Δυσαρεστημένοι οι πολίτες από τις υπηρεσίες υγείας στη χώρας – Διαφωνεί με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, μόλις το 30% έχει θετική άποψη
Δυσαρεστημένο από τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στη χώρας μας δηλώνει σημαντικό ποσοστό (43,9%) των πολιτών στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης ενώ το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ικανοποιημένοι ανέρχεται σε 33,4%. Μεταξύ των δυσαρεστημένων το ποσοστό των γυναικών ανέρχεται σε 50% και των ανδρών σε 37,5%, ενώ το υψηλότερο ποσοστό των δυσαρεστημένων (56,4%) είναι στις ηλικίες 25-35 ετών.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (5-12 Ιουλίου) η εταιρεία tothepoint, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σήμερα. Η έρευνα διενεργήθηκε τηλεφωνικά με χρήση δομημένου ερωτηματολογίου σε ένα δείγμα 1.102 ατόμων ηλικίας άνω των 17 ετών κατοίκων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασαν ο Γενικός Γραμματέας του ΙΣΘ Νικόλαος Μπάτζιος και ο πρόεδρος του ΙΣΘ Νίκος Νίτσας.
Η δυσαρέσκεια… σε νούμερα
Όσον αφορά στον τομέα της δημόσιας υγείας το 56,7% των ερωτηθέντων δήλωσε δυσαρεστημένο από τις προσφερόμενες υπηρεσίας δημόσιας υγείας στη χώρα μας , το 26,7% ικανοποιημένο και το 14,5% ούτε ικανοποιημένο ούτε δυσαρεστημένο. Εκ των δυσαρεστημένων το 54,5% είναι γυναίκες και το 48,7% άντρες. Το 48,7% των ερωτηθέντων εξέφρασε τη γνώμη ότι η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας έχει χειροτερεύσει τα τελευταία 2-3 χρόνια, ενώ το 26,3% ότι έχει βελτιωθεί.
Για την ιατρική περίθαλψη του ποσοστό 66,1% δήλωσε ότι επισκέπτεται κυρίως ιδιωτικά ιατρεία, 35,7% νοσοκομεία, 20,2% ιατρούς συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, 8,2% Κέντρα Υγείας-Ιατρεία ΠΕΔΥ και 6,4% ιδιωτικά πολυιατρεία/κλινικές. Το 82,8% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επισκέπτεται σταθερά τον ίδιο ιατρό. Ποσοστό 27,7% επισκέπτεται ιατρό για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας, 27,7% σε σταθερή βάση για τσεκ-απ, 22,6% μόνο για κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, 12,6% για συγκεκριμένες εξετάσεις, 5,1% για θεραπεία /παρακολούθηση κάποιου μόνιμου προβλήματος υγείας.
Το 62,8% βρίσκει ιδιώτη γιατρό μέσω φίλων, το 18,7% από σύσταση άλλων γιατρών και 15,5% μέσω ίντερνετ. Ποσοστό 72,1% θεωρεί ότι το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο-τρία χρόνια, ενώ το 22,5% δηλώνει ότι έχει μείνει ίδιο. Ένα ποσοστό 43,8% θεωρεί ότι η συνεργασία του ΕΣΥ με τους ιδιωτικούς φορείς υγείας θα βελτιώσει τις υπηρεσίες υγείας ενώ ποσοστό 20,1% ότι θα τις επιδεινώσει.
Όσον αφορά στις τελευταίες ρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία το 50% εκφράζει αρνητική άποψη και το 30,8% θετική.
Σε ότι αφορά τον προσωπικό-οικογενειακό ιατρό το 74% δηλώνει ότι έχει εγγραφεί και το 23,2% ότι δεν έχει εγγραφεί. Από αυτούς που δεν έχουν εγγραφεί ποσοστό 38,5% δηλώνει ότι δεν έχει εγγραφεί γιατί δεν το θεωρεί χρήσιμο, 34,1% ότι αμέλησε να εγγραφεί και 18,7% ότι προσπάθησε αλλά δεν μπόρεσε. Στο ερώτημα αν παρόλα αυτά σκοπεύουν να εγγραφούν, το 44,6% απάντησε αρνητικά και 43,6%.
Το 81,6% δήλωσε ότι δεν έχει κάνει κάποια ιδιωτική ασφάλιση ενώ το 16,3% έχει ιδιωτική ασφάλιση. Από αυτούς που έχουν κάνει ιδιωτική ασφάλιση το 42,2% δήλωσε ότι έχει ωφεληθεί αρκετά, το 37,5% ότι έχει ωφεληθεί πολύ, το 12,5% το ίδιο, το 4,7% λίγο και το 3,1% καθόλου.
Το 59% των νέων γιατρών θέλουν τα φύγουν από την Ελλάδα
Παράλληλα με την έρευνα αυτή παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα και μιας άλλης έρευνας του ΙΣΘ σχετικά με τα προβλημάτων ειδικευόμενων και ειδικών νέων ιατρών. «Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, αντιλαμβανόμενος τη σημασία των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ειδικευόμενοι και οι νέοι ιατροί, δημιούργησε ένα ερωτηματολόγιο προκειμένου να καταγραφούν τα ζητήματα που τους απασχολούν, αποσκοπώντας στη δημιουργία προτάσεων και δράσεων για την βελτίωσή τους» ανέφερε ο κ. Νίτσας.
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας στην οποία έλαβαν μέρος 320 γιατροί εργαζόμενοι κυρίως σε νοσοκομεία της 3ης και 4ης ΥΠΕ, ο κ . Νίτσας ανέφερε ότι το 59% των νέων ιατρών σκοπεύουν να συνεχίσουν την άσκηση της ιατρικής εκτός Ελλάδας.
Το 51,3% δήλωσε απογοήτευση από την εκπαιδευτική διαδικασία, τον 55,6% των συμμετεχόντων δήλωσε απογοήτευση από την πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό και συγγράμματα και το 60% δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ίδιες ευκαιρίες εκπαίδευσης με βάση το χρόνο ειδικότητας.
Όσον αφορά τη βία στο εργασιακό περιβάλλον το 76% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι έχει υποστεί σωματική ή λεκτική βία από συνοδό ή ασθενή, με υψηλότερα ποσοστά να εντοπίζονται στις γυναίκες, το 62,2% έχει υποστεί εργασιακό εκφοβισμό από συνάδελφο και στο 50% των περιπτώσεων προέρχεται από ειδικό ιατρό. Το 33.8% πιστεύει πως ο νέος νόμος σχετικά με την ποινή φυλάκισης στα περιστατικά βίας κατά των ιατρονοσηλευτών αυξάνει το αίσθημα ασφάλειας στο εργασιακό περιβάλλον.
Σε ότι αφορά το ωράριο εργασίας, το σύνδρομο burnout και τις οικονομικές απολαβές, το 70% των νέων ιατρών δηλώνουν πως πάσχουν από σύνδρομο burnout, το 86% θεωρούν το εργασιακό περιβάλλον επιβαρυντικό ενώ το 55% δήλωσε απογοήτευση από τις παρεχόμενες υποδομές στα νοσοκομεία.
Για τις κτιριακές υποδομές και τις παροχές από νοσοκομεία των ΥΠΕ το 55% δήλωσε απογοήτευση σχετικά με τα εφημερεία των νοσοκομείων, 57% απογοήτευση από τα παρεχόμενα γεύματα, 61% απογοήτευση από την κτιριακή δομή του νοσοκομείου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-in.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις