Πρώτα λίγος προβληματισμός για τις εσωτερικές ισορροπίες στη ΝΔ – ειδικά μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αντώνη Σαμαρά.
Στους κοινοβουλευτικούς της ομάδας του Μεσσήνιου συγκαταλέγονται δυο προβεβλημένες κυρίες, που έβαλε ο ίδιος στην πολιτική: Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Νίκη Κεραμέως.
Η πρώτη πήγαινε φουλ για επανεκλογή στο Ευρωκοινοβούλιο και η δεύτερη είχε βλέψεις για επίτροπος και… πρόεδρος της ΝΔ.
Ξαφνικά «μπαμ ηκούσθη στον αέρα». Η μια πήγε για βρούβες και η άλλη βρέθηκε υπό έρευνα για σκάνδαλο στο υπουργείο της – κατάσταση ουδόλως συμβατή με τις φιλοδοξίες της.
Οι πολιτικοί αναλυτές διακρίνουν ένα μυστήριο πράγμα: με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια! Ήτοι ο Νεομητσοτακισμός ξεμπέρδεψε με δυο… Σαμαρογενείς. Ιδίως με τη δεύτερη.
Η Κεραμέως απέδωσε σε «λαϊκισμό» την αξίωση της αντιπολίτευσης να παραιτηθεί – αναλαμβάνοντας την ευθύνη του σκανδάλου. Επιμένει ότι δεν τη βαρύνει. Επειδή, λέει, όταν συνέβη δεν ήταν υπουργός, αλλά μια απλή υποψήφια βουλευτίνα. Αναζητείστε την υπηρεσιακή Καλλιόπη Σπανού.
Ακριβώς όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης: δεν ήταν Πρωθυπουργός, όταν το Λιμενικό ρυμούλκησε έξω από τη Πύλο το σαπιοκάραβο των 650 απελπισμένων που κατέληξαν στον βυθό.
Ρωτήστε τον Σαρμά…
Η κυρία έριξε στην πυρά τον γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, ένα κομματικό στέλεχος και την Ασημακοπούλου. Φυσικά δεν προτίθεται να καταβάλει και τα τετρακόσια χιλιάρικα που καταλόγισε στο υπουργείο Εσωτερικών η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα – όπως ζητάει η αντιπολίτευση. Είπαμε: δεν ήταν υπουργός κατά τη διαρροή.
Μόνο που η Αρχή τη βάζει και για επιπλέον λόγους στο σκαμνί: Δεν υπήρξε από την ίδια «εξαντλητική έρευνα και αναζήτηση πληροφοριών» και «εντοπίστηκαν ελλείψεις στις διαδικασίες και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές προστασίας των δεδομένων».
Αυτά έχουν το όνομα της με κεφάλαια γράμματα. Και όταν ισχυρίζεται ότι η διαρροή «δεν αφορά εκλογική διαδικασία και την επιστολική ψήφο» κοροϊδεύει.
Τι αφορούν; Το Κτηματολόγιο;
Ο Πρωθυπουργός, αφού έκοψε από το ψηφοδέλτιο την Ασημακοπούλου κάλυψε την «καψαλισμένη» Κεραμέως: «Το πρόβλημα δεν αφορούσε την υπουργό, επειδή η διαρροή δεν έγινε επί των ημερών της» και «δεν πληρώνει ο πολιτικός προϊστάμενος τα διοικητικά πρόστιμα, που μπαίνουν στο δημόσιο».
Αλλά στη συνέχεια συμπλήρωσε με… αθωότητα: «Τώρα, αν το κράτος κρίνει, προσέξτε, ότι πρέπει να στραφεί κατά συγκεκριμένου προσώπου, έχει πάντα τη δυνατότητα να το κάνει. Αν πρέπει να προσωποποιηθεί η ευθύνη σε ένα πρόσωπο, έχει τη δυνατότητα το Υπουργείο να το κάνει».
Σε απλή αποκωδικοποίηση: μπορεί ναι το κάνει, χωρίς να εξαιρείται η υπουργός. Ειδικά αν πάψει να είναι υπουργός, κάτι που εναπόκειται στην απόλυτη δικαιοδοσία του Πρωθυπουργού.
Σαν ομηρία ακούγεται, αν συνδυαστούν όσα αναφέρονται στην αρχή – ως εσωκομματική ίντριγκα – και όσα μπορεί να γίνουν στη ΝΔ από Δευτέρα, αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό.
ieidiseis.gr
ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις