Θεαματική πτώση καταγράφει η κυβέρνηση της ΝΔ. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση πέφτει στο 21,7%, ενώ εξαιρετικά αρνητικές είναι οι απόψεις των πολιτών για την «παροχολογία» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ. Τους τσουρουφλίζει, εξάλλου, η ακρίβεια και τους «καίει» το ρεύμα. Ωστόσο, εξίσου δραματικά είναι τα ποσοστά της αντιπολίτευσης, κυρίως ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στο μεταξύ, με ιδιαίτερη ένταση διακινούνται τα σενάρια περί κινήσεων αμφισβήτησης του Κ. Μητσοτάκη από το εσωτερικό της ΝΔ.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB για τον τηλεοπτικό σταθμό, Open, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 21,7%, το ΠΑΣΟΚ 12%, η Ελληνική Λύση 8,2%, το ΚΚΕ 7,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 7%, η Πλεύση Ελευθερίας 4%, η Νίκη 3,1%, η Φωνή Λογικής 3,5%, το Μέρα 25 με 2,8%, η Νέα Αριστερά 2,2% και οι Σπαρτιάτες 1%.

«Καίει» η ακρίβεια

Πάντως, κατά πληροφορίες που διακινούνται ευρέως στους κόλπους της ΝΔ, το κόμμα, σε «μυστικές δημοσκοπήσεις», φέρεται να έχει πέσει πολύ πιο κάτω από τις επίσημες δημοσκοπήσεις. Κάτω του 20%.

Η άσχημη κατάσταση για την κυβέρνηση εκφράζεται και στις απόψεις των ερωτηθέντων πολιτών για τα μέτρα της -δήθεν- στήριξης πολιτών και οικονομίας που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ. Το 54,4% κρίνει αρνητικά την αποτελεσματικότητά τους, και μόνο το 30,1% τα βλέπει θετικά.

 

Το πλέον «καυτό» πρόβλημα για τα νοικοκυριά, όπως ήταν αναμενόμενο άλλωστε, είναι η ακρίβεια για το «ηλεκτροσόκ» στα τιμολόγια ρεύματος. Το κόστος ενέργειας και καυσίμων είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, και ακολουθούν το κόστος ενέργειας για το σπίτι, τα τρόφιμα, τα έξοδα για την υγεία, καθώς και το κόστος καυσίμων των αυτοκινήτων.

Αντιπολίτευση: Απογοητευτική εικόνα

Δραματική είναι η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο η δημοσκόπηση φέρει στην πέμπτη θέση, ενώ απογοητευτικοί είναι και οι δείκτες του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν λέει να ξεκολλήσει από το 12%. Βέβαια, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, σε αναγωγή της πρόθεσης ψήφου, η ΝΔ φτάνει στο 28%, ο ΣΥΡΙΖΑ -προφανώς, λόγω και του εσωκομματικού μπάχαλου- μόλις στο 9%, ενώ «τσιμπάει» σαφώς το ΠΑΣΟΚ, που φτάνει 15,5%.

Ομως, αυτά είναι προβολές τάσεων που ενδεχομένως θα εκδηλωθούν ή όχι. Την πραγματική εικόνα την δίδει η πρόθεση ψήφου, που με εξαίρεση λίγα κόμματα (π.χ. Βελόπουλος, ΚΚΕ, και κάποια μικρότερα), στο σύνολό τους βρίσκονται στάσιμα ή σε πτωτική πορεία.

Βέβαια, εκτιμάται ότι, ειδικά ως προς το ΠΑΣΟΚ, στο εάν θα αποκτήσει ρεύμα ή όχι, ρόλο θα παίξουν οι εκλογές για την ανάδειξη προέδρου. Η ίδια δημοσκόπηση εμφανίζει τον Νίκο Ανδρουλάκη με 26,8%, τον Χάρη Δούκα με 24,2%, την Άννα Διαμαντοπούλου με 18,2%, τον Παύλο Γερουλάνο με 16,4%, και άλλους υποψήφιους με ποσοστά της τάξης του 4% με 5%.

Νεοδημοκρατικά σενάρια

Η δημοσκοπική καθίζηση Μητσοτάκη, ως είναι αναμενόμενο, ξυπνάει σενάρια αμφισβήτησής του. Οπως αναφέρει ο Σπύρος Γκουτζάνης στον ιστότοπο, slpress.gr, αν και η Ελλάδα δεν είναι Βρετανία και δεν έχει παράδοση σε διαδικασίες αλλαγής πρωθυπουργού εν πλω, στο παρασκήνιο εξελίσσονται ζυμώσεις και πρωτοβουλίες για την αντικατάσταση του Μητσοτάκη. Στις διεργασίες μετέχουν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί και αρχηγοί της ΝΔ, Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Το πρόσωπο που φέρεται να κερδίζει έδαφος είναι ο Δένδιας.

 

Σημειώνει, δε, ότι οι εσωκομματικοί παράγοντες στη ΝΔ που ανησυχούν από την συνεχή πτωτική πορεία της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τη νεοφιλελεύθερη και “δικαιωματιστική” μετάλλαξη του κόμματος, αναζητούν τις πρόσφορες διαδικασίες για την αντικατάσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ή χωρίς την συναίνεση του ιδίου. Κάτι παρόμοιο δεν έχει ξαναγίνει – η περίπτωση του Ανδρέα Παπανδρέου είχε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ασθένειάς του. Όμως πάντα υπάρχει μία πρώτη φορά. Δίχως σε καμία περίπτωση να είναι της ίδιας εμβέλειας και βαρύτητας, για πρώτη φορά υπήρξε και αποπομπή αρχηγού, του Κασσελάκη, από την Κεντρική Επιτροπή του δικού του κόμματος.

Η «κίνηση των 11»

Σύμφωνα με τον ιστότοπο, topontiki.gr, ο Νίκος Δένδιας βρίσκεται πίσω από την κίνηση των «11» βουλευτών της ΝΔ, με στόχο το ψαλίδισμα στην κυβέρνηση, ενώ επιδεικνύεται βιασύνη για τη διαδοχή.

Η κίνηση των «11» βουλευτών της ΝΔ που κατέθεσαν ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, «δείχνοντας» ως υπεύθυνο λανθασμένων χειρισμών τον Κωστή Χατζηδάκη, είχαν τον υπουργό Οικονομίας ως στόχο μόνο σε «πρώτο πλάνο», γράφει ο ιστότοπος. Να σημειωθεί ότι, εκτός από τον Ν. Δένδια, και ο Κ. Χατζηδάκης φέρεται ως «δελφίνος» για πρόεδρος της ΝΔ.

Όσο περνούν οι μέρες, συνεχίζει το δημοσίευμα, και αποκωδικοποιείται η «στρατηγική» της σημασία, τόσο ενισχύεται η εκτίμηση πως πρόκειται για μία ενέργεια με φόντο την «επόμενη ημέρα» στη ΝΔ και το πώς θα εξυπηρετηθούν, έστω και με βεβιασμένο τρόπο, οι προσωπικές φιλοδοξίες του Νίκου Δένδια. Οι περισσότεροι βουλευτές της ομάδας των «11» ανήκουν έτσι κι αλλιώς στο «καραμανλικό» στρατόπεδο, το οποίο εκφράζεται από τον υπουργό Άμυνας ως προς το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της παράταξης.

Με την κίνηση αυτή, η πλευρά Δένδια, μόλις λίγες ημέρες μετά τη ΔΕΘ και ενώ οι πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για μία επανεκκίνηση της κυβέρνησης είναι σε πλήρη εξέλιξη, επιχειρεί να εκμεταλλευτεί προς όφελός της τη μέτρια δημοσκοπική επίδοση της ΝΔ και να εμφανίσει μία εικόνα αδυναμίας. Ου μην και να επιβάλλει αυτή την αδυναμία με την τακτική της «δολιοφθοράς», ώστε να πετύχει την έναρξη μίας συζήτησης για το μέλλον του κυβερνώντος κόμματος, καταλήγει ο ιστότοπος.

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις