Ευθύνες στο “βαθύ κράτος” και τις “χρόνιες παθογένειες του δημοσίου” αποδίδει για τα Τέμπη η κυβέρνηση, επαναφέροντας το αφήγημα περί αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

Στο αφήγημα του “κακού δημοσίου” επενδύει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις πολιτικές συνέπειες της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη.

Τη γραμμή αυτή χάραξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, καταρχήν χθες στο briefing. Ο κ. Οικονόμου “κατήγγειλε” ειδικότερα το “βαθύ κράτος” και τις “διαχρονικές παθογένειες του δημοσίου τομέα”.

Έσπευσε βέβαια να υποστηρίξει πρώτον ότι το “βαθύ κράτος” δεν έχει ένα κομματικό χρώμα, αλλά επρόκειτο για ένα διακομματικό διαχρονικό φαινόμενο, υπονοώντας έτσι ότι δεν φέρει την αποκλειστική ευθύνη για αυτή την κατάσταση η Νέα Δημοκρατία. Και να δηλώσει δεύτερον ότι η σημερινή κυβέρνηση προσπάθησε αλλά δεν πρόλαβε να αντιμετωπίσει όλες τις παθογένειες του δημοσίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συνέδεσε στη συνέχεια μάλιστα τη συζήτηση για την απόδοση ευθυνών για τα Τέμπη με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.

Τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με το νέο πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Χριστοδουλίδη, δήλωσε πως “θα αλλάξουμε όλα όσα μας πόνεσαν” και ότι: “Θα είμαι πρώτος στη μάχη για να ξεριζωθεί από τη χώρα κάθε νησίδα του παλαιού, αναχρονιστικού, κράτους.”

Σημειωτέον ότι ταυτόχρονα το Μαξίμου βάζει στο στόχαστρο τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη, αλλά χωρίς καμία αναφορά στην ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (νυν Hellenic Train) το 2017, καθώς αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με τη γραμμή περί ευθυνών του “κακού δημοσίου”.

Γραμμή, η οποία έχει ως στόχο να συσπειρώσει τη βάση της ΝΔ σε μία λογική “κοινωνικού αυτοματισμού”, αλλά και ταιριάζει βέβαια γάντι στο γενικότερο ιδεολογικό αφήγημα του Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης άλλωστε αναμένεται το επόμενο διάστημα να θέσει την “εξυγίανση” του “κακού κράτους” ως ένα από τα προτάγματα του κυβερνητικού προγράμματος για την επόμενη τετραετία, που πολλοί στη ΝΔ πάντως φοβούνται ότι πλέον δεν είναι καθόλου σίγουρη.

Η κυβέρνηση επικαλείται εν πάσει περιπτώσει τα ηχητικά ντοκουμέντα για τα Τέμπη, τις μαρτυρίες που δημοσιεύονται σε εφημερίδες, αλλά και τις διώξεις που ασκήθηκαν, για να υποστηρίξει ότι αποδεικνύεται πως το δυστύχημα ήταν απόρροια και διαχρονικών παθογενειών του δημοσίου.

“Όλα αυτά που είδαμε να φέρνει στο φως η δημοσιογραφική έρευνα, οι τηλεφωνικοί διάλογοι, είναι και θέμα νοοτροπιών. Η νοοτροπία του «φεύγω από την βάρδια μου μισή ώρα νωρίτερα», του «λουφάζω», του «βάζω αυτόν που ήρθε τελευταίος για να κάνουν διακοπές οι παλαιότεροι», του «σπεύδω να πάρω αναρρωτική άδεια για να προσπαθήσω να κρυφτώ και να απομακρυνθώ από αυτήν την τραγωδία» -όλα αυτά- συγκροτούν νησίδες στασιμότητας και αντίδρασης του βαθέος κράτους. Είναι οι νοοτροπίες αυτές που πρέπει να συγκρουστούμε και να αλλάξουμε. Κατά τη διάρκεια αυτής της τετραετίας, αλλά και στο παρελθόν, ο κόσμος ξέρει ποιος συγκρούστηκε με αυτές τις λογικές, ποιες ήταν οι συγκρούσεις αυτές, ποιοι άλλαξαν πράγματα, ποια ήταν αυτά που άλλαξαν και ποιοι μονίμως μένουν απέναντι σε αυτές τις αλλαγές. Εμείς δεν κρύψαμε ότι θέλουμε σε ολόκληρο το δημόσιο περισσότερη ποιότητα, αξιοκρατία, διαφάνεια, αξιολόγηση”, σχολίασε χαρακτηριστικά χθες ο κ. Οικονόμου, μιλώντας στον Alpha.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις