Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του Κυριάκου το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, όπως και η λίστα των υποψηφίων βουλευτών

Μετά και την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. όσοι είχαν ακόμα έστω και λίγες αμφιβολίες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ολοκλήρωση της κυβερνητικής θητείας του και εν όψει της επόμενης μέρας ολοκληρώνει και τη «μητσοτακικοποίηση» της Ν.Δ. και τη μετατροπή της σε έναν μηχανισμό εξουσίας, πλήρως ελεγχόμενο από αυτόν και με θολό ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο, πλέον δεν έχουν καμία.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Τις προθέσεις του αυτές ο κ. Μητσοτάκης τις είχε κάνει γνωστές πολλές φορές μέσα στην τετραετία αλλά και πριν γίνει πρωθυπουργός.

  • Πρώτον, με όσα έλεγε: «Δεν υπάρχει σήμερα Δεξιά, Κέντρο και Αριστερά, δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές επί του πολιτικού πεδίου, οι μόνες διαχωριστικές γραμμές βρίσκονται ανάμεσα στην αλήθεια και στο ψέμα, ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα και στον λαϊκισμό» έχει πει.
  • Δεύτερον, με όσα έκανε και κυρίως με την ένταξη στην κυβέρνηση και στον ευρύτερο κυβερνητικό χώρο στελεχών που προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

Ομως τις καθοριστικές κινήσεις τις έκανε αμέσως με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου σε τέσσερα επίπεδα (λίστα υποψήφιων βουλευτών, ψηφοδέλτιο Επικρατείας, σχηματισμός κυβέρνησης και οργανωμένη κομματική βάση). Γιατί τα κάνει όλα αυτά; Διότι, όπως λένε παλιά κομματικά στελέχη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακόμα κι αν χάσει στις εκλογές δεν πρόκειται να παραιτηθεί, όπως έκαναν όλοι οι προηγούμενοι αρχηγοί της Ν.Δ., είτε είχαν γίνει πρωθυπουργοί είτε όχι, αλλά θα μείνει στην ηγεσία και θα ζητήσει δεύτερη ευκαιρία, ακόμα κι αν χρειαστεί να συγκρουστεί με στελέχη που θα θελήσουν να τον αμφισβητήσουν.

Οσον αφορά την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. με επικεφαλής την Ειρήνη Αγαπηδάκη, δεν προκάλεσε μόνο απογοήτευση και οργή σε μεγάλο κομμάτι της Ν.Δ., αλλά και έντονο προβληματισμό για το πού το πάει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τι θέλει να σηματοδοτήσει, καθώς κανείς παραδοσιακός νεοδημοκράτης δεν μπορεί να αντιληφθεί τι εκπροσωπεί ή τι αντιπροσωπεύει το ψηφοδέλτιο που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Κι αυτό γιατί στις έξι εκλόγιμες θέσεις έχει τοποθετήσει πρόσωπα που ελάχιστη έως καθόλου σχέση έχουν με τη Ν.Δ., τις αρχές και την ιδεολογία της παράταξης.

Σε αυτές τις πρώτες έξι, που είναι εκλόγιμες θέσεις βρίσκονται οι εξής: Επικεφαλής η Ειρήνη Αγαπηδάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Υγείας, πρώην εθνική συντονίστρια για τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Στη δεύτερη θέση ο Θεόδωρος Σκυλακάκης. Της απολύτου εμπιστοσύνης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι παλιό στέλεχος της Ν.Δ., που όμως είχε διαγραφεί το 2010 και επέστρεψε το 2017, λίγο μετά την ανάληψη της ηγεσίας της Ν.Δ. από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θεωρείται φίλος της οικογένειας και είναι υπουργός αρμόδιος για τη διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Για δεύτερη συνεχή φορά υποψήφιος σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, απόδειξη του πόσο πολύ ο κ. Μητσοτάκης τον θέλει δίπλα του και στην επόμενη κυβέρνηση. Στην τρίτη θέση ο Κύπριος υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. Στην τέταρτη θέση η Ιωάννα Λυτρίβη, διευθύνουσα σύμβουλος στον ΕΟΠΠΕΠ, στην πέμπτη θέση ο ο γ.γ. Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Σταμάτης και στην έκτη θέση η Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, οικονομολόγος.

Στο θέμα του ψηφοδελτίου είχε προηγηθεί η ανακοίνωση 268 νέων υποψήφιων βουλευτών. Πρόκειται για λίστα υποψηφίων κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κι αυτό φρόντισε ο ίδιος να το ξεκαθαρίσει χωρίς να κρατάει τα προσχήματα, αφού στο δελτίο Τύπου της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι όλοι τους «είναι πιστοί στο όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την Ελλάδα του 2027»! Για το όραμα της… Ν.Δ. ούτε κουβέντα! Ο πρωθυπουργός θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς η περίοδος μετά τις εκλογές δεν θα είναι ιδιαίτερα ασφαλής για τον ίδιο, αφού, ακόμα κι αν κερδίσει, δεν θα είναι παντοδύναμος.

Επίσης, δεν περνά απαρατήρητο από τα παραδοσιακά στελέχη της Ν.Δ. ότι ακόμα και στην οργανωμένη βάση κυριαρχούν πλέον «νέες δυνάμεις», που στόχο έχουν να στηρίξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για όσα χρόνια αυτός θέλει να είναι στην ηγεσία της Ν.Δ.

Συνεχίζει ακάθεκτος τη μετάλλαξη της ιστορικής παράταξης

Στην καθημερινή ρητορική του ο πρωθυπουργός προετοιμάζει το έδαφος για ένα ακόμα μεγαλύτερο κύμα στελεχών από άλλους χώρους στη μελλοντική του -πιθανή- νέα κυβέρνηση. «Χρειαζόμαστε μια σταθερή κυβέρνηση, μονοκομματική, αλλά όχι κατ’ ανάγκη μονοχρωματική» είπε την Πέμπτη στο Star και εξήγησε: «Δεν θα πάρω βουλευτές από άλλα κόμματα. Το έχω απορρίψει κατηγορηματικά. Αλλά ότι μπορώ να εντάξω στη Νέα Δημοκρατία στελέχη που ενδεχομένως ανήκουν σε άλλους χώρους. Το έχω κάνει, εξάλλου, το έχω αποδείξει. Για δείτε τη σύνθεση του υπουργικού μου συμβουλίου αυτά τα τέσσερα χρόνια και μετρήστε πόσοι υπουργοί δεν ανήκαν στον παραδοσιακό χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Θα βρείτε αρκετούς. Και δέχθηκα και κριτική μέσα από τη Νέα Δημοκρατία γι’ αυτό. Εκανα, όμως, τη σωστή επιλογή. Διεύρυνα τη Νέα Δημοκρατία».

Πράγματι έχει δεχθεί και συνεχίζει να δέχεται κριτική, καθώς παλιά στελέχη της παράταξης βλέπουν ότι συνεχίζει να παραγκωνίζει εκείνους που προέρχονται από την παραδοσιακή βάση του κόμματος και στηρίζεται σε πρόσωπα κυρίως από το σημιτικό ΠΑΣΟΚ ή που έχουν προσωπική σχέση μαζί του, πολλά εκ των οποίων στη διάρκεια της τετραετίας στελέχωσαν τον πρωθυπουργικό μηχανισμό στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και την κυβέρνηση σε καίρια υπουργεία. Παλιά στελέχη της παράταξης δεν πείθονται ότι με το άνοιγμα αυτό ο πρωθυπουργός θέλει να σηματοδοτήσει το κεντροδεξιό στίγμα της Ν.Δ., αλλά βλέπουν, όπως προαναφέρθηκε, έναν μηχανισμό εξουσίας, με πρόθυμους στις πρώτες θέσεις χωρίς σαφή ιδεολογικό πρόσημο.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της τετραετίας που απέρχεται στα παρασκήνια της κυβερνητικής παράταξης επικρατούσε το πασοκικό σύνθημα «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ» και το ίδιο λένε και τώρα, όταν γίνεται συζήτηση για το αν θα συνεργαστεί η Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη. «Μα το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ…» μας έλεγε «γαλάζιο» στέλεχος. Για την ιστορία, να θυμίσουμε ξανά (η «κυριακάτικη δημοκρατία» έχει ξαναγράψει για το θέμα ότι στο κυβερνητικό σχήμα βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμα οι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Γιώργος Γεραπετρίτης, Λίνα Μενδώνη, Κυριάκος Πιερρακάκης, Τάκης Θεοδωρικάκος, Χάρης Θεοχάρης, Ακης Σκέρτσος, Θόδωρος Λιβάνιος, Παναγιώτης Τσακλόγλου, Αριστοτελία Πελώνη και δεκάδες άλλοι σε θέσεις γενικών και ειδικών γραμματέων.

Τελευταίες προσχωρήσεις, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, υποψήφιος στην Αρκαδία, ο Σπύρος Καρανικόλας, υποψήφιος στο Επικρατείας και η Ε. Φτακλάκη. Ολοι είναι στο «στόχαστρο» των βουλευτών της Ν.Δ. που προέρχονται απευθείας από τα «σπλάχνα» της και δεν έχουν κάνει πολιτικές μετακινήσεις.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις