Μοιράσου το άρθρο

Ποιες αποφάσεις θα «κλειδώσουν» στις 16 Ιουνίου

Ακόμα πιο στενό «κορσέ» βάζει η Ευρώπη στην Ελλάδα, την ώρα που η κυβέρνηση διαφημίζει την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία τον ερχόμενο Αύγουστο. Η Κομισιόν θέλει να βάλει την Ελλάδα σε ακόμα πιο σκληρή εποπτεία, επικαλούμενη το υψηλό δημόσιο χρέος.

Το Κολέγιο των Επιτρόπων αναμένεται να εισηγηθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας την παράταση της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής και το 2023, λόγω των οικονομικών επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, όπως σημειώνει ο ιστότοπος Politico Europe, που επικαλείται τρεις Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Ωστόσο, παρότι η εισήγηση θα προβλέπει να μην ισχύσουν και το ερχόμενο έτος οι δημοσιονομικοί κανόνες για τα χρέη και τα ελλείμματα, συμφώνησαν και για την πιο αυστηρή επιτήρηση των υπερχρεωμένων χωρών. Αυτό θα αφορά χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία που παρουσιάζουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά χρέους.

Το πλαίσιο που θα εισηγηθεί η Κομισιόν για τις υπερχρεωμένες χώρες είναι να διατηρήσουν τον ρυθμό αύξησης των τρεχουσών δαπανών τους κάτω από τον ρυθμό αύξησης του δυνητικού ΑΕΠ τους. Μία πρώτη σχετική συζήτηση θα γίνει την προσεχή εβδομάδα στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin, χωρίς όμως να αναμένεται η λήψη αποφάσεων, καθώς το πιθανότερο είναι οι αποφάσεις να «κλειδώσουν» στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών, στις 16 Ιουνίου.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις