Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαξιώνει και καθηλώνει την εγχώρια Αμυντική βιομηχανία όταν ο Ερντογάν απογειώνει τη δική του.

Απούσα η ελληνική αμυντική βιομηχανία από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης! Απίστευτο και όμως αληθινό! Ενώ ο Ταγιπ Ερντογάν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία το 2002 ενέταξε την αμυντική βιομηχανία στο στρατηγικό όραμα της Τουρκίας και μέσα στην εικοσαετία έχει σημειώσει άλματα και ρεκόρ εξαγωγών μη επανδρωμένων ιπτάμενων και πλωτών πολεμικών μέσων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξακολουθεί να απαξιώνει την ελληνική αμυντική βιομηχανία αποκλείοντας την από την συμπαραγωγή των μεγάλων αγορών που προβαίνει η χώρα (αεροσκάφη και πλοία) και αδιαφορώντας παντελώς για την ανάπτυξη καινοτόμων αμυντικών προγραμμάτων!

Ουδέποτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός ασχολήθηκε, έστω και τυπικά, με την εγχώρια αμυντική βιομηχανία σε αντίθεση με τον Ταγίπ Ερντογάν που την υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή και την υπερασπίζεται με νύχια και με δόντια κάθε φορά που κάποιος εκ της Αντιπολίτευσης επιχειρεί να αφήσει έστω και υπαινιγμό!

Μόλις προχτές ο Τούρκος Πρόεδρος επιτέθηκε στον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για τις δηλώσεις του σχετικά με την αγορά και 2ης συστοιχίας S-400 που εμπεριείχαν υπαινιγμούς και για την τουρκική αμυντική βιομηχανία.

Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι : «Όποιος επικρίνει τα επιτεύγματα της αμυντικής μας βιομηχανίας, παραβλέποντας το γεγονός της στρατιωτικής συσσώρευσης στην Ελλάδα, σημαίνει ότι έχει χάσει το στρατηγικό του όραμα. Λυπόμαστε μόνο για όσους παραπονιούνται στον ξένο Τύπο (εννοεί Κιλιτσντάρογλου) για τις κινήσεις της Τουρκίας και της αμυντικής βιομηχανίας».

Ο Ταγίπ Ερντογάν, στις 12 Δεκεμβρίου του 2018 είχε ξεδιπλώσει το δικό του όραμα για την τουρκική αμυντική βιομηχανία και ήταν ξεκάθαρος ο λόγος του ! «Οι χώρες – είχε πει- που δεν είναι ισχυρές στην αμυντική τεχνολογία δεν μπορούν να αντικρύσουν το μέλλον τους με ασφάλεια» και γι αυτό είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας θα εργαστούν ώστε να υλοποιηθεί το όραμα για μια Τουρκία με παγκόσμια ισχύ. Και φαίνεται ότι τέσσερα χρόνια μετά το κατάφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε τον Δεκέμβριο του 2018 ότι πριν 15 χρόνια (2002) που είχε αναλάβει την εξουσία δεν υπήρχε υποδομή στην αμυντική βιομηχανία. «Αν η Τουρκία -είχε πει ο Ερντογάν το 2018- παρέμενε στο ίδιο σημείο δεν θα μπορούσε να κάνει την επιχείρηση Κλάδος Ελαίας στη Συρία ούτε την επιχείρηση Ασπίδα Ευφράτη επίσης στην Συρία.

«Αυτές τις επιχειρήσεις τις πραγματοποιήσαμε με τις δικές μας δυνατότητες», ανέφερε ο Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας μάλιστα πως αν περίμεναν από τη Δύση, καμιά βοήθεια δεν θα ερχόταν. «Πάντοτε μας έλεγαν το κογκρέσο δεν δίνει άδεια», ανέφερε και τους έδειχναν την πόρτα εξόδου….

Τον Δεκέμβριο του 2018 ο Ερντογάν έθετε τον επόμενο στόχο για την τουρκική αμυντική βιομηχανία: «Δεν είναι αρκετό αυτό που πετύχαμε τα τελευταία 16 χρόνια, από δω και μπρος πρέπει να τρέχουμε περισσότερο. Να επενδύσουμε στην ανάπτυξη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που αποτελούν το μέλλον».

Ο Ερντογάν από το 2018 δίνει εντολή να μην εισάγεται κανένα υλικό από το εξωτερικό εάν δεν είναι επείγουσα ανάγκη. Στόχος του να φτάσουν στο σημείο που να μπορούν να καλύπτουν μόνοι τους όλες τις ανάγκες τους στην αμυντική βιομηχανία.

Σε εντελώς αντίθετη ρότα από εκείνη του Ερντογάν κινείται ο Μητσοτάκης!

Ως αξιωματική αντιπολίτευση η ΝΔ ζητούσε επίμονα – και ορθώς- την άμεση αναθεώρηση του νόμου περί προμηθειών (3978/11) και μάλιστα συμφώνησε με το υποβληθέν σχέδιο νόμου που κατέθεσε η προηγούμενη κυβέρνηση μετά από αποδοχή από όλους τους φορείς, κόμματα και νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής και ήταν έτοιμο για ψήφιση από Ιανουάριο του 2019. Όταν όμως η ΝΔ έγινε κυβέρνηση καθιέρωσε την σύμβαση-νόμο! Δηλαδή κάθε μεγάλη προμήθεια την εγκρίνει με ξεχωριστό νόμο χωρίς να υπάρχει κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης επ΄ ωφέλεια της αμυντικής μας βιομηχανίας!

Παράλληλα διακόπηκαν οι επισκέψεις στις διεθνείς εκθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ συνοδευόμενη από τους Έλληνες επιχειρηματίες μέσα από τις οποίες προκύπτουν συνήθως διεθνείς συνέργειες και προώθηση των ελληνικών προϊόντων και δυνατοτήτων.

Ωστόσο, απορίας άξιον είναι η παθητική στάση της Αντιπολίτευσης που επιλέγει την σιωπή αφήνοντας την ελληνική αμυντική βιομηχανία να βυθίζεται στον βάλτο, μέρα με την ημέρα, όλο και περισσότερο.

ieidiseis.gr

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις