Ντοκουμέντο για το ναυάγιο: «Αυτοί οι άνθρωποι ζητούσαν να σωθούν από οποιαδήποτε χώρα»

260
Η ακτιβίστρια Ναουάλ Σουφί που είχε επικοινωνία με το πλοίο μέχρι τις 11 την Τρίτη το βράδυ, περιγράφει αναλυτικά πώς συνέβη η τραγωδία.

Στην Ελλάδα έχουν στραφεί τα μάτια του πλανήτη, ο οποίος με θλίψη και οργή παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, που έχει στοιχήσει τη ζωή τουλάχιστον σε 79 άτομα, ενώ υπάρχουν φόβοι για πολλά περισσότερα θύματα.

Με μία ανάρτηση στο Facebook, η ακτιβίστρια η οποία δηλώνει πως ήταν η πρώτη που ενημέρωσε τις ελληνικές και ιταλικές αρχές, δίνει πληροφορίες για την κατάσταση στην οποία βρίσκονταν οι μετανάστες πάνω στο πλοίο.

Υπενθυμίζεται, ότι εξαιτίας της τραγωδίας στην Πύλο η υπηρεσιακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.

Πολλές γυναίκες και περίπου 100 παιδιά βρίσκονταν στα αμπάρια του αλιευτικού, με συνέπεια αυτή τη στιγμή να υπάρχουν εκατοντάδες αγνοούμενοι, με τον αριθμό τους να μην μπορεί να διευκρινιστεί, ωστόσο υπολογίζεται ότι μπορεί να επέβαιναν έως και 700 άτομα στο πλοίο – «φέρετρο».

Η Ναουάλ Σουφί έδωσε στο προφίλ της όλες τις λεπτομέρειες από όσα της μετέφεραν μέσα από το πλοίο, υλικό το οποίο, όπως τονίζει, κοινοποιεί προκειμένου να καταγραφούν όσα έγιναν, πριν καταλήξει το πλοίο στον βυθό της θάλασσας, σε διεθνή ύδατα.

«Ενα πλοίο πλησίασε το σκάφος, το έδεσε με σχοινιά σε δύο σημεία του σκάφους και άρχισε να πετάει μπουκάλια με νερό. Οι μετανάστες ένιωσαν μεγάλο κίνδυνο, καθώς φοβήθηκαν ότι τα σχοινιά θα μπορούσαν να ανατρέψουν το σκάφος και ότι οι μάχες επί του σκάφους για να πάρουν νερό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ναυάγιο», ανέφερε.

ΝΑΥΑΓΙΟ, ΠΥΛΟΣ, ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Ολόκληρη η ανάρτηση τηςς Ναουάλ Σουφί

«Στις 13 Ιουνίου 2023, τα ξημερώματα, επικοινώνησαν μαζί μου μετανάστες που επέβαιναν σε μια βάρκα φορτωμένη με 750 άτομα και μου είπαν για τη δύσκολη κατάστασή τους. Μετά από πέντε ημέρες ταξιδιού, τα νερά είχαν τελειώσει, ο οδηγός του σκάφους τους είχε εγκαταλείψει στην ανοιχτή θάλασσα και στο πλοίο υπήρχαν επίσης έξι νεκροί. Οι μετανάστες δεν ήξεραν ακριβώς πού βρίσκονταν, αλλά χάρη στην άμεση τοποθεσία του τηλεφώνου, μπόρεσα να βρω την ακριβή τοποθεσία τους και ειδοποίησα τις αρμόδιες αρχές.

Ωστόσο, η κατάσταση έγινε πιο περίπλοκη όταν ένα πλοίο πλησίασε το σκάφος, το έδεσε με σχοινιά σε δύο σημεία του σκάφους και άρχισε να πετάει μπουκάλια με νερό. Οι μετανάστες ένιωσαν μεγάλο κίνδυνο, καθώς φοβήθηκαν ότι τα σχοινιά θα μπορούσαν να ανατρέψουν το σκάφος και ότι οι μάχες επί αυτού για να πάρουν νερό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ναυάγιο. Εξαιτίας αυτού, απομακρύνθηκαν ελαφρώς από το σημείο του σκάφους για να αποφύγουν ένα τυχόν ναυάγιο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η κατάσταση στο σκάφος έγινε ακόμη πιο δραματική: οι μετανάστες ήταν μπερδεμένοι και δεν καταλάβαιναν αν αυτή ήταν μια επιχείρηση διάσωσης ή μια απόπειρα να θέσουν τη ζωή τους σε ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο. Έμεινα σε επαφή μαζί τους μέχρι τις 23:00 ώρα Ελλάδος, προσπαθώντας να τους καθησυχάσω και να τους βοηθήσω να βρουν μια λύση. Όλη την ώρα με ρωτούσαν τι πρέπει να κάνουν κι έλεγα ότι η ελληνική βοήθεια θα ήταν καθ’ οδόν.

Σε αυτό το τελευταίο τηλεφώνημα, ο άντρας με τον οποίο μίλησα μου είπε συγκεκριμένα, «Νιώθω ότι αυτή θα είναι η τελευταία μου νύχτα ζωντανός».

Όταν οι μετανάστες απομακρύνθηκαν ελαφρώς από το πλοίο, δεν υπήρχε πρόθεση να συνεχίσουν το ταξίδι προς την Ιταλία, καθώς δεν θα ήξεραν πώς να πλοηγηθούν στα ιταλικά ύδατα, καθώς ο πραγματικός οδηγός του σκάφους έλειπε και συνέχισαν να ρωτούν τι να κάνουν. Χρειάζονταν πολλή βοήθεια στα νερά όπου βρίσκονταν και αν είχαν εκφράσει την προθυμία τους να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ιταλία, φυσικά θα έστελνα ενημέρωση στη Μάλτα, την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά οι μετανάστες δεν είπαν ποτέ κάτι τέτοιο.

Είναι πιθανό η απόδραση των μεταναστών από την κατάσταση κινδύνου στην οποία βρέθηκαν να ερμηνεύτηκε από τις ελληνικές αρχές ως διαφυγή από τη διάσωση; Αυτές είναι ερωτήσεις στις οποίες δεν μπορώ να απαντήσω, αλλά μπορώ να καταθέσω ότι αυτοί οι άνθρωποι πάντα ζητούσαν να σωθούν από οποιαδήποτε χώρα.

Αυτή είναι η τελευταία ακριβής θέση που στάλθηκε από το τηλέφωνο Turaya και κοινοποιήθηκε στη Μάλτα, την Ελλάδα και την Ιταλία

Θέση 15.10, ώρα Ελλάδας.

Lat N 036 Deg 008’059.660 Lon E 021 Deg 002’009.749

Όλο το απόγευμα και μέχρι τις 23.00 δεν έκανα τίποτα άλλο παρά να καθησυχάζω τους ανθρώπους που τηλεφωνούσαν από το σκάφος, εξηγώντας τους ότι οι αρμόδιες αρχές είχαν τη θέση του σκάφους για πολλές ώρες και ότι σίγουρα θα έφτανε βοήθεια. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση πανικού στο πλοίο».

ναυαγιο, Πυλος, νεκροι, μεταναστες

Μαρτυρία σοκ: Υπήρχαν πολλά παιδιά στο αλιευτικό

Ένα πρόσφυγας προσέγγισε έναν γιατρό και του ζήτησε να τηλεφωνήσει στους δικούς του. Σύμφωνα με το Mega τότε ο γιατρός τον βοήθησε και στη συνέχεια τον ρώτησε εάν είδε παιδιά πάνω στο σκάφος.

Ο πρόσφυγας του είπε πως είδε παιδιά και μάλιστα έναν μεγάλο αριθμό, γύρω στα 100.

Τι είπε ο γιατρός

  • Εγώ να σας πω η στιγμή που συγκινήθηκα πάρα πολύ ήταν όταν έδωσα το τηλέφωνο μου να πάρουν να επικοινωνήσουν, να μιλήσουν με την οικογένεια τους στην Αίγυπτο. Αυτό με συγκίνησε.
  • Είδαν γυναίκες με παιδάκι;
  • Ρώτησα ένα ασθενή και μίλησε για ένα μεγάλο αριθμό παιδιών.
  • Πόσες;
  • Ρώτησα είναι 100 και μου είπε εκεί.

Το χρονικό το πολύνεκρου ναυαγίου

Ραντάρ μη επανδρωμένου σκάφους της Frontex είχε εντοπίσει το αλιευτικό «Αντριάνα» ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης. Το αλιευτικό έπλεε από τις ακτές της Αφρικής προς την Αδριατική και είχε γίνει αντιληπτό και από δύο παραπλέοντα πλοία.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ υπήρξε επικοινωνία με τον θάλαμο έρευνας και διάσωσης, αλλά δεν αιτήθηκε συνδρομή, ούτε στις ιταλικές ούτε στις ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν είχε αναφερθεί ούτε ο αριθμός των επιβαινόντων ούτε κάποιο πρόβλημα στο πλοίο.

Αργά το απόγευμα της Τρίτης, το σκάφος φάνηκε να αλλάζει κατεύθυνση αρκετές φορές, διατηρώντας χαμηλή ταχύτητα. Ακολούθησαν κι άλλες επικοινωνίες στις οποίες επίσης δεν ζητήθηκε βοήθεια. Σύμφωνα πάντα με το κρατικό κανάλι, ένα φορτηγό πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό προσέφερε φαγητό και νερό, στους μετανάστες που, κατά τα φαινόμενα, ταξίδευαν επί 4 μέρες.
Αργά το βράδυ σκάφος του Λιμενικού πλησίασε το αλιευτικό και το έθεσε υπό παρακολούθηση. Το «Αντριάνα» απομακρύνθηκε τότε στα 47 μίλια, σε διεθνή ύδατα της Μεσογείου.
Μέχρι και τη στιγμή του ναυαγίου, στις 2 τα ξημερώματα, οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές. Ελέγχονται μαρτυρίες για επιβάτες σε κλειστούς χώρους του πλοίου. Το ελληνικό Λιμενικό που ήδη βρισκόταν σε μια επιφυλακή και έσπευσε στο σημείο, σε συνεννόηση και με το ιταλικό Κέντρο Διάσωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η ΕΡΤ, διασωθέντες εκτιμούν πως στο πλοίο επέβαιναν 500 με 700 άτομα και φέρεται να λένε πως γυναίκες και παιδιά επέβαιναν σε αμπάρια του «Αντριάνα».
Στο λιμάνι της Καλαμάτας στήθηκε από νωρίς μεγάλη επιχείρηση για την υποδοχή των διασωθέντων, για τη στέγασή τους αλλά για όποια άλλη βοήθεια πρέπει να λάβουν. Σε ετοιμότητα είναι παράλληλα όλα τα νοσοκομεία της Πελοποννήσου, για το ενδεχόμενο που θα χρειαστεί να μεταφερθούν τραυματίες.

Προς το παρόν παραμένουν άγνωστες οι συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το πολύνεκρο ναυάγιο, με όλα τα σενάρια να είναι ανοιχτά. Υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν πως το αλιευτικό έπλεε εδώ και μέρες στη Μεσόγειο.

Πυλος, Ναυαγιο, Μεταναστες

Πυλος, Ναυαγιο, Μεταναστες

Πυλος, Ναυαγιο, Μεταναστες

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αν σας άρεσε το άρθρο

Κάνετε Like