Η αποστροφή του Αλέξη Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την μετατροπή της μεσοαστικής Νέας Σμύρνης σε «Καμπούλ» μόνο τυχαία δεν ήταν.
Να εκμεταλλευθεί συναισθήματα όπως «απογοήτευση», «διάψευση» και «οργή» των μεσοστρωμάτων επιχειρεί στρατηγικά ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που πληθαίνουν κατά της κυβέρνησης οι αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων που συγκαταλέγονται στους λεγόμενους «νοικοκυραίους».
Η αποστροφή του κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα που έδωσε πηχυαίους τίτλους σε δεκάδες Μέσα «την οργή των νοικοκυραίων να φοβάστε κ. Μητσοτάκη» με αφορμή την μετατροπή της μεσοαστικής Νέας Σμύρνης σε «Καμπούλ» μόνο τυχαία δεν ήταν.
Οι μετρήσεις της Κουμουνδούρου δείχνουν η φθορά της κυβέρνησης λαμβάνει μεγάλες πλέον διαστάσεις. Στις ηλικίες μέχρι 34 ετών, που ούτως ή άλλως βρίσκεται πιο κοντά στην Αριστερά, η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο διατηρεί και αυξάνει τη δυναμική της, με τη συνδρομή και των κυβερνητικών χειρισμών σε βάρος της νεολαίας (νομοσχέδιο Κεραμέως, αστυνομική αυθαιρεσία, στοχοποίηση νέων για πανδημία). Την ίδια ώρα ωστόσο ανοίγουν πλέον σοβαρές ρωγμές στα μεσοστρώματα που στις εκλογές έδωσαν τη νίκη στον κ. Μητσοτάκη αλλά τώρα «βλέπουν τις προσδοκίες και τις υποσχέσεις να διαψεύδονται η μία μετά την άλλη», όπως σημειώνουν.
Η διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας με το πεντάμηνο ατελέσφορο λοκντάουν και η ελλιπής οικονομική στήριξη, με την αβεβαιότητα που αυτή συνεπάγεται για την επόμενη μέρα αποτελούν εκρηκτικό κοκτέιλ που πλήττει κυρίως τα πιο δυναμικά κοινωνικά στρώματα. Όπως σημείωνε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Κουμουνδούρου, δεν είναι τυχαίο ότι σύλλογοι, φορείς και επιμελητήρια που αποτελούν «άντρο» της ΝΔ πνέουν πλέον και δημοσίως μένεα κατά της κυβέρνησης.
Χαρακτηριστικά, παρέπεμπε στο αίτημα των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας για παραίτηση του Υπουργού Εργασίας με αφορμή το φιάσκο με το 400άρι στους δικηγόρους (δεύτερο μετά τα voucher του Σκόιλ Ελικικού), στο αίτημα των μηχανικών και του ΤΕΕ για παραίτηση της κας Κεραμέως με αφορμή την εξίσωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων με αποφοίτους ΙΕΚ, καθώς και στη συνολικότερη απόγνωση καταστηματαρχών και μικρομεσαίων για την εξαίρεση της συντριπτικής τους πλειοψηφίας ακόμα και από την επιστρεπτέα ενίσχυση, που κρίνεται ανεπαρκής, με φόντο τις εξελίξεις που επιφέρει ο νέος πτωχευτικός που τίθεται σε ισχύ από αρχές Ιουνίου.
Στο πλαίσιο αυτό, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα επεξεργάζονται πυρετωδώς την πρόταση για διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας, αίτημα το οποίο απευθύνεται ως επί το πλείστον στο κοινό των μικρομεσαίων που το διατυπώνουν σε κάθε ευκαιρία.
Πολιτικό μορατόριουμ
Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Open φρόντισε εκ νέου να εντείνει το πρέσινγκ στα μεσοστρώματα των νοικοκυραίων, επαναφέροντας ως «υπεύθυνη πολιτική δύναμη» την πρότασή του για πολιτικό μορατόριουμ με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας.
«Χθες κατέθεσα για μια ακόμη φορά την πρόταση να υπάρξει, ας το πω έτσι, μια πολιτική ανακωχή. Ένα πολιτικό μορατόριουμ προκειμένου να δούμε, παρά τα όλα όσα έχουν γίνει ως σήμερα, πώς μπορούμε να σώσουμε οτιδήποτε κι αν σώζεται τώρα. Και πώς μπορούμε να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες οι οποίοι σήμερα είναι αμήχανοι και σου λένε οι πολίτες, “δεν γίνεται με 200 διασωληνωμένους να με κλείνεις και με 600 διασωληνωμένους και 130 στην αναμονή να με ανοίγεις”. Δεν το κατανοούν αυτό οι πολίτες.»
Μάλιστα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ακόμα δύο σχετικές πρωτοβουλίες του που απέρριψε ο κ. Μητσοτάκης, πετώντας ουσιαστικά σε αυτόν την καυτή πατάτα της «ανευθυνότητας».
«Είχα μιλήσει για Μπέργκαμο στη Θεσσαλονίκη τέλος Οκτωβρίου. Και αμέσως μετά όμως ζήτησα στη Βουλή από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την πρωτοβουλία οι πολιτικές δυνάμεις να συνεννοηθούν ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτή τη μεγάλη και δύσκολη, έκτακτη κατάσταση για την ελληνική κοινωνία, με ένα κοινής αποδοχής υπουργό Υγείας πάνω σε ένα σχέδιο που θα συζητήσουμε, που θα εφαρμόσουμε, που θα τηρήσουμε όλοι. Αρνήθηκε.
Το ίδιο ζήτησα και αρχές Γενάρη πηγαίνοντας στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ζήτησα αν όχι έναν κοινό υπουργό Υγείας, να κάτσουμε σε ένα τραπέζι όλες οι πολιτικές δυνάμεις και να δούμε τι δεν πάει καλά και ποια είναι τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε; Πάλι αρνήθηκε.»
ieidiseis.gr
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις