Νέο αφήγημα, προκειμένου η επίσκεψή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στη ΔΕΘ στις 7 Σεπτεμβρίου να σηματοδοτήσει ένα restart για την κυβέρνηση, αναζητεί εναγωνίως το Μέγαρο Μαξίμου.
Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί εύλογη αγωνία για τα ευρήματα των πρώτων δημοσκοπήσεων που θα δουν το φως της δημοσιότητας στις αρχές του επόμενου μήνα, αφού, παρά την προσπάθεια να αμβλυνθούν οι δυσμενείς εντυπώσεις για το γεγονός ότι μετά από τόσα πολυδιαφημισμένα νέα μέτρα και η πρόσφατη καταστροφική πυρκαγιά έφτασε για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες στον αστικό ιστό της πρωτεύουσας, κατακαίοντας πάνω από 100.000 στρέμματα δάσους, κατοικίες, επιχειρήσεις κλπ., το κλίμα για το κυβερνητικό κόμμα εικάζεται βασίμως ότι θα επιβαρυνθεί περαιτέρω.
Επιπρόσθετα, το δημοσιονομικό αποτύπωμα των μέτρων στήριξης των πυρόπληκτων κατοίκων και περιοχών στενεύει ακόμα περισσότερο τα περιθώρια για την ανακοίνωση σημαντικών και ουσιαστικών μέτρων από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Ούτως ή άλλως, εδώ και καιρό από την κυβέρνηση εκπέμπεται το μήνυμα ότι οι αντοχές της οικονομίας είναι συγκεκριμένες και οι όποιες εξαγγελίες θα πρέπει να είναι στοχευμένες και λελογισμένες. Πολύ περισσότερο με δεδομένο ότι μετά από μία πενταετία δημοσιονομικής χαλαρότητας, επανέρχεται σε ισχύ το αναθεωρημένο Σύμφωνο Σταθερότητας, με πολύ συγκεκριμένες και «σφικτές» υποχρεώσεις, σε ένα εξαιρετικά δυσοίωνο και ρευστό διεθνές περιβάλλον.
Το πρωτόγνωρο στην παντοκρατορία Μητσοτάκη των προηγούμενων ετών
Το πλέον ανησυχητικό, ωστόσο, όπως σχεδόν ανοικτά παραδέχονται ακόμα και κυβερνητικά στελέχη, είναι ότι από τις ευρωεκλογές και μετά, η κυβέρνηση αδυνατεί να βελτιώσει την εικόνα της, με αποτέλεσμα να παγιώνεται η αίσθηση της αναποτελεσματικότητας, της αναποτελεσματικότητας και των δυσλειτουργιών στη λειτουργία της.
«Κυβερνάμε πλέον πέντε χρόνια. Δεν μπορούμε ούτε να φορτώνουμε τα λάθη στους προηγούμενους, ούτε να ισχυριζόμαστε ότι κάναμε το καλύτερο, όταν η φωτιά έφτασε στη Χαλάνδρι», λένε γαλάζια στελέχη, που θεωρούν ότι πρέπει πάση θυσία να βρεθεί ένα νέο αφήγημα -όχι αυτό της συνέχισης με μεγαλύτερη ένταση των μεταρρυθμίσεων, το οποίο, όπως αποδείχθηκε στην ευρωκάλπη, «δεν πιάνει» πλέον.
Στο ερώτημα, βεβαίως, ποιο θα μπορούσε να είναι το διακύβευμα και αν η υλοποίησή του περνά μέσα από πιθανές νέες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, άπαντες είναι επιφυλακτικοί έως αμήχανοι. Μέχρι σήμερα, οι όποιες αλλαγές σε επίπεδο προσώπων αποδείχθηκαν μη ικανές να αλλάξουν την εικόνα, ενώ σε ό,τι αφορά το πολιτικό αφήγημα, όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι τομείς που χρίζουν βελτίωσης είναι συγκεκριμένοι και ως εκ τούτου, οτιδήποτε παραμένει σε επίπεδο επικοινωνιακής διαχείρισης και δεν μεταφράζεται σε ουσιαστική βελτίωση της λεγόμενης καθημερινότητας των πολιτών, από την ακρίβεια μέχρι την υγεία, την παιδεία κ.α., δύσκολα θα μπορέσει να ανακόψει τη συνεχιζόμενη κυβερνητική φθορά.
Σε όλα, δε, τα παραπάνω, θα πρέπει να προστεθεί και η εσωκομματική πινελιά που έσπευσαν να βάλουν αρκετοί γαλάζιοι βουλευτές, οι οποία διαμήνυσαν -και έδωσαν ήδη ένα πρώτο δείγμα ότι το εννοούν- ότι δεν προτίθενται να παραμείνουν άλλο στο περιθώριο των εξελίξεων και ότι θα είναι παρόντες και με άποψη σε κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία. Από την επιλογή του/της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας, ως τα νομοσχέδια και τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνουν. Κάτι πρωτόγνωρο στα προηγούμενα χρόνια της παντοκρατορίας του πρωθυπουργού. Και όχι αμελητέο…
ieidiseis.gr
ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις