Τέλος στην επιδοματική πολιτική από το «φρενάρισμα» της οικονομίας και τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Ο ξεκάθαρος και κοφτός τρόπος με τον οποίον ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκοψε χθες την επί εβδομάδα καλλιεργημένη προσδοκία για έκτακτο πασχαλινό βοήθημα στους πιο ευάλωτους πολίτες προκάλεσε αμηχανία στους γαλάζιους βουλευτές αλλά και απορίες για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και κυρίως για την αντανάκλαση της πορείας της στα οικονομικά των πολιτών.

Στη συνέντευξή του (ΣΚΑΙ), ο κ. Μητσοτάκης άφησε ανοικτό, αν δοθεί κάτι, αυτό να γίνει απολογιστικά στο τέλος του χρόνου, ενώ δικαιολόγησε την απόφασή του αυτή λέγοντας ότι «έχουμε έναν δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε και ότι «θα ήταν εύκολο να πω ότι έρχονται εκλογές, δώστε κάτι, αλλά δεν θα το κάνω».

Αυτά, ωστόσο, δεν εξηγούν επαρκώς ούτε γιατί ενώ το μόνιμο κυβερνητικό αφήγημα είναι ότι η οικονομία είναι σε διαρκή πορεία ανόδου, ούτε πολύ περισσότερο, γιατί επελέγη να μην επαναληφθεί το βοήθημα, λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, όπως είχε γίνει, πέρυσι, λίγο πριν τις εθνικές κάλπες, όταν η κυβέρνηση είχε δώσει ένα «άτυπο δώρο μόνο στους συνταξιούχους που δεν είχαν πάρει αύξηση στη σύνταξή τους λόγω προσωπικής διαφοράς, ενώ τα Χριστούγεννα του 2023 δόθηκε «επιταγή ακρίβειας» – που ονομάστηκε επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης- σε περισσότερες από 100.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα, 210.0000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε 225.000 δικαιούχους λοιπών επιδομάτων του e-ΕΦΚΑ.

Η αμηχανία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώς οι γαλάζιοι βουλευτές έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με τη δυσαρέσκεια των πολιτών για την ακρίβεια που εξακολουθεί να υπάρχει λόγω του παρατεταμένου πληθωρισμού. Μάλιστα, όσο οι τιμές παραμένουν στα ύψη, τόσο μεγαλώνει το ποσοστό των πολιτών που στις δημοσκοπήσεις απαντούν ότι η κυβέρνηση μπορεί να κάνει περισσότερα για να την αναχαιτίσει αλλά και να στηρίξει πιο πολύ τους ευάλωτους.

Όσοι γνωρίζουν το οικονομικό παρασκήνιο, στοιχηματίζουν ότι ο μεν πληθωρισμός θα βαίνει μειούμενος τους επόμενους μήνες, αλλά τα προϊόντα θα παραμένουν απλησίαστα για τους πολλούς.

Επιπρόσθετα, η εικόνα του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος καταγράφει μία υστέρηση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2023. Τί σημαίνουν όλα αυτά; Ότι μπορεί στο πεδίο διατήρησης της δημοσιονομικής ισορροπίας και της δανειοληπτικής θέσης της χώρας μας τα πράγματα να πηγαίνουν καλά, αλλά όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, αυτό, προσώρας δεν έχει αντίκτυπο στην τσέπη των πολλών. Κάτι που αν συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, είναι βέβαιο ότι θα αφήσει σημαντικό αποτέλεσμα στις Ευρωκάλπες του επόμενου Ιουνίου.

ieidiseis.gr

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις