Ο νέος κύκλος των συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας αρχίζει σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, με τον πόλεμο να μαίνεται για 34η μέρα και τη Μαριούπολη να είναι στα χέρια των Ρώσων.

Οι τριήμερες ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία ήταν προγραμματισμένες για τη Δευτέρα στην Τουρκία, ωστόσο, πήραν αναβολή για σήμερα Τρίτη στις 10:30 στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ της Κωνσταντινούπολης. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε χθες ότι είναι σημαντικό να διεξαχθούν τετ – α – τετ παρά την απουσία προόδου μέχρι τώρα και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σε μήνυμά του έτοιμος για συμφωνία που θα προβλέπει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του.

 

 

Λίγες ώρες, ωστόσο, πριν αρχίσει ο νέος γύρος συνομιλιών ανάμεσα στις αντιπροσωπείες, οι Financial Times αποκάλυψαν το παρασκήνιο και τους όρους με τους οποίους κατευθύνονται στην Τουρκία Ουκρανοί και Ρώσοι.

Συγκεκριμένα το δημοσίευμα αναφέρει πως Ρωσία και Ουκρανία συζητούν παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας που θα προέβλεπε η Ουκρανία να εγκαταλείπει τα σχέδοα ένταξης στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ.

Οι πηγές που επικαλείται η εφημερίδα υποστηρίζουν δε πως στο προσχέδιο της συμφωνίας εκεχειρίας δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά στα τρία αρχικά κεντρικά ρωσικά αιτήματα:

  • την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας,
  • την αποστρατικοποίηση της χώρας
  • και τη νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Ουκρανία και οι σύμμαχοι της Δύσης παραμένουν δύσπιστοι για τις προθέσεις του Πούτιν, ανησυχώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες για να προχωρήσει σε νέα ευρείας κλίμακας επίθεση.

Από την άλλη ο επικεφαλής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου, Νταβίντ Αραχάμια είπε στους FT ότι με τη Ρωσία βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας και την προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ. Τόνισε, ωστόσο, ότι σε όλα τα θέματα υπάρχουν επιμέρους «άλυτα σημεία».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που συζητείται, μαζί με τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Ουκρανία θα απείχε από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Σε αντάλλαγμα θα δημιουργούνταν αυτό που ο κ. Αραχάμια ονομάζει «φρασεολογία κοντά στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ», δηλαδή με βοήθεια από τις την εγγυήτριες δυνάμεις αν η Ουκρανία δεχθεί επίθεση. Ως εγγυήτριες δυνάμεις κατονομάζονται η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ην. Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα, η Ιταλία, η Πολωνία, το Ισραήλ και η Τουρκία.

Η όποια συμφωνία θα έπρεπε να εγκριθεί από τις δυνάμεις αυτές και να επικυρωθεί από τα κοινοβούλιά τους, όπως είπε ο Πρόεδρος Ζελένσκι την Κυριακή. Ο κ. Αραχάμια δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει κάποια απόρριψη της πρότασης εγγυήσεως της ουκρανικής ασφαλείας μέχρι στιγμής.

Το «αγκάθι»

To «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων, δηλαδή η διευθέτηση του μέλλοντος της Κριμαίας και του Ντονμπάς δεν θα περιλαμβάνεται στο προσχέδιο και θα λυθεί σε μία μελλοντική συζήτηση μεταξύ των Προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας.

Χθες ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Νμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «το ελάχιστον θα ήταν (συμφωνία) για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο του τελευταίου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν αύριο Τρίτη στην Τουρκία.

ieidiseis.gr

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις