Πώς η Αθήνα «στρώνει το χαλί» στην Αγκυρα για να κερδίσει στη Χάγη τον περιορισμό μας στα 6 μίλια χωρικά ύδατα σε όλο το Αρχιπέλαγος

Θα το γράψω εισαγωγικά όσο πιο ωμά γίνεται και θα τεκμηριώσω ακολούθως. Ολα όσα έχουν συμβεί μετά την 9η Δεκεμβρίου που υπογράφηκε η Διακήρυξη Ειρήνης και Φιλίας των Αθηνών μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Ερντογάν επιβεβαιώνουν την άποψη που διατυπώσαμε από την επομένη κιόλας ότι πρόκειται για Σύμφωνο Εγκατάλειψης Εθνικών Θέσεων. Σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις μας με τη γείτονα.

Η Τουρκία από τότε, έναν χρόνο τώρα, θέτει με ένταση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όλες της τις διεκδικήσεις, εμπλουτιζόμενες διαρκώς, ενώ η Ελλάς δυστυχώς εγκαταλείπει εθνικές θέσεις. Σταδιακώς υιοθετεί εν μέρει ή εν όλω τουρκικές θέσεις είτε στο πεδίο είτε σε κείμενα μεγάλης νομικής αξίας εις τρόπον ώστε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να αχθεί, εφόσον προσφύγουν τα δύο κράτη σε αυτό, σε θετικά για τα τουρκικά συμφέροντα απόφαση, την οποία υποτίθεται ότι θα χρεωθεί η διεθνής Δικαιοσύνη και όχι οι ηγεσίες! Για τόσο ανόητους περνούν τους λαούς και ιδιαίτερα τον ελληνικό… Η «συνεννόηση» έχει προχωρήσει τόσο πολύ, ώστε ο πρόεδρος Ερντογάν διατυπώνει ανοικτά σε διεθνή for a, όπως η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τις τουρκικές θέσεις με λεπτομέρεια, ενώ ο δικός μας ασκεί το δικαίωμα στη… σιωπή. Δεν είπε τίποτα για τις ελληνικές θέσεις ούτε στον ΟΗΕ ούτε στο CNN, πουθενά.

Θα μιλήσω με παραδείγματα. Ποια είναι η τουρκική θέση για την επίλυση της διένεξης για τα χωρικά ύδατα; Οτι η Ελλάς έχει 6 μίλια σε όλο το Αιγαίο με εξαίρεση την ηπειρωτική Ελλάδα όπου δικαιούται περισσότερα «και πολλά της πέφτουν». 12 μίλια πουθενά! Γιοκ. Το κατέστησε σαφές με ανακοίνωση του παραμονές της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ο οποίος παρουσίασε δημοσίως χάρτη του Αιγαίου με όλα τα ελληνικά νησιά να έχουν 6 μίλια χωρικά ύδατα. Ούτε ένα για δείγμα περισσότερα. Το είπε εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος Ερντογάν στον ΟΗΕ, ο οποίος, λέγοντας ευθέως ότι η Τουρκία έχει οριοθετήσει υφαλοκρηπίδα με το ψευδοκράτος «δυτικά» και ότι έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή (δεν μετρά τα νησιά γιατί θεωρεί ότι δεν έχουν υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ), όρισε τον εαυτό του αφεντικό της περιοχής. Αρα Ρόδος και Καστελόριζο δεν έχουν ΑΟΖ! Το κατέστησε σαφές με την ανακοίνωσή της η Τουρκική Προεδρία προχθές. Οταν μιλά για οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και την ασφάλεια τη ελεύθερης ναυσιπλοΐας και θαλασσίου εμπορίου, μας περιγράφει με νομικούς όρους τη «Γαλάζια Πατρίδα» και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Οι Τούρκοι δεν κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω. Στόχος τους η αλλαγή του status quo αιώνων στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο κρίσιμων θαλάσσιων οδών. Επειδή ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να πει δημοσίως πως δεσμεύεται ότι τα νησιά, οι βράχοι και οι βραχονησίδες δεν έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα χωρίς να κινδυνέψει με Ειδικό Δικαστήριο (γεγονός που θα μας οδηγήσει σε ζωτικά ύδατα 6 μιλίων και σε μεγάλες τρύπες ασφαλείας στην καρδιά του Αιγαίου, όπου θα αποκτήσουν οικόπεδα οι Τούρκοι), κάνει κάτι πολύ χειρότερο: Ακρωτηριάζει τα νησιά μέσα σε γενική σιωπή. Στην πράξη! Το άρχισε με τα θαλάσσια πάρκα για τα οποία ακόμη δεν έχω καταλήξει αν ο χειρισμός του ΥΠΕΞ ήταν προϊόν ερασιτεχνισμού (η αρμόδια υφυπουργός δεν ξέρει να διαβάζει χάρτες, μου λένε έμπειροι διπλωμάτες) ή σκοπιμότητος.

Το βέβαιον είναι ότι η Ελλάς ανέστειλε την χωροθέτησή τους γιατί η Τουρκία υποστήριξε ότι ευρίσκονται εντός της θαλάσσιας δικαιοδοσίας τους στο σκέλος των Δωδεκανήσων, κοντά στη βραχονησίδα Ανθρωποφάγοι, αν θυμάμαι καλά. Και ότι μετατρέπουμε το Αιγαίο σε «κλειστή λίμνη». Το βέβαιον είναι ότι το ΥΠΕΞ εγκατέλειψε τη στρατηγική Δένδια να αναδειχθεί η Ελλάδα «αρχιπελαγική χώρα» με βάση το Διεθνές Δίκαιο στη Διάσκεψη των Ωκεανών στην Αθήνα και επέτρεψε στον Αμερικανό τέως αντιπρόεδρο Κέρι να μας πει μέσα στο σπίτι μας «να τα βρούμε με την Τουρκία για τα θαλάσσια οικόπεδα». Ελα, παππού μου, να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου.

Η διολίσθηση συνεχίστηκε με την αποχώρηση κατόπιν άνωθεν εντολής του βοσκού και των προβάτων που έδρευαν στη στρατηγικής σημασίας βραχονησίδα Λέβιθα. Η οποία, χωρίς οικονομική δραστηριότητα επί του εδάφους τους (όπως και τα Ιμια από το 1996), δώσαμε στους Τούρκους το δικαίωμα να λένε ότι ακρωτηριάστηκε εν τοις πράγμασι από ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα! Η Κάσσος ήταν ο επόμενος σταθμός. Η περιοχή που επιχείρησε το ιταλικό ερευνητικό ήταν οριοθετημένη με βάση τη συμφωνία Ελλάδος – Αιγύπτου, αμφισβητούμενη όμως από το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ωστόσο οι Τούρκοι υποχρέωσαν το μισθωμένο από την Ελληνική Δημοκρατία ερευνητικό να ζητήσει άδεια για τις έρευνές του από τον σταθμό της Αττάλειας και, όταν την απέρριψαν, έστειλαν και πέντε φρεγάτες να το διώξουν! Με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σε ακινησία έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού στον Α/ΓΕΕΘΑ.

Αποτέλεσμα; Ενισχύεται η τουρκική θέση ότι το Καστελόριζο έχει επήρεια στην ΑΟΖ μόνο 15% και ευτυχώς που υπάρχει και ο Δένδιας για να υπενθυμίζει το άρθρο 121 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας!

Και τα κερασάκια στην τούρτα; Ακόμα δύο κείμενα με τα οποία η Ελλάδα εγκαταλείπει με αριστοτεχνικό τρόπο πάγιες εθνικές θέσεις δεκαετιών. Το πρώτο είναι νομοσχέδιο του υπουργού Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη για το Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο, πρώτον, απαγορεύει κάθε οικονομική (τουριστική δραστηριότητα) πάνω σε βραχονησίδες, ακατοίκητα νησιά και νησιά σε απόσταση 10 ναυτικών μιλίων από τα θαλάσσια σύνορα. Με το ίδιο νομοσχέδιο αλλάζει ο ορισμός της βραχονησίδας κατά το άρθρο 121 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και θεωρεί ότι οι βραχονησίδες εξ ορισμού δεν διαθέτουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα!

Ποιος έγραψε αυτόν τον ορισμό που καταργεί τη διπλωματική μας αρχή; Ενα μελετητικό γραφείο! Ζούμε το εξόχως μειοδοτικό και πρωτότυπο να καταργεί το Διεθνές Δίκαιο τυπικός νόμος που έγραψαν αρχιτέκτονες! Το δεύτερο κείμενο είναι διεθνής σύμβαση που θα εισηγηθεί για κύρωση στο Κοινοβούλιο ο μοιραίος κύριος Σκυλακάκης, η οποία «νομοθετεί» το casus belli των Τούρκων στην Κάσο και ορίζει πως θα αποζημιώσουν Ελλάς και Κύπρος τους Γάλλους αν η γείτων μάς απειλήσει με πόλεμο και αναβληθεί το έργο της πόντισης του καλωδίου και της ηλεκτρικής διασύνδεσης.

Σας απαρίθμησα ένα, δύο, τρία, τέσσερα, πέντε περιστατικά μετά την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών που τεκμηριώνουν την άποψη πως η Αθήνα στρώνει το χαλί στην Τουρκία για να κερδίσει στη Χάγη τον περιορισμό μας σε όλο το Αιγαίο και στη Μεσόγειο στα 6 μίλια. Ο εθνικός ακρωτηριασμός των νησιών είναι σε πλήρη εξέλιξη. Και πατριώτης πρωθυπουργός να εκλεγεί μετά δύο χρόνια στην Ελλάδα, αν τα δύο κράτη έχουν αχθεί στο Διεθνές Δικαστήριο με στημένο συνυποσχετικό, δεν θα μπορεί να κάνει τίποτε! Οι γείτονες κερδίζουν κάθε μέρα στα χαρτιά -γι’ αυτό είναι ήσυχοι στον αέρα και σταμάτησαν τις παραβιάσεις- αυτό που τους δώσαμε στην κρίση του «Oruc Reis» στο «μιλητό». Τον καιρό που οι δύο υπουργοί της κυβέρνησης του κυρίου Μητσοτάκη δήλωσαν ότι η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια συνιστά εθνικισμό! Η μακρά ειρήνη που οραματίζεται ο κύριος Γεραπετρίτης θα έχει ανυπολόγιστο εθνικό κόστος: τη συρρίκνωση του ζωτικού μας χώρου στο Αιγαίο!

Μανώλης Κοττάκης

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις