Το 2025 είναι χωρίς αμφιβολία μία χρόνια όπου το ρευστό τοπίο στη Μέση Ανατολή οδηγεί σε αναδιαμόρφωση της γεωπολιτικής πραγματικότητα της περιοχής.

Και ο πρωθυπουργός επιθυμεί η χώρα μας να έχει ρόλο την επόμενη μέρα ως ευρωπαϊκός παίκτης στο εμπορικό και ενεργειακό κομμάτι.

Σε αυτή τη λογική εντάσσεται η επίσημη επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία και η διεξαγωγή της πρώτης συνεδρίασης του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.

Είναι το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας της Ελλάδας που διεξάγεται με χώρα της Μέσης Ανατολής, ενώ σε επιτροπές ανά τομείς συνεργασίας, θα προεδρεύουν οι αρμόδιοι υπουργοί που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό.

Χαρακτηριστικό της σπουδαιότητας του ταξιδιού είναι ότι στην Σαουδική Αραβία θα βρεθούν έξι υπουργοί, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Νίκος Δένδιας, ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Λίνα Μενδώνη και δύο υφυπουργοί, η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και ο Κώστας Φραγκογιάννης.

Η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών θα βάλει τις βάσεις για ακόμη περισσότερες συνέργειες στο πολιτικό επίπεδο, στην άμυνα, τις επενδύσεις, την ενέργεια, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.

Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί στην Αλ-Ούλα της Σαουδικής Αραβίας με τον Πρίγκιπα Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν.

Για την Ελλάδα, η Σαουδική Αραβία αποτελεί σταθερό και σημαντικό εταίρο με σημαίνοντα ρόλο στον Κόλπο και στην ευρύτερη περιοχή, ενώ το Ριάντ βλέπει την Αθήνα ως μια σταθερή και αξιόπιστη ευρωπαϊκή δημοκρατία και ως πύλη για την ΕΕ και τις ευρωπαϊκές αγορές.

Είναι η τρίτη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία, καθώς είχε επισκεφθεί το Ριάντ και το 2020 και το 2021, ενώ ο Πρίγκιπας Διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον Ιούλιο του 2022, όπου και είχε υπογραφεί η σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας.

Μάλιστα ο στρατηγικός χαρακτήρας των σχέσεων σφραγίστηκε με τη συμβολή της χώρας μας στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας με την αποστολή μιας συστοιχίας Patriot, κίνηση η οποία άλλαξε το κλίμα στις διμερείς σχέσεις και η οποία, όπως είχε διαμηνυθεί επανειλημμένα στην Αθήνα, έχει εκτιμηθεί από τη Σαουδική Αραβία.

Σημαντικός ήταν επίσης ο συντονισμός και η συνεργασία Αθήνας και Ριάντ τον περασμένο Αύγουστο προκειμένου να απομακρυνθεί με ασφάλεια το ελληνικής ιδιοκτησίας πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο «Sounion» που είχε πληγεί από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

 

topontiki.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις