Τι δήλωσε:
«Έχω μιλήσει πολλές φορές για την ανάγκη της μεγαλύτερης επένδυσης στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Προφανώς απέχουμε ακόμα πολύ από μία συζήτηση για εκείνους τους ευρωπαϊκούς πόρους για την άμυνα, όμως είχα την ευκαιρία και πάλι σήμερα να μιλήσω για μία παρέμβαση η οποία θα μπορεί να δώσει παραπάνω δημοσιονομικό χώρο σε εκείνες τις χώρες που επιλέγουν να επενδύουν σημαντικά ποσά στην άμυνα. Να το εξηγήσω με απλά λόγια, η χώρα μας επενδύει σχεδόν 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα, πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε -παρότι συμφωνήσαμε σχετικά πρόσφατα τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες- ένα ποσό από αυτές τις αμυντικές δαπάνες να εξαιρείται από τους υπολογισμούς των οροφών των δαπανών. Είναι μια πρόταση στην οποία θα εξακολουθώ να επιμένω και δεν χρειάζεται αυτή η πρόταση πρόσθετα ευρωπαϊκά χρήματα. Χρειάζεται απλά να δούμε με λίγο διαφορετική ματιά τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζουμε τους δημοσιονομικούς κανόνες από δω και στο εξής. Και τέλος να πω ότι και σε σχέση με την συζήτηση που κάναμε χθες το βράδυ, η εκλογή του Ντόναλτ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες νομίζω ότι κατέστησε απολύτως σαφές σε όλους από εμάς ότι αυτή η αναγκαιότητα για την στήριξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας καθίσταται ακόμα πιο κατεπείγουσα μετά από τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά μετά τη συνάντηση Γεραπετρίτη-Φιντάν, τη συζήτηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν και ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να μιλάει για λύση πακέτο στο Αιγαίο, ο πρωθυπουργός ανέφερε:
«Η κανονικότητα πιστεύω ότι πρέπει να είναι το ζητούμενο στις σχέσεις μεταξύ γειτόνων. Έχω συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ερντογάν πολλές φορές και επίσημα και όποτε έχουμε τη δυνατότητα να συναντηθούμε και ανεπίσημα, πάντα θα ανταλλάξουμε μία ευγενική κουβέντα, γιατί αυτό πιστεύω ότι αρμόζει σε γειτονικά κράτη τα οποία πρέπει να έχουν καλές σχέσεις παρά τις μεγάλες διαφορές που ενδέχεται να έχουν. Δεν έχω ενημερωθεί ακόμα λεπτομερώς από τον υπουργό Εξωτερικών, είδα όμως τις δηλώσεις και του κ. Γεραπετρίτη και του κ. Φιντάν και νομίζω ότι και οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει ένα καλό κλίμα πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε. Αλλά ταυτόχρονα, ναι, σίγουρα δεν υπάρχει ακόμα ένα κοινό πλαίσιο προκειμένου να συζητήσουμε σε βάθος τη μία μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο.
Το γεγονός όμως ότι έγινε μία συνολική καταγραφή η οποία αναγνωρίστηκε και από τις δύο πλευρές της προόδου που έχουμε πετύχει, η οποία πρόοδος αφορά και τον τρόπο με τον οποίο οι δύο λαοί μας έρχονται πιο κοντά. Για παράδειγμα η πολύ επιτυχημένη χορήγηση βίζας express στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου η οποία στήριξε πολύ τον τουρισμό στα νησιά αυτά, η καλή και μπορεί να γίνει ακόμα καλύτερη συνεργασία που έχουμε στο προσφυγικό, η συνεργασία μας σε διεθνείς οργανισμούς. Όλα αυτά είναι βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.
Θα επαναλάβω αυτό το οποίο έχω πει πολλές φορές σε όσους ανησυχούν. Θέλω να ξαναπώ ότι η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτή τη συζήτηση από μία ισχυρή θέση και είμαστε μια χώρα με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, με σταθερή και αναπτυσσόμενη οικονομία, με ένα πλαίσιο πολιτικών συμμαχιών το οποίο αναγνωρίζει το δίκαιο των θέσεων μας, με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θωρακίζουν τις ελληνικές θέσεις. Βεβαίως και συνομιλούμε και θα συνομιλούμε και έστω κι αν δεν μπορούμε να βρούμε ένα πλαίσιο να συμφωνήσουμε στην κεντρική μας διάφορα, οφείλουμε να διαφυλάξουμε τα ήρεμα νερά τα οποία τελικά αποβαίνουν νομίζω προς όφελος και των δύο λαών».
militaire.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις