Αντιμετωπίζει οκτώ βαρύτατα αδικήματα -Υπέρ της δίωξης αναμένεται να ψηφίσουν 180 βουλευτές από τις ΚΟ ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής
Τον δρόμο προς το Ειδικό Δικαστήριο αναμένεται να δείξει σήμερα στον κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου η Βουλή για την σκευωρία Novartis και την παραδικαστική συμμορία Ρασπούτιν.
Η συζήτηση του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπή ξεκινά στις 9 το πρωί ενώ το βράδυ αναμένεται να διεξαχθεί η μυστική ψηφοφορία για την άσκηση δίωξης κατά του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η οποία περιλαμβάνει οκτώ βαρύτατα αδικήματα (σύσταση συμμορίας, ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας, δωροληψία κρατικού αξιωματούχου, απόπειρα εκβιασμού κ.α.). Σύμφωνα με πληροφορίες υπερ της δίωξης θα ψηφίσουν 180 βουλευτές απο τις ΚΟ ΝΔ και Κινήματος Αλλαγής.
4+1 σκοτεινές υποθέσεις
Πάντως, η συζήτηση γίνεται σε φορτισμένο κλίμα καθώς εκτός απο τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις που προέκυψαν απο την εννεάμηνη έρευνα της προανακριτικής και αφορούν κυρίως τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, το τελευταίο διάστημα έρχονται στο φως της δημοσιότητας νέες υποθέσεις που βάζουν στο κάδρο την ηγεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, εκτός απο την σκευωρία Novartis αποκαλύφθηκε:
-ηχητικό ντοκουμέντο Μιωνή – Παππά για “μαγαζιά”, “πολλά λεφτά” και “outsourcing”
-οι καταγγελίες Καλογρίτσα για το “White house” και τα 3 εκατ. ευρώ
-οι συναντήσεις Ν. Παππά με τον Αρτέμη Αρτεμίου των offshore
– το συγκλονιστικό παρασκήνιο για την πυρκαγιά στο Μάτι και την άνωθεν απόπειρά συγκάλυψης των εγκληματικών ευθυνών.
Ένταση στο Αιγαίο
Από την άλλη πλευρά, η έντονη τουρκική προκλητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ώρες ίσως αναγκάσει το πολιτικό προσωπικό να μετριάσει την κομματική αντιπαράθεση. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι το βράδυ της Τρίτης αρκετοί στην Βουλή εκτιμούσαν ότι τελικά η σημερινή συζήτηση θα αναβληθεί για λίγες ημέρες προκειμένου το κοινοβούλιο να μην εκπέμψει λάθος μήνυμα σε μια στιγμή που απαιτείται εθνική ομόνοια. Ωστόσο, βάσει Συντάγματος και Κανονισμού της Βουλή η μετάθεση της συζήτησης στο μέλλον είναι δύσκολο να συμβεί καθώς προβλέπεται ότι η συζήτηση πρέπει να γίνει υποχρεωτικά εντός 15 ημερών απο την έκδοση της ημερήσιας διάταξης.
Τα αδικήματα και οι συμμέτοχοι
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με τον προγραμματισμό η συζήτηση θα ανοίξει με τους εισηγητές των κομμάτων ενώ πιθανότατα τον λόγο θα λάβουν και οι πολιτικοί αρχηγοί.
Να σημειωθεί ότι το πόρισμα της πλειοψηφίας περιλαμβάνει σε 400 σελίδες όλα τα σημαντικά ευρήματα των ερευνών μεταξύ των οποίων οι συγκλονιστικές καταθέσεις ανώτερων εισαγγελέων για τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που ασκούσε ο κ. Παπαγγελόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι η προανακριτική άνοιξε τις εργασίες της τον Οκτώβριο του 2019 και υπο την καθοδήγηση του προέδρου της Ιωάννη Μπούγα (ΝΔ) κατάφερε να διεξάγει μια νομικά άρτια έρευνα που ανέδειξε πράξεις και παραλήψεις του κ. Παπαγγελόπουλου και έξι ακόμα μη πολιτικών προσώπων. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι πολλά απο τα ευρήματα της προανακριτικής υποβοήθησαν την παράλληλη έρευνα του Αρείου Πάγου για τις ευθύνες των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς.
Πάντως, το δια ταύτα του πορίσματος της πλειοψηφίας υπογραμμίζει την ανάγκη άσκησης ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Παπαγγελόπουλου για τα ακόλουθα αδικήματα:
1. Ηθική Αυτουργία σε Κακουργηματική Κατάχρηση Εξουσίας”.
2. Ηθική Αυτουργία σε Πλημμεληματική Κατάχρηση εξουσίας
3. Ηθική Αυτουργία σε Παράβαση Καθήκοντος
4. Παράβαση Καθήκοντος κατά εξακολούθηση
5. Απόπειρα Εκβίασης
6. Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου
7. Δωροληψία Υπαλλήλου.
8. Εγκληματική οργάνωση (Συμμορία)
Στα πρώτα πέντε αδικήματα οι συντάκτες του πορίσματος εμπλέκουν και τους τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη εμφανίζοντάς τους ως φυσικούς αυτουργούς των εγκλημάτων. Στα υπόλοιπα εμφανίζονται ως συμμέτοχοι ο εκδότης Γ. Φιλιππάκης και οι δημοσιογράφοι Γ. Παπαδάκου και Αλ. Τάρκας.
Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, η πιθανή παραπομπή του κ. Παπαγγελόπουλου θα οδηγήσει και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πρόσωπα αρχικά στο Δικαστικό Συμβούλιο που θα εξετάσει την τυπική και ουσιαστική ισχύ των κατηγοριών (σ.σ. θέματα παραγραφής, ακυρότητας, αρτιότητας αποδεικτικών στοιχείων κ.α.) και στην συνέχεια στο Ειδικό Δικαστήριο. Κατ επέκταση η έρευνα που ήδη έχει διαταχθεί απο την τακτική δικαιοσύνη για τις βαρύτατες ευθύνες της κυρίας Τουλουπάκη θα μεταφερθεί αυτομάτως στο ανώτατο επίπεδο του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου.
Ευθύνες σε Αλέξη Τσίπρα
Επιπροσθέτως, το πόρισμα της πλειοψηφίας αποδίδει βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και στον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα καθώς τον εμφανίζει ως υποκινητή του παραδικαστικού κυκλώματος.
Στο εισαγωγικό κεφάλαιο του κειμένου υπογραμμίζεται πως “Η παραδικαστική λειτουργία της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι υποκινείτο, κατευθυνόταν και τελούσε εν γνώσει της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα”. Προστίθεται δε, ότι “στην παρούσα φάση” δεν θα μπορούσαν να ερευνηθούν οι σχετικές ευθύνες καθώς η εντολή της Βουλής προς την προανακριτική περιόρισε τις έρευνες αποκλειστικά στις ποινικές ευθύνες του κ. Δ. Παπαγγελόπουλου. Ωστόσο η συγκεκριμένη φράση ερμηνεύεται απο αρκετούς ως προαναγγελία νέας κοινοβουλευτικής έρευνας, ενδεχομένως απο το φθινόπωρο, που θα συμπεριλάβει όλες τις σκοτεινές διαδρομές της προηγούμενης κυβέρνησης.
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις