιοχές που κρίνονται άγονες.
Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist έδωσε το παράδειγμα της Κω που δεν είναι κανένα αραιοκατοικημένο και μικρό νησί αλλά απλώς απέχει αρκετά από την Αθήνα… «Είναι αδιανόητο να έχουμε προκήρυξη 14 φορές, 4 θέσεις για παθολόγους στο νοσοκομείο και να μην υπάρχει ενδιαφέρον, την ίδια ώρα που έχουμε πολλούς ιδιώτες παθολόγους στο νησί, οι οποίοι προφανώς αδιαφορούν για το αν υπάρχουν παθολόγοι να στηρίξουν τη δημόσια υγεία» σημείωσε ο ΥΥΚΑ.
Ήδη η Πολιτεία δίνει οικονομικό κίνητρο για τη μετακίνηση γιατρών κατά την τουριστική περίοδο η οποία θα ισχύσει φέτος μέχρι και τον Δεκέμβριο. Αλλά, ακόμα κι έτσι, κάποιοι γιατροί αρνούνται να συμμετέχουν διότι δεν μπορούν να βρουν ικανοποιητική στέγη. Κάτι το οποίο θα έπρεπε σύμφωνα με πολλούς να φροντίζουν οι τοπικοί άρχοντες…
Γενικά το πρόβλημα είναι πολυδιάστατο… Οι νέοι και κατά τεκμήριο πιο φιλόδοξοι γιατροί επιθυμούν να ξεκινήσουν την καριέρα τους σε μεγάλα αστικά κέντρα. Οι δε μεσαίας ηλικίας δημιουργούν οικογένεια και πρέπει να συνυπολογίσουν και το επάγγελμα της συζύγου που πολλές φορές δεν επιτρέπει τη μετακίνηση σε μικρότερο μέρος. Άλλοι πάλι έχουν παιδιά σε ηλικία που ετοιμάζονται για πανελλαδικές εξετάσεις,ή φοιτούν ήδη σε πανεπιστήμια και δεν μπορούν να φύγουν…
Η λύση των οικονομικών κινήτρων είναι ως εκ τούτου λογική και απαραίτητη, αλλά όχι και αυτή που πέραν πάσης αμφιβολίας θα πείσει γιατρούς να φύγουν από τα μεγάλα αστικά κέντρα για να ζήσουν μόνιμα σε ένα νησί από όπου δεν κατάγονται, δεν έχουν φίλους, ούτε και σίγουρα ικανοποιητική κατοικία.
ieidiseis.gr
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις