Το Μαξίμου φέρεται να έχει εγκαταλείψει τα σχέδια για πρόωρες εκλογές και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις πληγές κυρίως της ακρίβειας, αλλά συνεχίζει το “σκληρό ροκ” με στόχο την αυτοδυναμία
Για πολλοστή φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέψευσε χθες τα σενάρια πρόωρων εκλογών, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Οι ίδιοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας πάντως δεν φαίνεται να τον πιστεύουν, καθώς έχουν ξεκινήσει ατύπως προεκλογικές δραστηριότητες.
Το κλίμα πόλωσης με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με το ΚΙΝΑΛ, συνηγορεί άλλωστε σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο με άγνωστο ορίζοντα. Όπως και οι εξαγγελίες για την οικονομία εκλαμβάνονται παραδοσιακά ως παροχές με άρωμα κάλπης.
Όμως είναι γεγονός ότι στο Μαξίμου αυτή τη στιγμή έχουν αφήσει στην άκρη τις σκέψεις για πρόωρες εκλογές στα τέλη της άνοιξης και αυτό διότι τα μηνύματα από όλες τις μετρήσεις δεν είναι ενθαρρυντικά. Το ζήτημα δεν είναι μάλιστα τόσο η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ, όσο το ποσοστό που εκτιμάται ότι θα λάμβανε η ΝΔ και το οποίο δεν φαίνεται να φτάνει εύκολα το απαιτούμενο 37%- 38% για αυτοδυναμία. Σημειωτέον δε ότι ο κ.Μητσοτάκης έβαλε χθες τέλος στα σενάρια νέας αλλαγής του εκλογικού νόμου, ακριβώς με στόχο να επιτύγχανε η ΝΔ την αυτοδυναμία και με 35%.
Βασικός εχθρός της κυβέρνησης πλέον μάλιστα δεν είναι τόσο η πανδημία όσο η ακρίβεια. Για αυτό και το Μαξίμου ρίχνει πλέον το βάρος στην οικονομία, με μέτρα στοχευμένα και έχει αποφασίσει να συνεχιστεί η στήριξη για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και το Μάρτιο και τον Απρίλιο.
Αλλά τα περιθώρια για μέτρα στήριξης εξαρτώνται από τα δημοσιονομικά περιθώρια και αυτά δεν είναι ανεξάντλητα: Η περίοδος χάριτος στην ΕΕ λόγω κορονοϊού τελειώνει και η πανδημία έχει ταυτόχρονα βάλει φρένο σε πολλούς κλάδους, παρά την αισιοδοξία που θέλησε να εκπέμψει από τη HORECA ο κ. Μητσοτάκης πως ο τουρισμός και η εστίαση μετά την άνοιξη θα βάλουν και πάλι μπρος τη μηχανή της ανάπτυξης.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο ανησυχεί και για το ενδεχόμενο η εκλογολογία να δημιουργήσει προσδοκίες στους ψηφοφόρους για περισσότερα “δωράκια”. Δεν ήταν τυχαία λοιπόν η αναφορά του πρωθυπουργού στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ πως “δεν υπάρχουν λεφτόδεντρα, αλλά υπάρχει το δέντρο της κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης” και το σύνθημα “κανένα μέτρο χωρίς μέτρημα”.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε επίσης χαρακτηριστικά ότι δεν θέλει “να καλλιεργηθεί στην ελληνική κοινωνία μία εικόνα εύκολων και ανέξοδων παροχών”. Δήλωσε όμως ταυτόχρονα ότι πρόθεση του είναι να καταργηθεί για όλους η εισφορά αλληλεγγύης το 2023, καθώς θέλει να δείξει ότι θα είναι συνεπής στις προεκλογικές του δεσμεύσεις.
Το βασικό λοιπόν είναι πάντα η οικονομία, αλλά ταυτόχρονα η ΝΔ προσπαθεί να θωρακιστεί εκ δεξιών και από το κέντρο, υψώνοντας τους τόνους απέναντι στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ανοίγοντας μέτωπο με το Κίνημα Αλλαγής.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός χθες δεν παρέλειψε εκτός από την αναμενόμενη επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, να αφήσει και νέες αιχμές κατά του ΚΙΝΑΛ. Έκανε λόγο για “τσιτάτα” και τίτλους χωρίς κανένα περιεχόμενο, ουσία και κοστολόγηση από τη Χαριλάου Τρικούπη. Αλλά άφησε ταυτόχρονα και ένα παραθυράκι, δηλώνοντας: “Περίμενα κάτι πιο τεκμηριωμένο, πιο σοβαρό, αλλά νωρίς είναι ακόμη”.
Η κόντρα της ΝΔ με το ΚΙΝΑΛ είναι άλλωστε ένα δίκοπο μαχαίρι, με τη χρήση του οποίου δε συμφωνούν όλοι στο γαλάζιο στρατόπεδο. Και αυτό διότι αντιλαμβάνονται αφενός ότι θα χρειαστούν εν τέλει έναν κυβερνητικό εταίρο και αυτό θα είναι δύσκολο εάν οι τόνοι έχουν ανέβει πάρα πολύ. Αφετέρου, από το 2012 και μετά, οι παλιοί εχθροί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνέκλιναν σε πολλούς χώρους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς, όπου τώρα αναζωπυρώνονται κόντρες. Η υπόθεση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας διελκυστίνδας.
Υπενθυμίζεται ότι ο προερχόμενος από το ΚΙΝΑΛ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου παραιτήθηκε από πρόεδρος της ΚΕΕ την περασμένη Πέμπτη καταγγέλλοντας πραξικόπημα. Είχε προηγηθεί το αίτημα επτά μελών της Διοικούσας Επιτροπής της ΚΕΕ για αντικατάσταση του κ.Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος κάρφωσε ευθέως τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Γιάννη Μπρατάκο. Και καθώς ο κ.Μητσοτάκης ήταν που είχε ορίσει τον κ.Μπρατάκο το 2019 γενικό διευθυντή της ΝΔ, ο κ.Χατζηθεοδοσίου έδειξε εμμέσως το Μαξίμου. Ο κ. Μπρατάκος διέψευσε ότι υποκίνησε οποιαδήποτε δυσαρέσκεια. Είναι γεγονός πάντως ότι ο κ.Χατζηθεοδοσίου είχε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για ανεπαρκή στήριξη των επιχειρήσεων απέναντι στην πανδημία και την ακρίβεια, κριτική που είχε εκληφθεί ως σχετιζόμενη με τη στήριξη του στο ΚΙΝΑΛ.
Το πρόβλημα είναι ότι βουλευτές της ΝΔ που ψάρευαν ψήφους στα συγκοινωνούντα γαλάζια και πράσινα δοχεία του επιχειρηματικού χώρου φοβούνται ότι η κόντρα με ΚΙΝΑΛ μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα. Αλλά για το Μαξίμου, που ενδιαφέρεται για τη μεγάλη εικόνα της αυτοδυναμίας, η μάχη με το ΚΙΝΑΛ για το κέντρο είναι μονόδρομος.
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις