Η απάντηση στη Λίνα Μενδώνη για τα «fake news»

Το pronews.gr σας αποκάλυψε την καταστροφή που υπέστη ένα γλυπτό στην Ακρόπολη από την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει εργάτες με κομπρεσέρ στον ιερό βράχο. 

Χθες η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, έδωσε συνέντευξη Τύπου για να απαντήσει στο δημοσίευμα, αλλά και στο βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου και δείχνει εργάτες με κομπρεσέρ να έχουν μετατρέψει ουσιαστικά σε γιαπί την Ακρόπολη.

Η υπουργός ισχυρίστηκε πως όλα αυτά… ήταν «fake news», συνεχίζοντας τη «γραμμή» που έχει η κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό να διαψεύδει οτιδήποτε δεν τη συμφέρει. Φαίνεται πως  σιγουριά που της δίνουν τα πολλά συστημικά ΜΜΕ τα οποία έχουν λάβει έναν πακτωλό χρημάτων για τον κορωνοϊό και δεν της ασκούν καμία κριτική να την οδηγεί στο να διαψεύδει ακόμα και όσα γεγονότα ισχύουν.

Έτσι λοιπόν η Λίνα Μενδώνη παραδέχθηκε την παρουσία κομπρεσέρ, το οποίο -σύμφωνα με όσα είπε- σπάει τα παλιά τσιμέντα, όμως σε ότι αφορά την καταστροφή του γλυπτού είπε ότι «όσα διαδίδονται για την Ακρόπολη και την καταστροφή γλυπτού είναι ψεύδη αισχίστου είδους». 

Παρόλα αυτά η φωτογραφία που δημοσίευσε η «Αυγή» διαψεύδει την Μενδώνη, καθώς φαίνεται να υπάρχει ζημιά σε ένα γλυπτό και επιβεβαιώνει ότι υπήρξαν σοβαρές φθορές στο εμβληματικό μνημείο της χώρας και μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ας μας εξηγήσει λοιπόν η υπουργός πού οφείλεται αυτό το πρόσφατο σπάσιμο που βλέπουμε στο μαρμάρινο γλυπτό τμήμα, που βρέθηκε ανάμεσα στα διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη, κάτω από το δάπεδο του οικίσκου που απομακρύνθηκε. Διότι τα διάσπαρτα, στα οποία και η ίδια αναφέρθηκε, και όπως πολύ καλά γνωρίζει ως αρχαιολόγος, μπορεί να είναι πολύ σημαντικά, να αφορούν ακόμα και μέλη του Παρθενώνα.

Δείτε την φωτογραφία 

Οι εργασίες στην Ακρόπολη 

Όπως όλοι θυμόμαστε πρώτα πλημμύρισε η Ακρόπολη εξ’ αιτίας των τσιμεντοστρώσεων και μετά εκπονήθηκε η απαιτούμενη συμπληρωματική υδραυλική μελέτη, που είχε τεθεί ως αναγκαίος όρος για την υλοποίηση των εργασιών από την εγκριτική απόφαση. Ο αναστηλωτής των Προπυλαίων, δρ. αρχιτεκτονικής Τάσος Τανούλας είχε από νωρίς κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Ωστόσο για το υπουργείο Πολιτισμού, ήταν απλώς μέρα Σάββατο!

Όμως οι αντιπλημμυρικές εργασίες έγιναν με κομπρεσέρ(!), κάτι που είχε ως συνέπεια να υποστεί βαριές ζημιές ένα άγαλμα, συνεχίζοντας έτσι την «κακοποίηση» του ιερού βράχου από την κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Πολιτισμού και την υπουργό κα. Μενδώνη, η οποία στη σύντομη θητεία της έχει καταφέρει να προκαλεί τρόμο με οποιοδήποτε έργο καταπιάνεται.

Τον Μάρτιο είχαν έρθει στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τις εργασίες με τα κομπρεσέρ στο… γιαπί της Ακρόπολης.

Μισόλογα για το μέγεθος της φθοράς

Κατά τα άλλα χθες η Λ.Μενδώνη επικαλέστηκε επίσης «προχθεσινό έγγραφο της εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Μπάνου, το οποίο, εάν το θυμάμαι καλά, λέει ότι αυτά τα οποία διαδίδονται για την Ακρόπολη και για την καταστροφή γλυπτού είναι ψεύδη αισχίστου είδους» και ότι «το κομπρεσέρ σπάει τα παλιά τσιμέντα που είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν και επιτέλους απομακρύνονται μαζί με τους παλιούς οικίσκους».

Ωστόσο δεν απάντησε στην ερώτησή εάν οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ έχουν τεκμηριώσει αρχαιολογικά το μαρμάρινο μέλος ή γλυπτό που έπαθε φθορά από το κομπρεσέρ, ούτε για το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκληθεί, ούτε επίσης απάντησε για το ποιοι πραγματοποιούν τις εργασίες στον Βράχο, αν πρόκειται δηλαδή για ειδικευμένο ή ανειδίκευτο προσωπικό.

Υποστήριξε ότι «τα έργα στην Ακρόπολη εκτελούνται από τις υπηρεσίες και τα στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, της ΥΣΜΑ και της Εφορείας Αρχαιοτήτων, βάσει συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου, το οποίο τηρείται απαρέγκλιτα» και ότι «όλες οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού ομβρίων παρακολουθούνται ανελλιπώς από αρχαιολόγο και μηχανικό της Εφορείας. Υπάρχουν οι εκθέσεις των επιβλεπόντων αρχαιολόγων και της μηχανικού της Εφορείας Αρχαιοτήτων».

Ωστόσο οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι δεν τηρήθηκαν τα δέοντα, με την υπουργό Πολιτισμού να αρνείται να απαντήσει και για την αποκοπή των πωρόλιθων από αρχαίο τείχος κάτω από το ασανσέρ, αρνήθηκε να απαντήσει.

Παρουσιάζοντας ανάλογες φωτογραφίες απέδωσε τη χρήση του κομπρεσέρ για να απομακρυνθεί το τσιμεντένιο δάπεδο στον οικίσκο που κατασκευάστηκε γύρω στο 1980 για τις ανάγκες αναστήλωσης του Ερεχθείου. Ανέφερε ότι κάτω από το τσιμεντένιο δάπεδο δεν χρησιμοποιήθηκε κομπρεσέρ.

Ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι χρησιμοποιήθηκε κομπρεσέρ και σε άλλα σημεία, πέρα από το τσιμεντένιο δάπεδο, με αποτέλεσμα τη φθορά ενός τουλάχιστον μαρμάρινου μέλους.

Μας είπε ότι στο πλαίσιο του ευπρεπισμού της Ακρόπολης θα αφαιρεθεί ο οικίσκος, δεν μας είπε όμως γιατί επί 14 χρόνια, που η ίδια ήταν γενική γραμματέας στο ΥΠΠΟΑ και η ΥΣΜΑ υπαγόταν στις αρμοδιότητές της, «η συγκεκριμένη παράγκα» δεν είχε απομακρυνθεί.

Η υπουργός έδειξε επίσης στις φωτογραφίες μία «τρύπα», η οποία «δυστυχώς είναι μια τρύπα στο τείχος της Ακροπόλεως προκειμένου να βγει ο αγωγός. Ο αγωγός ο οποίος φαίνεται ότι κατασκευάστηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1970. Τρυπήσανε το τείχος δηλαδή τότε». Και ενώ όλος ο κόσμος συζητάει για το κομπρεσέρ στην Ακρόπολη σήμερα και τίθενται συγκεκριμένα ερωτήματα, η υπουργός προτίμησε για ακόμα μία φορά να παραπέμψει στη δεκαετία του 1970.

pronews.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις