Πολύ δύσκολα αναμένεται να φτάσει ενωμένος ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» στο συνέδριο του, το οποίο αναμένεται να γίνει φέτος τον Νοέμβριο. Ήδη, οι πιο «παλιοί» του κόμματος, χρησμοποιώντας ακόμη και ακραίους χαρακτηρισμούς, προχωρούν με το «καλημέρα» σε δηλώσεις οι οποίες λειτουργούν έως και υπονομευτικά για τον νέο πρόεδρο.

Μπορεί, όμως, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πορευτεί τον επόμενο ενάμιση μήνα, μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα, με δημόσιες δηλώσεις στελεχών ανοικτά κατά του κ. Στέφανου Κασσελάκη; Για το οποιοδήποτε κόμμα θα ήταν αφόρητη μια τέτοια κατάσταση.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί εντός και εκτός Κουμουνδούρου. Ήδη, ο Νίκος Φίλης, την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου, προχώρησε σε δηλώσεις οι οποίες δείχνουν δύο διαφορετικούς κόσμους ανάμεσα στον «παραδοσιακό ΣΥΡΙΖΑ» και στον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» που θέλει να διαμορφώσει ο νέος πρόεδρος του κόμματος. Ο κ. Φίλης ανέφερε μάλιστα ότι «δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με το Τραμπ, ότι ‘δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε εγώ και ο λαός»!

Από τα πυρά Φίλη δεν ξέφυγε ούτε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ούτε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας και στενός συνεργάτης του κ. Κασσελάκη, ο κ. Ευάγγελος Αποστολάκης, στους οποίους καταλόγισε ευθύνες για τις ήττες στις εθνικής εκλογές και την πορεία του κόμματος. Παράλληλα, ο κ. Φίλης έμοιαζε σαν να κατηγόρησε όσους και όσες συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές και οι οποίοι εξέλεξαν τον κ. Κασσελάκη, αναφέροντας μεταξύ άλλων:

  • «Είμαστε σε ένα κόμμα που την Κυριακή αυτήν, ηττήθηκε. Ποτέ δεν μιλήσαμε για τις πρώτες δύο ήττες. Η τρίτη ήττα είναι πιο επώδυνη, διότι ηττηθήκαμε από ανθρώπους, ένα μεγάλο μέρος των οποίων δεν έχει σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε για τρίτη φορά, γιατί απεμπολεί την ιστορία του και τη δύναμή του».

  • «Πήγαν 150.000 άνθρωποι να ψηφίσουν; Και; Αυτό δίνει νικηφόρα πορεία; Ο Παπανδρέου πήρε 1 εκατομμύριο ψήφους και μετά έχασε. Ο Αλέξης Τσίπρας το ίδιο, ψηφίστηκε από τα μέλη και μετά χάσαμε δύο φορές. Να σπάσει η αντίληψη ότι υπάρχει σωτήρας. Πουθενά δεν υπάρχει σωτήρας. Έγινε και με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν κοντά στον Τσίπρα, υπήρχε η αντίληψη ότι φθάνουμε σε Μεσσιανισμό».

Σε ένα άλλο κόμμα στο οποίο θα είχε εκλεγεί νέος πρόεδρος και από στελέχη θα γίνονταν τέτοιες δηλώσεις, προφανώς θα είχαν διαγραφεί. Στην προκειμένη, όμως, μέχρι στιγμής η νέα ηγεσία, προσπαθώντας να βρει τον βηματισμό της, τηρεί στάση αναμονής.

Ανάλογη σκληρή κριτική, που αγγίζει τα όρια της υπονόμευσης κατά πολλούς, έχουν κάνει, μεταξύ άλλων, οι κ.κ. Γ. Ραγκούσης μετεκλογικά, ο κ. Δημ. Παπαδημούλης, αλλά και προεκλογικά οι κ.κ. Θοδ. Δρίτσας, Δημ. Βίτσας, Π. Σκουρλέτης, κ.α. Ενώ, αρνητική στην πρόταση Κασσελάκη ήταν η συνυποψήφια του στις εσωκομματικές εκλογές κυρία Έφη Αχτσιόγλου, η οποία όμως δείχνει να προτιμά τον δρόμο της σιωπής στην παρούσα, αντί της ρήξης.

Ποια στάση θα τηρήσει η νέα ηγεσία για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ»;

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων για τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023.
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) – Φωτογραφία από τον ιστότοπο του ΣΥΡΙΖΑ

Δημιουργείται λοιπόν εύλογα το ερώτημα: Θα συνεχίσει η νέα ηγεσία μέσα σε αυτό το κλίμα την πορεία προς το Συνέδριο ή θα ληφθούν αποφάσεις πιο πριν; Η απάντηση παραπέμπει σε έναν γόρδιο δεσμό.

Εάν αποφασιστεί μια ήπια στάση απέναντι στη σκληρή κριτική που δέχεται ο κ. Κασσελάκης, τότε ενδέχεται να υπάρξει μια σημαντική φθορά του νέου προέδρου και συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και το Συνέδριο του, τον Νοέμβριο. Θεωρείται, δε, σχεδόν βέβαιο ότι στο Συνέδριο, εάν το κόμμα παρουσιαστεί στην κατάσταση που είναι τώρα, θα «πέσουν κορμιά» και το όποιο πιθανό σχίσμα θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις.

Εάν πάλι αποφασιστεί να απομακρυνθούν από το κόμμα πιο άμεσα οι «αντί προεδρικοί», τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» να βρεθεί αντιμέτωπος με τον «Συνασπισμό». Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, ενδέχεται να υπάρχουν τόσο αρνητικές όσο και θετικές επιπτώσεις, δεδομένου ότι το μήνυμα όσων ψήφισαν είναι η απαίτηση τους για ένα κόμμα με πιο φρέσκιες προτάσεις και πολύ πιο κοντά στην κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, η «εξίσωση» είναι πολύ δύσκολη. Όμως, το σενάριο θα πορευτεί ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» πριν ακόμη γίνει… «νέος ΣΥΡΙΖΑ» σε ένα κλίμα διαρκώς αυξανόμενης εσωστρέφειας, φαντάζει έως και καταστροφικό.

antitheto.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις