Ξεκινήσαμε να δραστηριοποιούμαστε στη Ράφα και αντικαταστήσαμε τις σημαίες της Χαμάς με σημαίες του Ισραήλ, λέει σε βίντεο

Βίντεο-μήνυμα ανέβασε στα social ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την έναρξη της επιχείρησης- όπως την χαρακτηρίζουν οι Ισραηλινοί- στη Ράφα, υποστηρίζοντας πως η τελευταία πρόταση της Χαμάς για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός «στόχευε να σαμποτάρει την είσοδο των δυνάμεών μας στη Ράφα».

«Αλλά αυτό δεν συνέβη», συνεχίζει να λέει στο ίδιο βίντεο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «η επιχείρηση στη Ράφα έχει σκοπό να φέρει πίσω τους ομήρους και να εξαλείψει τη Χαμάς. Έχουμε ήδη αποδείξει στην προηγούμενη απελευθέρωση ομήρων ότι η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς είναι προϋπόθεση για την επιστροφή των ομήρων».

Βίντεο με τις δηλώσεις του Μπενιαμίν Νετανιάχου:

Τονίζει επίσης, ότι η προσφορά της Χαμάς είναι «πολύ μακριά από τις απαιτήσεις του Ισραήλ», υποσχόμενος πως «το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αποκαταστήσει την πονηρή κυριαρχία της στη Λωρίδα. Το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χαμάς να αποκαταστήσει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες για να συνεχίσει να εργάζεται για την καταστροφή μας».

Γιατί το Ισραήλ δεν δέχεται την πρόταση της Χαμάς

«Το Ισραήλ δεν μπορεί να δεχτεί μια πρόταση που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών μας και το μέλλον της χώρας μας», επιμένει ο Νετανιάχου, εξηγώντας ότι έδωσε εντολή στην ισραηλινή διαπραγματευτική ομάδα στο Κάιρο να «σταθεί σταθερά» στους όρους του Ισραήλ για την απελευθέρωση των ομήρων και στις απαιτήσεις ως προς την ασφάλειά τους.

Στη συνέχεια, επαναλαμβάνει πως το Ισραήλ συνεχίζει παράλληλα τη στρατιωτική του εκστρατεία κατά της Χαμάς, χαρακτηρίζοντας την κατάληψη του περάσματος της Ράφα «ένα πολύ σημαντικό βήμα» προς την καταστροφή των εναπομεινάντων στρατιωτικών δυνατοτήτων της Χαμάς και υποστηρίζοντας ότι είναι επίσης, ένα βασικό βήμα για την καταστροφή των κυβερνητικών δυνατοτήτων της τρομοκρατικής ομάδας.

Η στάση των ΗΠΑ

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει τις απόψεις τους στο Ισραήλ σχετικά με μια ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιμπάρτμεντ, στην πρώτη αντίδραση της Ουάσιγκτον από τότε που οι ισραηλινές δυνάμεις πήραν τον έλεγχο του συνοριακού σημείου διέλευσης με τη Γάζα.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι μια συμφωνία για ομήρους είναι προς το συμφέρον του ισραηλινού και παλαιστινιακού λαού. Θα οδηγήσει σε μια άμεση κατάπαυση του πυρός και θα επιτρέψει την αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», επισήμανε ένας εκπρόσωπος τύπου σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση του ΟΗΕ στο σημείο διέλευσης στη Ράφα

Στο μεταξύ, το Ισραήλ απαγόρευσε την πρόσβαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο συνοριακό σημείο διέλευσης της Ράφας, στη Λωρίδα της Γάζας, έγινε σήμερα γνωστό από έναν εκπρόσωπο τύπου του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε καμία φυσική παρουσία στο σημείο διέλευσης της Ράφας, διότι ο Cogat (ισραηλινός οργανισμός που είναι επιφορτισμένος με τον συντονισμό της ισραηλινής πολιτικής στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη) μας αρνήθηκε την πρόσβαση σε αυτήν τη ζώνη», η οποία αποτελεί το κύριο σημείο διέλευσης της ανθρωπιστικής βοήθειας, δήλωσε ο Γενς Λάρκε, κατά τη διάρκεια μιας τακτικής συνέντευξης τύπου στη Γενεύη.

Φόβος για τα 600.000 παιδιά που ζουν στη Ράφα

Υπενθυμίζεται πως ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να υπάρξουν νέες μεγάλες απώλειες αμάχων στη Ράφα, όπου ζουν 600.000 παιδιά, μετά τη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε χθες το Ισραήλ.

Προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Μπορέλ χαρακτήρισε «θλιβερό» το γεγονός ότι παρά τις προειδοποιήσεις από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ προχώρησε σε χερσαία επίθεση στη Ράφα.

«Τα τελευταία θλιβερά νέα είναι ότι δεν υπήρξε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς τη δέχτηκε, το Ισραήλ την απέρριψε. Η χερσαία επίθεση στη Ράφα ξεκίνησε και πάλι, παρά τις εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα, τις ΗΠΑ, τα κράτη-μέλη της ΕΕ και όλους όσους ζητούν από τον Νετανιάχου να μην επιτεθεί στη Ράφα», δήλωσε ο Μπορέλ και εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας: «Φοβάμαι ότι αυτό θα προκαλέσει και πάλι πολλές απώλειες αμάχων. Ό,τι και να λένε υπάρχουν 600.000 παιδιά στη Γάζα. Λένε ότι θα μεταφερθούν στις λεγόμενες ζώνες ασφαλείας. Δεν υπάρχουν ασφαλείς ζώνες στη Γάζα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα συζητηθεί η πολιτική διάσταση αυτής της κρίσης, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολύ ανησυχητική» και προειδοποιώντας για ακόμα μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση.

Επίσης, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, με μήνυμα του στο Χ, χαρακτήρισε τις εντολές εκκένωσης του Ισραήλ «απαράδεκτες», προειδοποιώντας ότι «προμηνύουν το χειρότερο: περισσότερο πόλεμο και πείνα».

protothema.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις