Επικοινωνιακή φιλοτέχνηση κοινωνικού προφίλ, άνοιγμα στη μεσαία τάξη από την κυβέρνηση και αγωνία για τα δημοσιονομικά, την ώρα που η ΕΕ διχάζεται για ουσιαστικά κοινά ενεργειακά μέτρα.
Με στόχο να επικοινωνήσει ένα κοινωνικό προφίλ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε χθες φορολόγηση κατά 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν προβλέπεται να λάβει άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την ενεργειακή κρίση όπως θα ήθελε το Μαξίμου, που αγωνιά για την αντίδραση της κοινωνίας και ιδίως της μεσαίας τάξης.
Το χρονοδιάγραμμα όμως αυτής της εξαγγελίας είναι επί του παρόντος… αόριστο. Ενώ όπως υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης ούτε πόσα είναι τα υπερκέρδη δεν μπορεί να εκτιμηθεί ακόμη. Ο πρωθυπουργός μάλιστα αμφισβήτησε ότι οι ενεργειακές εταιρείες έχουν συνολικά υπερκέρδη 1,4 δισ., εκ των οποίων το ένα δισ. αφορά τη ΔΕΗ, όπως υποστήριξε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός έδειξε έτσι να εκτιμά ότι τα υπερβάλλοντα κέρδη των εταιρειών ενέργειας είναι αρκετά μικρότερα. Υποστήριξε επίσης ότι τα υπερκέρδη από την ενεργειακή κρίση αφορούν κυρίως τους παραγωγούς φυσικού αερίου και LNG, που δεν είναι φυσικά ελληνικές εταιρείες.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη όταν δημοσιευθούν “σύντομα” οι ισολογισμοί των ενεργειακών εταιρειών για το 2021, οι οποίοι ελέγχονται από ορκωτούς λογιστές, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα ορίσει το υπερβάλλον κέρδος σε σύγκριση με τα οικονομικά αποτελέσματα των προηγούμενων ετών, αφού όμως αφαιρέσει από αυτό τις εκπτώσεις τις οποίες δίνουν οι καθετοποιημένοι παραγωγοί.
Πέρα όμως από τη μάχη των εντυπώσεων στη Βουλή, επί της ουσίας η κυβέρνηση εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πρακτικό πρόβλημα όσον αφορά στη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης, που απαιτούνται για το ορατό μέλλον την ώρα που η ακρίβεια συνεχίζει και σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η ΕΕ θα κάνει σήμερα και αύριο ένα μικρό βήμα προς την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, κάτι που Ελλάδα και Ιταλία είχαν προτείνει από τον Οκτώβριο. Όμως δεν αναμένονται αποφάσεις για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και το Βέλγιο. Και κυρίως, η δημιουργία ενός ταμείου, από το οποίο η Ελλάδα και άλλα κράτη- μέλη θα μπορούσαν να αντλήσουν κονδύλια για να στηρίξουν πιο δραστικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μοιάζει να έχει ξεχαστεί λόγω των αντιρρήσεων της Γερμανίας και των “φειδωλών” χωρών του βορρά.
Χωρίς ένα κοινό ταμείο ή ένα ευρωομόλογο, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει να δώσει άλλη στήριξη, καθώς και το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής προειδοποιεί ότι εάν η χώρα μας οδηγηθεί σε αύξηση του δημόσιου χρέους θα προκύψουν δυσάρεστες δημοσιονομικές καταστάσεις. Δηλαδή, τέταρτο μνημόνιο.
Ενδεχομένως αυτός να είναι και ο λόγος που ο πρωθυπουργός διέψευσε με ιδιαίτερα αναλυτική επιχειρηματολογία τα σενάρια πρόωρων εκλογών, αλλά και τα περί αλλαγής του εκλογικού νόμου.
Στην ομιλία του κ. Μητσοτάκη ήταν επίσης εμφανής η προσπάθεια να απευθυνθεί εκ νέου στη μεσαία τάξη, με όχημα κυρίως τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και τα τελευταία μέτρα στήριξης όπως πχ η επιδότηση στην ηλεκτρική ενέργεια και η επιδότηση στις τιμές των καυσίμων.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πέντε φορές στην πρωτολογία του στη μεσαία τάξη, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες. Απέρριψε δε την κατηγορία περί νεοφιλελευθερισμού, δηλώνοντας: “Είμαι ένας φιλελεύθερος πολιτικός που είχε την ατυχία να διαχειριστεί μία σειρά από κρίσεις και να προϊσταται της μεγαλύτερης κεϋνσιανής επέκτασης στην ιστορία του τόπου”.
Εδώ και καιρό εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει στροφή στις ρίζες της Νέας Δημοκρατίας στον κοινωνικό φιλελευθερισμό, θέλοντας έτσι να απευθυνθεί και στο καραμανλικό ακροατήριο. Ενώ ταυτόχρονα συνέχισε το άνοιγμα στους πασοκογενείς αντιΣΥΡΙΖΑ ψηφοφόρους, διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχίσει την “ανοιχτή συμπεριληπτική πολιτική” πέραν των παραδοσιακών κομματικών ορίων της ΝΔ.
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις