«”Πιέζετε την Ελλάδα;” μας ρωτούν. Ας ασκήσουμε πίεση στην Ελλάδα και μετά ας μας ρωτήσουν»
Επανέρχεται στις προκλητικές δηλώσεις ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, ο οποίος μιλώντας στο Haber Turk, αναφέρθηκε ξανά στο θέμα της στρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά στον… διάλογο που θέλει η Άγκυρα με την Αθήνα.
Είπε χαρακτηριστικά:
«Κάναμε συμφωνία με τη Λιβύη, δεχθήκαμε κριτική από μέσα και έξω. Παρά τις αντιρρήσεις και τις πιέσεις, υπογράψαμε συμφωνία με μια μεσογειακή χώρα για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας. Έχουμε ξεκαθαρίσει πού πρέπει να χαράσσονται τα σύνορά μας στην έννοια της γαλάζιας πατρίδας. Η στρατιωτική συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη είναι η συμφωνία αυτού του πακέτου. Θα διατηρήσουμε το στρατιωτικό και πολιτικό βάρος εκεί, ώστε να μπορούμε να επεκτείνετε τις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Λιβύη. Να δούμε αν αντιμετωπίζουμε ΗΠΑ, Ελλάδα, Ε.Ε».
«Ένας από τους καβγάδες που είχα με τους Δυτικούς είναι ‘καμία ένταση, σταθερότητα στην περιοχή’. Και τους είπα ότι ‘αυτό που ονομάζετε σταθερότητα είναι να εγκαταλείψουμε τα εθνικά μας συμφέροντα;’ ‘Πιέζετε την Ελλάδα;’ μας ρωτούν. Ας ασκήσουμε πίεση στην Ελλάδα και μετά ας μας ρωτήσουν».
«Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είχαν πάντα σκαμπανεβάσματα. Να πούμε λίγα λόγια για την κατάσταση των νησιών. Μερικά από τα ζητήματα που επιβάλλει η ιστορία. Μετά από 6-7 χρόνια ξεκινήσαμε τις διερευνητικές. Πήγαμε, ήρθαμε, κάναμε συζητήσεις. Ας μιλήσουμε ευθέως για τα διμερή μας ζητήματα με την Ελλάδα. Πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 60 συναντήσεις. Για να μπορούμε να μιλήσουμε. Για να μην εμπλέκουμε τρίτους. Από τις ναυτικές δικαιοδοσίες, μέχρι το ζήτημα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελλάδα. Ενώ συνέβαιναν αυτά τα πράγματα, η ελληνική κυβέρνηση, στηρίζοντας τις συμμαχίες που σχηματίστηκαν σε ορισμένα σημεία κατά της Τουρκίας, εισήλθε σε δραστηριότητες λόμπι και διαπραγματεύσεις κεκλεισμένων των θυρών. Είπε στον Μητσοτάκη ο αξιότιμος Πρόεδρός μα ‘Μην συνεργάζεστε με τρίτες χώρες και ενεργείτε εναντίον της Τουρκίας, ας μιλήσουμε μαζί’, είπε. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Τα μηνύματα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ. Γνωρίζουμε τη δραστηριότητά τους στο παρασκήνιο. Ίσως είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί για αυτό. Ο Πρόεδρός μας είπε ότι η Τουρκία θα είναι πάντα ένα βήμα μπροστά στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ήμασταν πάντα ένα βήμα μπροστά. Ο οπλισμός των νησιών είναι ένα από τα θέματα. Αυτή τη στιγμή, υπενθυμίζουμε και πάλι τη νομική βάση. Λέμε ότι είναι ενάντια στη συμφωνία της Λωζάνης του 1923 και στη Συμφωνία του Παρισιού. Υπάρχουν παραβιάσεις που έχουμε θέσει στο ΝΑΤΟ. Ας μιλήσουμε μεταξύ μας, λέμε. Γιατί χρησιμοποιείτε την ένταξη στην ΕΕ εναντίον μας; Εμείς λέμε, ας συνεργαστούμε για να λύσουμε αυτά τα ζητήματα με βάση το αμοιβαίο συμφέρον».
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις