Σφάζει με το «βαμβάκι» ο Νίκος Δένδιας τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε κάθε συνέντευξη που δίνει και αναλύει το όραμα του για την αναμόρφωση των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς κατεδαφίζει τα πεπραγμένα της Α´ κυβέρνησης Μητσοτάκη (2019-2023).

Μέσα από την νέα ορολογία που χρησιμοποιεί όπως: «Ατζέντα 2030», νέο «οικοσύστημα» Θητείας & Καινοτομίας στις Ένοπλες Δυνάμεις, επί της ουσίας ακυρώνει λογικές και πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν προσωπικά από τον πρωθυπουργό κατα την πρώτη τετραετία της θητείας του.

Κατά την συνέντευξη του στην «Ναυτεμπορική» ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε στην δημιουργία ανεξάρτητου φορέα που θα ονομάζεται «Ελληνικό Κέντρο Ανάπτυξης Καινοτομίας» (ΕΛΚΑΚ). Αποκάλυψε δε ότι ήδη υπάρχει δέσμευση τμήματος του προϋπολογισμού των Ενόπλων Δυνάμεων αποκλειστικά για την παραγωγή ελληνικών αμυντικών προϊόντων. Ο ανεξάρτητος φορέας θα διαχειρίζεται προγράμματα και συμβάσεις, θα υποστηρίζει την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και θα διευκολύνει τη συνεργασία με πανεπιστήμια, στρατιωτικές σχολές, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις. Επίσης, θα περιλαμβάνει την ενσωμάτωση Μεγα-δεδομένων (Big Data) και Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) για προηγμένη επεξεργασία πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο.

Στην πράξη, όλα τα πολύ ωραία που αναφέρονται παραπάνω ΔΕΝ τα πιστεύει ο ίδιος ο Μητσοτάκης και το έδειξε με τον τρόπο που έκανε τις μεγάλες προμήθειες κατα την περίοδο 2018-2023. Συγκεκριμένα χωρίς διαγωνιστικές διαδικασίες έδωσε 10 δισεκατομμύρια και τα μισά από αυτά στους Γάλλους για Rafale & Belharra και ΔΕΝ φρόνησε ούτε για ελληνική προστιθέμενη αξία, ούτε για έρευνα, ούτε για τεχνολογία… Όταν δε η αντιπολίτευση του ασκούσε κριτική (βλέπε Τσίπρας) ο Μητσοτάκης υπεραμύνονταν της επιλογής απαξιώνοντας κάθε δυνατότητα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Φρεγάτες

Για την προμήθεια των νέων φρεγατών από τις ΗΠΑ ο Νίκος Δένδιας υποσχέθηκε εντελώς διαφορετική τακτική από εκείνη που ακολούθησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την προμήθεια των Γαλλικών Belharra. Ο νυν υπουργός Άμυνας είπε για λόγους εθνικού συμφέροντος, θα ζητήσουμε από τις ΗΠΑ κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη εμπλοκή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στη ναυπήγηση των φρεγατών, ώστε να ενισχυθούν οι ικανότητες και η τεχνογνωσία του τομέα, να προωθηθεί η ανάπτυξη νέων τεχνολογιών και να δημιουργηθούν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας.
Επομένως το ερώτημα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη παραμένει και γίνεται πιο επιτακτικό: Γιατί αυτό που λέει ότι θα κάνει ο Δένδιας με τις αμερικανικές φρεγάτες δεν το έκανε ο Μητσοτάκης με τις γαλλικές φρεγάτες;

Είναι ή δεν είναι οξύμωρο να μην ζητάς συμμετοχή – εμπλοκή στην έρευνα και τεχνολογία της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας και να το ζητάς εκ των υστέρων απο τους Αμερικανούς;
Ειδικότερα σε ότι αφορά τα προγράμματα του Ναυτικού ο Ν. Δένδιας αποκάλυψε ότι δεν έχουμε κλείσει την πόρτα στο πρόγραμμα των Κορβετών, το υποβάλλουμε σε νέα προτεραιοποίηση και αξιολόγηση. Όπερ σημαίνει ότι θα συνεχιστεί επί μακρόν η «ναυμαχία» των Αθηνών μεταξύ των ανταγωνιστριών εταιρειών και χωρών που διεκδικούν το πρόγραμμα ύψους 1,7 δις.

«Ατζέντα 2030»

Με την υλοποίηση της «Ατζέντας 2030», λέει ο Δένδιας φιλοδοξούμε να φύγουμε από τη λογική «ψωνίζω από το ράφι» και να περάσουμε στην ανάπτυξη προγραμμάτων αμυντικής τεχνολογίας που να έχουν εγχώρια προστιθέμενη αξία. Κάνουμε επαναξιολόγηση των μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, με την κατάρτιση νέου 12ετούς προγράμματος.

Επι της ουσίας ο Δένδιας λέει να φύγουμε από την «λογική» Μητσοτάκη που το 2020 στο όνομα της ελληνοτουρκικής κρίσης πήγε στο «ράφι» του Μακρόν και τα σήκωσε όλα εν μια νυκτί..

Συγκεκριμένα λέει ο Δένδιας ότι «ένας από τους λόγους για τους οποίους ιδρύεται το ΕΛΚΑΚ, είναι και για να έχει τη δυνατότητα η χώρα μας να μετατραπεί από απλό καταναλωτή προϊόντων αμυντικής τεχνολογίας σε παραγωγό τους και ενδεχομένως εξαγωγέα τους σε μεγάλη κλίμακα. Βεβαίως, υπάρχουν και σήμερα αξιόλογες εταιρείες στον κλάδο, αλλά δεν θέλουμε να αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις. Κυριότερη και εμβληματική περίπτωση, όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία στη χώρα μας, είναι η ΕΑΒ, στην οποία θέλουμε να της προσδώσουμε τον ρόλο που οραματιζόταν για αυτήν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Η ανάληψη της εποπτείας της από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν αναγκαία συνθήκη προκειμένου να επιτευχθεί η διάσωση της εταιρείας. Άλλωστε, χωρίς μια ΕΑΒ που να λειτουργεί ομαλά, δεν μπορεί να επιτελέσει χωρίς προβλήματα την αποστολή της η Πολεμική μας Αεροπορία».

Πολύ ωραία μας τα λέει ο κ.Δένδιας. Και τι έκανε η Α´ κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη για την ΕΑΒ; Απλώς την υπονόμευσε και την απαξίωσε περαιτέρω. Πήγε και αγόρασε τα Rafale απο την Dassault και απέκλεισε την ΕΑΒ και κάθε άλλη ελληνική εταιρία απο την συντήρηση τους!

Τι έκανε η Α´ κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάπτυξη ελληνικών drones, ενώ έβλεπε τον νέο κίνδυνο να έρχεται εξ ανατολών; Απολύτως τίποτα! Μόνο το «ράφι» του Μακρόν έβλεπε…

Και ως να ξύπνησε φανατικά μετά από ένα εφιαλτικό όνειρο η Β´ κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη και έρχεται τώρα ο Νίκος Δένδιας και λέει για τα drones: «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των drones και των συστημάτων αντι – drones έχουν αλλάξει τον τρόπο πολέμου σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην πρόσφατη επίσκεψή μου στην Αρμενία, ενημερώθηκα εκτενώς για την χρησιμοποίησή τους στο σύγχρονο πεδίο μάχης. Να υπενθυμίσω ότι πρόκειται για μία χώρα της οποίας οι Ένοπλες Δυνάμεις υπέστησαν επίθεση από ένα Στρατό ο οποίος χρησιμοποίησε σε μαζική κλίμακα drones, μεταξύ των οποίων τα drones Bayraktar. Για τον ίδιο λόγο θα συνεργαστούμε με την Αρμενία, στο πλαίσιο των συμφωνιών διμερούς αμυντικής συνεργασίας, και για τα διδάγματα που έχουν προκύψει από τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία αυτών των τεχνολογιών και εργάζεται ενεργά για την ενίσχυση των δυνατοτήτων της και σε αυτόν τον τομέα, στο πλαίσιο του νέου Οικοσυστήματος. Θα εργαστούμε με ταχείς ρυθμούς για την κάλυψη της συγκεκριμένης υστέρησης συγκριτικά με γειτονικές μας χώρες, όπως και για τη δημιουργία «θόλου» anti – drone που να καλύπτει την ελληνική επικράτεια».

ΑΠΟΡΙΑ: Πού θα βρει χρήματα ο Δένδιας να κάνει όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα σχέδια όταν δεν έχει μια το κρατικό ταμείο αφού πήγαν όλα στο «ράφι» της Γαλλίας;
Ένας από τους πιο παλιούς νόμους της αγοράς είναι ότι «ουδέν λάθος αναγνωρίζεται κατα την απομάκρυνση από το ταμείο».

ieidiseis.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις