Δημοσίευμα που φέρει τον Μπάιντεν να λέει “ναι” στον Ερντογάν για τα F16 λίγο πριν ο Κ. Μητσοτάκης επισκεφθεί τις ΗΠΑ, φέρνει σε αμηχανία την κυβέρνηση.

Το χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν φέρεται να προωθεί την πώληση F16 στην Τουρκία, παραμονές της επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο, φέρνει σε αμηχανία την Αθήνα.

Και αυτό καθώς η κυβέρνηση έχει επενδύσει στη στρατηγική του “αξιόπιστου συμμάχου”, υποστηρίζοντας ότι έτσι θα αναβαθμιστεί στα μάτια των ΗΠΑ ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή έναντι της Τουρκίας, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων.

Η σημερινή κύρωση του δεύτερου πρωτοκόλλου τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ -δηλαδή η συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις- εντάσσεται εξάλλου σε αυτό το πλαίσιο. Μάλιστα στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας ο κ.Μητσοτάκης είχε πετάξει το μπαλάκι στο ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας ότι “όλοι θα τοποθετηθούν με την ψήφο τους για το πως αντιλαμβάνονται τις στρατηγικές συμμαχίες της χώρας”.

Η κυβέρνηση είχε επίσης ποντάρει στη θεωρία του “απομονωμένου Ερντογάν”, βλέπει όμως ότι λόγω του πολέμου στην Ουκρανία η Δύση, δηλαδή οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ρίχνουν ξανά γέφυρες στην Άγκυρα, παρότι η τελευταία κρατά ανοιχτούς διαύλους και με τη Ρωσία.

Επισήμως φυσικά από την κυβέρνηση δεν έκαναν κάποιο σχόλιο, καθώς εξάλλου πρόκειται για δημοσίευμα και όχι κάποια επίσημη ανακοίνωση. Ανεπισήμως κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ από τη διακυβέρνηση Μπάιντεν σχετικά με την πώληση F16 στην Τουρκία. Και έθεταν ερωτήματα για το timing του δημοσιεύματος λίγες ημέρες πριν φτάσει ο κ.Μητσοτάκης στην Ουάσινγκτον, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υφίστανται πιέσεις προς την αμερικανική πλευρά από την Τουρκία, η οποία δεν έχει δει με καλό μάτι την αγορά των γαλλικών μαχητικών Rafale, ούτε τη δημιουργία νέας αμερικανικής βάσης στην Αλεξανδρούπολη.

Σημειωτέον ότι μετά τον Έλληνα πρωθυπουργό, στις 18 Μαΐου, τις ΗΠΑ επισκέπτεται και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που θα συναντηθεί με τον Αμερικανό, ομόλογο του, Άντονι Μπλίνκεν.

Εν τω μεταξύ πάντως στη γειτονική χώρα τα ΜΜΕ χαρακτηρίζουν “ταμάμ” την πληροφορία για τη διάθεση αμερικανικών μαχητικών, καθώς αν και η Άγκυρα δεν παίρνει τα F35 όπως επιθυμούσε, τα F16 θεωρούνται ικανοποιητική εναλλακτική και κυρίως ένδειξη ότι η αμερικανική στάση απέναντι στην Τουρκία αλλάζει.

Σύμφωνα ωστόσο με τον ΣΚΑΪ, αμερικανικές πηγές υποβάθμιζαν το δημοσίευμα, υποστηρίζοντας ότι το αίτημα της διακυβέρνησης Μπάιντεν προς το Κογκρέσο αφορά μόνο την αναβάθμιση του επικοινωνιακού συστήματος των μαχητικών, με γνώμονα τη διαλειτουργικότητα εντός του ΝΑΤΟ, όχι το αίτημα της Τουρκίας για αναβάθμιση των F-16, ούτε νέες αγορές F-16 που θα εγκρίνει η αμερικανική κυβέρνηση.

Στην Αθήνα ούτως ή άλλως θεωρούν ότι ακόμη και να υπάρχει πρόθεση της διακυβέρνησης Μπάντεν για πώληση F16 στην Τουρκία, το σχετικό αίτημα θα πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο, που στο παρελθόν έχει μπλοκάρει τον αμυντικό εξοπλισμό της Άγκυρας- όχι βέβαια από φιλελληνικά αισθήματα, αλλά λόγω των S400.

To State Department πάντως έχει κρίνει την πώληση F16 στην Τουρκία “συμβατή με τα αμερικανικά συμφέροντα”, εκτιμώντας ότι “θα συμβάλλει μακροπρόθεσμα στην ενότητα του ΝΑΤΟ” και αφήνοντας στην άκρη το θέμα των S400. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ φέρονται να επιθυμούν η Ελλάδα να αντικαταστήσει τους δικούς της S300 με δυτικά συστήματα.

Η Αθήνα σε κάθε περίπτωση έχει αρνηθεί να αποστείλει στην Ουκρανία είτε τους S300 είτε τα επίσης ρωσικής κατασκευής TOR-M1, που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά, καθώς αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μία πλάγια οδό ώστε οι Αμερικανοί να κάνουν το χατήρι της Τουρκίας, που θέτει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ Μ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις