Τη στιγμή που η κυβέρνηση επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από τα προβλήματα που της στοίχισαν στις ευρωεκλογές και στέρησαν από τη Ν.Δ. δεκατρείς ποσοστιαίες μονάδες, νέα αγκάθια εμφανίζονται και ανατρέπουν τους κυβερνητικούς προγραμματισμούς.

Η εξαήμερη εργασία, τα προβλήματα στην Υγεία, οι νέες αυξήσεις στην ενέργεια, αλλά και τα ραβασάκια σε επιχειρήσεις οι οποίες καλούνται να επιστρέψουν ποσά που έλαβαν ως επιχορήγηση στην κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος στο παρελθόν, έχουν αναζωπυρώσει τις γκρίνιες στο κυβερνών κόμμα. Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ οι πολίτες εμφανίζονται να αδυνατούν να πάνε έστω μία εβδομάδα διακοπές, καθώς τα ναύλα είναι απαγορευτικά, και η ακρίβεια στα τρόφιμα συνεχίζει να δυσκολεύει την κατάσταση.

Επιπλέον δουλειά αντί αυξήσεων

Το θέμα της εξαήμερης εργασίας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, αφού ακόμη και πολλά ευρωπαϊκά ΜΜΕ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι, ενώ σε όλες τις χώρες της Ευρώπης μειώνονται οι ώρες εργασίας, στην Ελλάδα αυξάνονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι το θέμα αυτό έφτασε μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να απαντήσει γι’ αυτό το θέμα σε συνέντευξή του στο CNN.

«Η Ελλάδα δεν έχει εξαήμερη, αλλά πενθήμερη εργασία ανά εβδομάδα και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει» είπε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας ότι μόνο υπό έκτακτες συνθήκες, όπως σημείωσε, «στις επιχειρήσεις που λειτουργούν επτά ημέρες ανά εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο – πρόκειται για μια πολύ μικρή μειονότητα –, με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζομένου και του εργοδότη και με σημαντική προσαύξηση στις αποδοχές, μπορεί να προστεθεί έκτη ημέρα απασχόλησης».

Παρά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ωστόσο, οι εργαζόμενοι έχουν πειστεί ότι, αντί να παίρνουν αυξήσεις, θα πρέπει να εργάζονται ακόμα περισσότερο προκειμένου να αυξήσουν το εισόδημά τους.

Άλλο ένα ηλεκτροσόκ

Την ίδια στιγμή η τιμή του ρεύματος εμφανίζεται να έχει εκτιναχθεί στα ύψη. Τα κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι η εξέλιξη αυτή έχει να κάνει με τις αναταράξεις που σημειώνονται στην περιοχή της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης, αλλά και με την ένταση του καύσωνα, που ανεβάζει στα ύψη τη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια.

Πάντως από την Κυριακή 7 Ιουλίου, οπότε η τιμή της χονδρεμπορικής ξεκίνησε με αφετηρία τα 64,67 ευρώ, έως και τις 12 Ιουλίου, οπότε έφτασε τα 190,13 ευρώ, η χονδρεμπορική τιμή ανατιμήθηκε κατά 195,8%.

Στη σύσκεψη που έγινε την Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκε η κυβέρνηση να αναζητήσει λύσεις όπως η επιδότηση της τιμής και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να ρίξει το βάρος της στον τρόπο που οι παραγωγοί δομούν τις προσφορές τους, ώστε να ελεγχθούν τυχόν κερδοσκοπικά παιχνίδια στο χρηματιστήριο ενέργειας.

Η λέξη επιδότηση εκφέρεται, ωστόσο, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι αρκετές καλούνται να επιστρέψουν ένα ποσοστό από το ποσό που είχαν λάβει από τις κρατικές ενισχύσεις.

Στην κυβέρνηση λένε ότι έπρεπε να γίνει επανυπολογισμός των κρατικών ενισχύσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι επιχειρήσεις είχαν λάβει τα σωστά ποσά. Ο επανυπολογισμός αυτός είχε ως αποτέλεσμα η πολιτεία να πρέπει να διαθέσει επιπλέον 4,2 εκατ. ευρώ σε περίπου 130.000 επιχειρήσεις και να ζητηθεί η επιστροφή συνολικού ποσού 970.000 ευρώ από περίπου 2.200.

Η αναταραχή που υπάρχει γι’ αυτό το θέμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση περίμενε τις ευρωεκλογές και την επόμενη μέρα έστειλε τα ραβασάκια σε όσους έπρεπε να πληρώσουν, ενώ δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση. Το γεγονός ακόμα ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω παρατεταμένου καύσωνα έχει εξοργίσει πολλούς επιχειρηματίες, οι οποίοι θεωρούν ότι οι οφειλές θα μπορούσαν να πληρωθούν κάποια άλλη στιγμή.

Χωρίς γιατρούς

Ένα ακόμα θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση και για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει λύση είναι οι ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Όπως είναι γνωστό, πολλοί διαγωνισμοί έχουν κηρυχθεί άγονοι και γι’ αυτόν τον λόγο το αρμόδιο υπουργείο αναζητά συνεργασία με ιδιώτες ιατρούς στα νοσοκομεία όπου υπάρχουν προβλήματα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιστράτευσης γιατρών, σε εφαρμογή του νόμου Πλεύρη, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά.

Μάλιστα, σε πρόσφατη δημόσια παρέμβασή του, διατύπωσε «ύστατη έκκληση στο φιλότιμο αυτών των ανθρώπων: Έχουμε πρόβλημα. Δεν θέλουμε ούτε να σας ξεβολέψουμε ούτε να σας κλείσουμε τη συνταγογράφηση, ούτε να φαίνεται ότι τσακωνόμαστε, ούτε τίποτα. Δεν μπορούμε όμως να λέμε στον πιο οικονομικά αδύναμο συμπολίτη μας ή σε εκείνον που δεν θέλει να πάει στον ιδιώτη γιατρό “κόψε τον λαιμό σου”».

Πάντως πριν από δύο μέρες δημιουργήθηκε μείζον θέμα όταν μέσα από καταγγελίες γιατρών αποκαλύφθηκε ότι πολλοί ανασφάλιστοι έμειναν εκτός του συστήματος ΗΔΙΚΑ, μέσω του οποίου συνταγογραφούνται τα φάρμακά τους.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και καθώς κλιμακώνονται οι συζητήσεις για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς, στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν αρχίσει οι συζητήσεις για την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πέσει το όριο της αυτοδυναμίας, καθώς οι συνεργάτες του Μητσοτάκη θεωρούν ότι πολύ δύσκολα η Ν.Δ. θα φτάσει στο ποσοστό που απαιτεί ο ισχύων νόμος.

Από την άλλη, «γαλάζιοι» παράγοντες θεωρούν ότι μία τέτοια κίνηση θα έδειχνε ηττοπάθεια και θα έκανε μεγαλύτερο κακό στο κυβερνών κόμμα.

Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις