Τι προσδοκά η Αθήνα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο Κ. Μητσοτάκης σήμερα το πρωί θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Κύπρου
Το πολιτικό ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα επικεντρώνεται στη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 12 το μεσημέρι στο περιθώριο της Συνοδου του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Και το Μαξίμου φιλοδοξεί ότι θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την επανέναρξη ελληνοτουρκικού διαλόγου, που θα μπορούσε ίσως να φτάσει μέχρι το διεθνές δικαστήριο της Χάγης, για την οριστική επίλυση του θέματος της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
Σημειωτέον ότι σήμερα το πρωί και ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο κ.Μητσοτάκης θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο πρωθυπουργός εν συνεχεία θα αναχωρήσει για τη Λεττονία, όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογο του. Krišjānis Kariņš, και με τον Πρόεδρο της Βουλής, Edvards Smiltēns. Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ ξεκινά την Τρίτη, με την Τουρκία να βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο, λόγω του βέτο στην ένταξη της Σουηδίας.
Ο Λευκός Οίκος θέλει να κλείσει το θέμα και ο Τζο Μπάιντεν επίσης θα συναντηθεί στο Βίλνιους με τον Ερντογάν. Ο Τούρκος πρόεδρος ζητά να αποσυνδεθεί το θέμα των F16 από τη συζήτηση για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία. Όμως έξι Αμερικανοί βουλευτές ζήτησαν με παρέμβαση τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διασφαλιστεί πως εάν η Τουρκία πάρει F16 δεν θα τα χρησιμοποιήσει για αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.
Τι προσδοκά ο Μητσοτάκης από τη συνάντηση με Ερντογάν
Την ίδια στιγμή, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι η θετική δυναμική που έχει διαμορφωθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στη γειτονική χώρα και η επανεκλογή δύο νέων κυβερνήσεων με νωπή λαϊκή εντολή ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για επανεκκίνηση των σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας.
Κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ότι η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν είναι ένα θετικό βήμα για τον επαναπροσδιορισμό των σχέσεων στη νέα αυτή περίοδο και για τις δύο χώρες.
“Δεν πρέπει να χαθεί το momentum για διάλογο με την γειτονική χώρα και με αυτή τη λογική προσέρχεται ο πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν”, έλεγαν οι ίδιες πηγές.
Υπενθύμιζαν εξάλλου ότι ο κ.Μητσοτάκης έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία πρέπει να είναι ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα. Για αυτό σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα επιδιώξει να προωθηθούν θέμα της λεγόμενης «θετικής ατζέντας».
“Προφανώς υπάρχουν διαφωνίες. Οι θέσεις της Τουρκίας είναι γνωστές. Το ίδιο και οι θέσεις της Ελλάδας. Το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν συζητάμε”, έλεγαν επίσης κυβερνητικά στελέχη.
Πάγια θέση της ελληνικής πλευράς είναι ότι ένας νέος κύκλος έντασης δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ενώ ενέχει κινδύνους για ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή. Από το Μαξίμου εξάλλου τονίζουν ότι η Ελλάδα θέλει την ειρηνική επίλυση των διαφορών των δύο χωρών, αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. “Μένει να φανεί αν και η Τουρκία θέλει να γυρίσει σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών”, κατέληγαν κυβερνητικά στελέχη, πετώντας τη μπάλα του διαλόγου στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.
Οι “κόκκινες γραμμές”
Υπενθυμίζεται ότι στις προγραμματικές δηλώσεις την περασμένη Πέμπτη ο πρωθπουργός είχε αιτιολογήσει την πρόθεση του να ξεκινήσει διάλογο με την Τουρκία, επικαλούμενος μία φράση του Τζων Κένεντι: “Δεν πρέπει να διαπραγματευόμαστε από φόβο, αλλά να μη φοβόμαστε να διαπραγματευτούμε”. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι “αυτό ισχύει και για τη μοναδική μας διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο”.
Σχολίασε μάλιστα ότι: “Σίγουρα από τη θερμή ένταση και επιφυλακή, προτιμούμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, έστω να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε” και πρόσθεσε: “Όμως δεν θα γυρίσουμε την πλάτη στην Ιστορία, πολύ περισσότερο αν αυτή η παγιωμένη διαφορά 40 ετών μπορεί να μετατραπεί σε μία ειρηνική λύση“, καταλήγοντας:
“Για αυτό η θέση μας παραμένει σταθερή, υπέρ μίας διευθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Μπορούμε στα εθνικά θέματα να προχωρήσουμε με σιγουριά και αποφασιστικότητα, όπως επιβάλλει ο πατριωτισμός της ευθύνης”.
Σημειωτέον όμως ότι στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υπάρχουν και τα στελέχη εκείνα, που θα έθεταν βέτο σε οποιαδήποτε… παρέκκλιση του ελληνοτουρικού διαλόγου από πάγιες εθνικές κόκκινες γραμμές. Υπενθυμίζεται ότι προεκλογικά από το Ζάππειο ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, είχε βάλει φρένο σε συμμάχους και εταίρους που θα ήθελαν συμβιβασμό και μοιρασιά (δηλαδή συνεκμετάλλευση) στο Αιγαίο. Ενώ και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, έχει πολλάκις δηλώσει ότι δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές “Πρέσπες του Αιγαίου”.
news247.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις