⭐ Προσθέστε το HappenedNow στα Αγαπημένα της Google
Μείνετε ενημερωμένοι με τις τελευταίες ειδήσεις προσθέτοντας το HappenedNow στις πηγές ειδήσεων της Google.
➕ Προσθήκη στη GoogleΟι επικοινωνίες φέρονται να περιλαμβάνουν τους Μερτζ, Μακρόν, Στάρμερ καθώς και τη Μελόνι
Έρευνα έχει ξεκινήσει από ευρωπαϊκό ελεγκτικό φορέα κατά της προέδρου της Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με φόντο καταγγελίες για μυστική ομαδική συνομιλία που φέρεται να περιλάμβανε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι και κορυφαίους Ευρωπαίους ηγέτες, καθώς και για άρνηση της Επιτροπής να δώσει πρόσβαση σε σχετικά μηνύματα. Η υπόθεση, που αποκαλύφθηκε αρχικά από το ολλανδικό μέσο Follow the Money, εξελίσσεται σε νέο πονοκέφαλο για την Κομισιόν σε ό,τι αφορά τη διαφάνεια και τη διαχείριση επίσημων επικοινωνιών.
Η έρευνα του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή
Σύμφωνα με το Follow the Money, η Ευρωπαία Διαμεσολαβήτρια Τερέζα Ανίνιο έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα μετά από καταγγελία που υποβλήθηκε, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να παραδώσει μηνύματα από ιδιωτική ομαδική συνομιλία.
Η έρευνα εξετάζει αν η Επιτροπή τήρησε τους κανόνες διαφάνειας της ΕΕ, καθώς η άρνηση πρόσβασης στα έγγραφα αιτιολογήθηκε με το σκεπτικό ότι η δημοσιοποίησή τους θα μπορούσε να βλάψει τις σχέσεις της Ένωσης με τρίτες χώρες.
Η «Washington Group» και οι πολιτικοί ηγέτες
Η επίμαχη συνομιλία, που φέρεται να είχε την ονομασία «Washington Group», περιλάμβανε μεταξύ άλλων τον Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, μαζί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Όπως είχε αναφερθεί, τα μέλη της ομάδας αντάλλασσαν μηνύματα μέσα στο 2023–2024, ιδιαίτερα σε περιόδους που ο Ντόναλντ Τραμπ προχωρούσε σε κινήσεις που οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεωρούσαν απρόβλεπτες ή «δυνητικά επιζήμιες». Η ομάδα φέρεται να δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.
Η καταγγελία που οδήγησε στην έρευνα αφορά την άρνηση της Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει πρόσβαση στα συγκεκριμένα μηνύματα. Η Επιτροπή υποστήριξε ότι η δημοσιοποίησή τους θα μπορούσε να επηρεάσει τις διεθνείς σχέσεις της ΕΕ.
Προηγούμενες υποθέσεις και πίεση για διαφάνεια
Η υπόθεση έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αντιπαραθέσεων για τον τρόπο που η Επιτροπή χειρίζεται επίσημες επικοινωνίες.
Πέρυσι, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ έκρινε ότι η Επιτροπή δεν χειρίστηκε σωστά αίτημα της The New York Times για πρόσβαση σε μηνύματα μεταξύ της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer, Αλμπέρτου Μπουρλά, στο πλαίσιο διαπραγματεύσεων για τα εμβόλια COVID-19.
Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής έχει ασκήσει κριτική και για τη διαγραφή μηνύματος του Εμανουέλ Μακρόν σχετικά με εμπορική συμφωνία της ΕΕ με το μπλοκ Mercosur, σημειώνοντας ότι η διαγραφή κρίθηκε παράνομη και ζητώντας αυστηρότερους κανόνες διατήρησης των επίσημων επικοινωνιών.
Η νέα έρευνα εντείνει την πίεση προς την Κομισιόν, με το ζήτημα της διαφάνειας να επανέρχεται στο προσκήνιο, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καλούνται να απαντήσουν για τον τρόπο με τον οποίο καταγράφονται, διατηρούνται ή διαγράφονται κρίσιμες πολιτικές επικοινωνίες.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





















































