Την άποψη ότι ο φράχτης στον Έβρο πρέπει να περιλαμβάνεται στο πακέτο της ΕΕ για το μεταναστευτικό υποστήριξε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής κόντρα στην απόφαση της Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμη: Κομισιόν: Αντίθετη στη χρηματοδότηση φρακτών για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης

Την ανάγκη να υπάρχουν φράχτες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να εμποδίζουν μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποια θα συζητηθεί και το μεταναστευτικό.

Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι συγκεκριμένα η ΕΕ να χρηματοδοτήσει την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, παρά την αντίθετη παρά την αντίθετη άποψη της κομισιόν.

Ειδικότερα ερωτηθείς κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες εάν υπάρχει ανάγκη για φράχτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Νομίζω πως ναι. Δεν είναι λογικό η ΕΕ να χρησιμοποιεί μόνο μέσα τεχνολογίας όπως drone, αλλά να μην τοποθετεί ένα φράχτη. Μιλάμε για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση και ο φράχτης πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το πακέτο”.

Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Ιανουαρίου έπεσαν οι υπογραφές για το πρώτο νέο τμήμα του φράχτη, μήκους περίπου 35 χλμ. Ενώ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κομοτηνή ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει: “Ο φράχτης, ο οποίος ήδη κατασκευάστηκε ένα κομμάτι του, θα συνεχίσει να κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί. Με εθνικούς πόρους, αν αυτό είναι απαραίτητο. Δυστυχώς η Ευρώπη -άλλος ένας μικρός ευρωπαϊκός παραλογισμός- δεν τον χρηματοδοτεί, δεν πειράζει, θα τον φτιάξουμε μόνοι μας. Έχει η οικονομία μας τη δυνατότητα να μας επιτρέπει να επενδύουμε στην ασφάλεια και στην άμυνα της χώρας.”

Εκτός απο το μεταναστευτικό, βασικό θέμα στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας με φόντο την πληθωριστική και ενεργειακή κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι από την προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής είχε ξεκινήσει η συζήτηση για το ποια πρέπει να είναι η ευρωπαϊκή απάντηση στο αμερικανικό Inflation Reduction Act, δηλαδήτο Νόμο για τη Μείωση του Πληθωρισμού. Σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι 27 αναμένεται να εστιάσουν στις προτάσεις της Κομισιόν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας καθώς οδεύει προς την κλιματική ουδετερότητα.

Η συζήτηση σε μεγάλο βαθμό επικεντρώνεται στην χαλάρωση των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, κάτι που όμως, ευνοεί τις μεγαλύτερες χώρες, που έχουν και μεγαλύτερους προϋπολογισμούς για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους, όπως είχε τονίσει και στην προηγούμενη Σύνοδο ο κ.Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός λοιπόν προσερχόμενος στη Σύνοδο υποστήριξε την ανάγκη να χαλαρώσουν οι κανόνες στη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, προσθέτοντας ότι κάποια στιγμή θα ξεκινήσει και η συζήτηση για πρόσθετους πόρους. Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια στην την απορρόφηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πόρων από το Ταμείο Συνοχής και από το ΕΣΠΑ.

Ο πρωθυπουργός τέλος επανέλαβε ότι η ΕΕ πρέπει να προσφέρει συντονισμένα ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία, αλλά και στη Συρια, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού δίδυμου σεισμού.

Βίκυ Σαμαρά

news247.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις