Το Μαξίμου «ζυγίζει» τα πλεονεκτήματα και τα ρίσκα για κάλπες το δίμηνο Μάιος – Ιούνιος ή το φθινόπωρο. Κρίσιμοι παράγοντες ακρίβεια, ουκρανικό, πανδημία

Γρίφος για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται στο Μέγαρο Μαξίμου ο χρόνος των -πρόωρων- εκλογών, οι επιτελείς του οποίου μετράνε τα συν και τα πλην για τη διεξαγωγή τους το δίμηνο Μάιος – Ιούνιος ή για το φθινόπωρο. Αστάθμητοι αλλά καθοριστικοί παράγοντες είναι το μεγάλο κύμα ακρίβειας, το οποίο δεν φαίνεται να κοπάζει, αντίθετα αναμένεται να ενταθεί μέσα στην άνοιξη, και η αποσταθεροποίηση που προκαλεί στην Ευρώπη ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, η λήξη του οποίου δεν είναι ακόμα ορατή.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Η προκήρυξη εκλογών, βέβαια, είναι προνόμιο του πρωθυπουργού, ο οποίος, άλλες φορές κατηγορηματικά, άλλες φορές πιο συμβατικά, λέει ότι θα ολοκληρωθεί η τετραετία. Ομως την ίδια στιγμή δεν αρνείται να συζητά τις εισηγήσεις των συνεργατών του και τα σχέδια που του παρουσιάζουν για τον καταλληλότερο χρόνο, και τα οποία εξάλλου τροφοδοτούν και τη σχετική συζήτηση στην πολιτική σκηνή.

Το βασικό επιχείρημα όσων συνεργατών του Μαξίμου και υπουργών εισηγούνται εκλογές το δίμηνο Μάιος – Ιούνιος είναι ότι όλες οι εκτιμήσεις στελεχών και οργανισμών της αγοράς δείχνουν εκτόξευση των ανατιμήσεων και περαιτέρω επιδείνωση του κύματος της ακρίβειας, ίσως και μέχρι το τέλος του 2022, η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μέτρα που δεν λύνουν το πρόβλημα.

  • «Οσο πιο νωρίς λοιπόν αναβαπτιστεί η κυβέρνηση μέσα από τη λαϊκή εντολή τόσο πιο έτοιμη θα είναι να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, ενώ όσο καθυστερεί τόσο η δυσαρέσκεια των πολιτών θα αυξάνεται κι αυτό θα έχει αρνητικά αποτελέσματα στην εκλογική βάση» λένε «γαλάζιες» πηγές.
  • Παράλληλα, οι υποστηρικτές αυτής της άποψης λένε ότι ευνοεί τη Ν.Δ. το γεγονός ότι η δημοσκοπική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμα σε διψήφια ποσοστά και υπογραμμίζουν ότι «πρέπει να προλάβουμε και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Μάιο, που θα δώσει τη δυνατότητα στον Τσίπρα να πει ότι κάνει ένα νέο ξεκίνημα».
  • Τρίτο επιχείρημα είναι το γεγονός ότι η πανδημία, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, δεν δείχνει να επηρεάζει σε τούτη τη φάση καθοριστικά την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Διπλές εκλογές

Το αρνητικό δεδομένο για εκλογές στο τέλος της άνοιξης -και που σε αυτή τη φάση παίζει καταλυτικό ρόλο στις όποιες εξελίξεις και στις αποφάσεις του πρωθυπουργού- είναι το γεγονός ότι, με τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο να μην έχει τελειώσει, η χώρα θα βρεθεί σε μία δίμηνη, τουλάχιστον, προεκλογική εκστρατεία, αφού είναι βέβαιο ότι λόγω της απλής αναλογικής θα γίνουν δύο εκλογικές αναμετρήσεις, μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση -αν σχηματιστεί- κάπου στις αρχές Ιουλίου.

Επίσης, μέσα σε αυτό το αποσταθεροποιημένο διεθνές σκηνικό, όπου ίσως θα πρέπει να ληφθούν κρίσιμες και καθοριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη, η χώρα μετά την πρώτη εκλογική αναμέτρηση που θα γίνει με απλή αναλογική θα οδηγηθεί στις δεύτερες εκλογές με υπηρεσιακό πρωθυπουργό και υπηρεσιακή κυβέρνηση, αφού ο κ. Μητσοτάκης θα είναι υποχρεωμένος να παραιτηθεί.

Ο… χαλαρός Σεπτέμβριος

Το ενδεχόμενο εκλογών το φθινόπωρο (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος) συγκεντρώνει επίσης, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς επιτελείς, θετικά και αρνητικά επιχειρήματα, ενώ είναι μία περίοδος την οποία προτίμησαν στο παρελθόν κι άλλοι πρωθυπουργοί, γιατί έρχεται μετά τις διακοπές και γενικά θεωρείται χαλαρή. Οι υποστηρικτές αυτής της άποψης λένε ότι η πανδημία λόγω καλοκαιριού θα έχει υποχωρήσει πιο πολύ, ενώ η διεθνής κατάσταση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία θα έχει ομαλοποιηθεί. Ο τουρισμός θα αυξήσει τα έσοδα στο δημόσιο ταμείο, τα μέτρα στήριξης αλλά και η αύξηση του κατώτατου μισθού που δρομολογείται θα έχουν αποδώσει σημαντικά, η οικονομία θα έχει αρχίσει να ανακάμπτει και θα έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος δημοσιονομικής εκτροπής, γεγονός που θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να πάρει πιο δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Τα αρνητικά

Βέβαια, όπως λένε στελέχη της κυβερνητικής παράταξης, όσο πιο πολύ καθυστερούν οι εκλογές τόσο πιο πολύ η αντιπολίτευση εξοπλίζεται και όλο και πιο μεγάλοι κίνδυνοι παραμονεύουν σε ένα διεθνές περιβάλλον ασταθές, όμως η κυβέρνηση έχει τα όπλα και τα περιθώρια να τα αντιμετωπίσει. «Αν δεν γίνουν εκλογές ούτε το φθινόπωρο, τότε δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για τίποτε άλλο παρά μόνο για εξάντληση της τετραετίας με κάθε ρίσκο» λένε.

Πονοκέφαλος το 38% της αυτοδυναμίας

Πέρα από τον χρόνο των πρόωρων εκλογών, μεγάλος πονοκέφαλος για το πρωθυπουργικό επιτελείο και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη είναι και το εκλογικό σύστημα. Το ισχύον -όχι η απλή αναλογική, αλλά αυτό που ψήφισε η Ν.Δ.- δίνει αυτοδυναμία με 38%, ποσοστό που αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η Ν.Δ. δεν συγκεντρώνει.

Η αλλαγή του ώστε το ποσοστό αυτοδυναμίας να πέσει πιο χαμηλά, με την αύξηση του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα από τις 40 στις 50, είναι πιο πιθανή από ποτέ και τη συζητά πλέον και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Νομοσχέδια με προεκλογικά ρουσφέτια

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση κινείται ήδη σε προεκλογικούς ρυθμούς και η παροχολογία με φόντο το ολοένα και πιο ορατό ενδεχόμενο της προσφυγής στις κάλπες έχει αρχίσει για τα καλά, όπως δείχνει και η κυβερνητική δραστηριότητα στη Βουλή, όπου τις τελευταίες ημέρες οι υπουργοί καταθέτουν λογής λογής ρυθμίσεις για παρατάσεις και μικροδιευθετήσεις. Κινήσεις συνηθισμένες σε κάθε κυβέρνηση, όταν πιέζει ο πολιτικός χρόνος και λιγοστεύουν τα χρονικά περιθώρια για την ψήφισή τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, το προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο «φρουτιέρα» του Μάκη Βορίδη, το οποίο περιλαμβάνει διατάξεις από σωρεία υπουργείων, ανάμεσά τους αλλαγές στη δασική και την πολεοδομική νομοθεσία, και τα αυθαίρετα, που χαρακτηρίστηκαν από πολλούς προεκλογικά ρουσφέτια.

Οι βουλευτές

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινούνται και οι βουλευτές, με κύριο μέλημά τους την ανάδειξη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο των προβλημάτων των περιφερειών τους, καθώς εσχάτως έχουν αυξηθεί και οι επίκαιρες ερωτήσεις τοπικού χαρακτήρα που κατατίθενται κατά ριπάς πλέον ακόμη και από τους νεοδημοκράτες βουλευτές.

Οσον αφορά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν ουσιαστικά αρχίσει προεκλογική εκστρατεία με συχνές περιοδείες των αρχηγών τους στην περιφέρεια, όπως κάνει συχνά πλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν σίγουρη την προσφυγή στις κάλπες τον Μάιο – Ιούνιο. Πολλές ζυμώσεις γίνονται και στη Ν.Δ., όπου επίσης αρκετοί βλέπουν πρόωρες εκλογές μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο ΚΙΝ.ΑΛ. – ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, το οποίο ετοιμάζει ψηφοδέλτια, καθώς στόχος της νέας ηγεσίας είναι η ανανέωσή τους.

newsbreak.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις