Στο Ευρωκοινοβούλιο ακούστηκαν πολύ βαριές κατηγορίες, αδιανόητες για οποιαδήποτε κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας, πλην αυτής του Βίκτορ Όρμπαν στη Ουγγαρία.

Δεν είναι ό,τι καλύτερο για μια ευρωπαϊκή χώρα να γίνεται αντικείμενο συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μάλιστα με βασική κατηγορία ότι η κυβέρνησή της έχει διαβρώσει το κράτος δικαίου και ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης.

Διότι ακριβώς αυτή η συζήτηση έγινε χτες στην ολομέλεια του Στρασβούργου με πρωτοβουλία των Ευρωσοσιαλιστών. Η αφορμή ήταν, φυσικά, η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, για την οποία οι ευρωβουλευτές της ΝΔ που πήραν το λόγο δεν είχαν καμιά απάντηση, παρά μόνο ότι οι αντίπαλες ομάδες «στοχοποιούν» την ελληνική κυβέρνηση.

Στο Ευρωκοινοβούλιο, λοιπόν, ακούστηκαν πολύ βαριές κατηγορίες, αδιανόητες για οποιαδήποτε κυβέρνηση ευρωπαϊκής χώρας, πλην αυτής του Βίκτορ Όρμπαν στη Ουγγαρία. Οι ευρωβουλευτές άκουσαν από συνάδελφό τους και πολιτικό αρχηγό στην Ελλάδα:

  1. Ότι « ένας στενός πυρήνας στο Μαξίμου, με πρωταγωνιστή τον ανιψιό του πρωθυπουργού, εργαλειοποιώντας την ΕΥΠ, παρακολουθούσε με το αιτιολογικό του δήθεν εθνικού κινδύνου, πέραν από εμένα, δημοσιογράφους, ευρωβουλευτές, ακόμη και εν ενεργεία υπουργό και στελέχη των ενόπλων δυνάμεων».
  2. Ότι «υπονόμευσαν το έργο της Εξεταστικής Επιτροπής στην ελληνική Βουλή αποκλείοντας την κλήση κρίσιμων μαρτύρων και επιστρατεύοντας το απόρρητο».
  3. Ότι «δύο φορές ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε τη νομοθεσία για να αποτρέψει τη νόμιμη ενημέρωση των στόχων».
  4. Ότι «Κυβερνητικά στελέχη προχώρησαν ακόμη και στην αποτρόπαια δολοφονία χαρακτήρα του Προέδρου της αρμόδιας Ανεξάρτητης Αρχής, κ. Χρήστου Ράμμου, επειδή συνέχισε τις έρευνες».
  5. Ότι « ο Τύπος, αντί να ελέγχει, υποτάσσεται όλο και περισσότερο στην εκάστοτε εξουσία» και ότι «διαπλεκόμενα μέσα ενημέρωσης» τον συκοφαντούν, εξυπηρετώντας την κυβερνητική προπαγάνδα.

Για να θυμηθούμε μια έκφραση παλιότερων εποχών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «έξω πάει καλά». Όμως, εν όψει εκλογών αυτό που έχει σημασία για τον ίδιο και το κόμμα του είναι να πάνε καλά και «μέσα», κάτι που δεν φαίνεται μέχρι στιγμής. Διότι δεν έχουν «δια ταύτα».

Δεν έχουν καταφέρει να εκμεταλλευθούν όσο θα περίμενε κανείς τόσο το σκάνδαλο των υποκλοπών όσο και το ρυθμιστικό ρόλο που φαίνεται ότι μπορεί να έχουν μετά τις επικείμενες εκλογές για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι ο κ. Ανδρουλάκης εκπέμπει αντιφατικά και αμφίσημα μηνύματα. Τη μία αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με τη ΝΔ που τον παρακολουθούσε και την άλλη αφήνει να εννοηθεί ότι θα συνεργασθεί με όποιον αποδεχθεί την κυβερνητική πρόταση που θα κάνει μετά τις εκλογές. Κι αν την αποδεχθεί (και) η ΝΔ, θα συνεργασθεί μαζί της; Απάντηση επ’ αυτού δεν δίνεται.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει πει ότι θα επιδιώξει να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης. Αλλά αποφεύγει να πει με ποιον συνεταίρο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι η ΝΔ δεν είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. Όμως, ο κ. Ανδρουλάκης αφήνει τα πάντα ανοιχτά. Κάθε φορά που εξαπολύει ένα μύδρο κατά της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη, φροντίζει να έχει κι ένα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Όμως, αυτή η διαρκής αναζήτηση ισορροπίας μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να φαίνεται αναγκαία μέχρι τις εκλογές, αλλά θα δυσκολέψει πολύ τον κ. Ανδρουλάκη την επομένη των εκλογών. Διότι τότε δεν θα μπορεί να λέει «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας». Θα χρειαστεί να πει με ποιον θα πάει.

Κι αν σήμερα διαπιστώνει ότι η κυβερνητική προπαγάνδα διοχετεύει συκοφαντίες σε βάρος του, δεν είναι καθόλου δύσκολο να φαντασθεί τι θα υποστεί μετά τις εκλογές, αν αποφασίσει διαφορετικά από αυτό που περιμένουν. Τότε η λέξη «εκβιασμός» θα πάρει συγκεκριμένη μορφή…

Γιώργος Καρελιάς

news247.gr

EUROPEAN UNION 2022 – EP/MATHIEU CUGNOT

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις