Ενώ μένουν μόνο τέσσερις μέρες για να λήξει η προθεσμία κατάθεσης της επιστολικής ψήφου για όσους εντός Ελλάδας έχουν επιλέξει αυτό τον τρόπο ψηφοφορίας, έχει ανοίξει ήδη η συζήτηση για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές.
Αν και υπήρχαν τοποθετήσεις το προηγούμενο διάστημα από την υπουργό εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και από άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» άνοιξε διάπλατα το θέμα δηλώνοντας ότι το νομοσχέδιο που καθιερώνει την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές θα πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επίτευγμα Δημοκρατίας και κατάκτηση μιας θεσμικής τομής την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές και έστειλε το μήνυμα στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αρνήθηκαν να ψηφίσουν το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή λέγοντας πως τώρα δεν υπάρχουν δικαιολογίες και άλλοθι πίσω από τα οποία μπορεί να κρυφτεί κάποιος.
Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικές εκλογές απαιτεί όμως 200 ψήφους και όχι 151 όπως ισχύει για τις ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα χρειαστεί τις ψήφους 42 βουλευτών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκειμένου να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός 200 άρα θα χρειαστεί συναινέσεις και πιθανότατα θα υποχρεωθεί να αποδεχθεί προτάσεις και της αντιπολίτευσης.
Ένα αγκάθι στην όλη συζήτηση είναι το αν χρειάζεται ή όχι συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου η επιστολική ψήφος στις εθνικές εκλογές να ισχύει και για τους Ελληνες εντός Ελλάδος. Ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί πως αυτό μπορεί να ξεπεραστεί με ερμηνεία που θα κάνει η Βουλή δηλαδή η πλειοψηφία των βουλευτών.
Όπως είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξη του «η μεγάλη πρόκληση θα είναι να ξεπεράσουμε την συνταγματική ερμηνεία, εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να το κάνουμε, προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα και στους συμπολίτες μας εντός της χώρας να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές με επιστολική ψήφο. Η Βουλή θα κρίνει εάν χρειάζεται συνταγματική αναθεώρηση ή όχι η δυνατότητα να ψηφίζουν οι πολίτες εντός χώρας και στις εθνικές εκλογές με επιστολική».
Αυτό το θέμα είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει μεγάλη συζήτηση κυρίως από τα κόμματα που αντιδρούν στην επιστολική ψήφο ακόμα και για τις ευρωεκλογές χαρακτηρίζοντας την αντισυνταγματική.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός άνοιξε τα χαρτιά του και για τον τρόπο που θα μπορούν να ψηφίζουν οι Ελληνες εφόσον καθιερωθεί η επιστολική ψήφος στις εθνικές εκλογές λέγοντας πως εφικτό είναι να ψηφίζουν μόνο το ψηφοδέλτιο επικρατείας και όχι να βάζουν σταυρό σε υποψήφιους. «Οποιος ψηφίζει με επιστολική ψήφο είτε από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό να ψηφίζει μόνο το ψηφοδέλτιο επικρατείας αλλιώς το θέμα γίνεται πάρα πολύ σύνθετο», είπε.
Ένα από τα βασικά επιχειρήματα με τα οποία η κυβέρνηση θα προσέλθει στην συζήτηση για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου, μετά τις ευρωεκλογές είναι πως ένα τέτοιο μέτρο αυξάνει την συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία άρα ενισχύει την δημοκρατία.
Επίσης ένα δεύτερο επιχείρημα με το οποίο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πιέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι η επιτυχής εφαρμογή της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, γι’ αυτό και από το υπουργείο εσωτερικών καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή σκιά στην όλη διαδικασία.
topontiki.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις