Στην πρώτη φάση ο Μητσοτάκης -που δεν ξεχνάει ότι την εγκατέστησε στην πολιτική ο Σαμαράς, το βέτο του οποίου την προστάτευσε και σε δυο ανασχηματισμούς- της έβαλε βεντούζα την κομματική Σοφία Ζαχαράκη.

Στη δεύτερη εγκατέστησε δίπλα της την πολύπειρη Ζέτα Μακρή. Αλλά η Νίκη Κεραμέως παραμένει πρόσωπο υψηλού κινδύνου για την κυβέρνηση.

Έχει ένα πρόβλημα για κάθε λύση. Το αγαπημένο της μαγικό είναι να μετατρέπει το δημόσιο σε ιδιωτικό. Αν οι σχολάρχες, τα κολλέγια και οι λοιποί πάροχοι εκπαίδευσης επ’ αμοιβή, αναζητήσουν προστάτη άγιο, έχει τα ένσημα για να πάρει τη θέση.

Η εκπαιδευτική πολιτική της, οδηγεί σ’ αυτό που είπε ο -εκ των προκάτοχων της- Ευριπίδης Στυλιανίδης: η σημερινή παραλυτική κατάσταση του δημοσίου σχολείου, «δείχνει τη δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Και πού να δει τι δύναμη θα πάρει με τους επιπλέον 25.000 απόφοιτους Λυκείου, που δεν θα βρουν θέση στα ΑΕΙ, κατά την εφαρμογή της «εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης».

Επί Κεραμέως, η ιδιωτική εκπαίδευση παίρνει να λεφτά και η δημόσια τη διάπλαση του εθνικού και θρησκευτικού φρονήματος των μαθητών. Μούχλα; Και λοιπόν;

Αρκεί που ικανοποιεί τις παρακμιακές ομάδες του κατεστημένου με την κολωνακιώτικη χρυσόσκονη και όσους περιφρουρούν την αστική δημοκρατία με παρακαταθήκες της ΕΡΕ και το «Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια» της χούντας.

Οι παιδαγωγικές αντιλήψεις της κυρίας, έχουν αποδοκιμασθεί από ελληνικές και ευρωπαϊκές Αρχές.

Η αναγραφή της διαγωγής στα απολυτήρια, η εκκλησιολαγνεία και οι απόψεις της για τα μαθήματα Θρησκευτικών και Κοινωνιολογίας, αποπνέουν οπισθοδρόμηση.

Η πεποίθησή της ότι στις 28 Οκτωβρίου 1940 οι Έλληνες ξεσηκωθήκαν κατά του λαϊκισμού, απλώς άγνοια.

Η ευπρεπής παρουσία, οι σπουδές, η καταγωγή από καλή οικογένεια -που φτάνει ως βυζαντινή γενιά των Κεραμέων- το Κολέγιο Αθηνών και μετά Χάρβαρντ, Paris II, και νομικές μπίζνες με την πατρική φίρμα -καθώς και ένα πέρασμα από τη Λέσχη Μπίλντεμπεργκ- δεν έκαναν και τόσο χρήσιμη τη συμμετοχή της στο δημόσιο βίο.

Η δυσανεξία της με το δημόσιο σχολείο επικυρώθηκε στη διαχείρισή του επί κορονοιού: το αντιμετώπισε σαν να είναι υπόθεση ΙΧ επιλογών. Και τώρα καλείται να δώσει εξηγήσεις για την τηλεκπαίδευση που του παρείχε, με αδιαφάνεια.

Το αρνείται και επιχειρεί να το αντιστρέψει, με τον ισχυρισμό ότι βαρύνει -και αυτό- τον… ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, γίνεται η πρώτη υπουργός του Μητσοτάκη που πρέπει να απολογηθεί για σκάνδαλο, ανάλογο, -αλλά πιο σοβαρό- με την επαγγελματική κατάρτιση του Βρούτση -τι να γίνεται αυτή η ψυχή;

Από την -κρυμμένη ως τώρα- σύμβαση του υπουργείου με την εταιρία Cisco, που την ανάγκασε ο Φίλης να φανερώσει, προκύπτουν ερωτήματα που οδηγούν σε ευθύνες: για μια «δωρεάν παροχή» η εταιρία τσίμπησε δυο ζεστά εκατομυριάκια και τα προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίου μαθητών και εκπαιδευτικών.

«Ποιοτική πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης, απολύτως δωρεάν και χωρίς κανένα κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο», δεν το λες.

Καθώς η κυβέρνηση το γύρισε στις Προανακριτικές επιτροπές, η Κεραμέως δίνει στην αντιπολίτευση την ευκαιρία να ρεφάρει με τα εγκαίνια μιας τακτικής που έψαχνε από καιρό: την προαναγγελία για Εξεταστικές επιτροπές. Ε ρε γλέντια…

ieidiseis.gr

EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις