Ο Πούτιν προσγειώθηκε στη Βόρεια Κορέα τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, ακριβώς 24 χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη στην Πιονγιάνγκ, σε μια επίσκεψη που ανέδειξε την εμβάθυνση της ευθυγράμμισης των χωρών ενόψει της κοινής τους αντιπάθειας προς τη Δύση και των διεθνών ανησυχιών για την αυξανόμενη στρατιωτική τους συνεργασία. Χιλιάδες Βορειοκορεάτες, φωνάζοντας «καλώς ήρθες Πούτιν», παρατάχθηκαν στους μεγάλους δρόμους της πόλης, κρατώντας ρωσικές και βορειοκορεατικές σημαίες με ανθοδέσμες, καθώς ο Πούτιν ξεκινούσε την επίσκεψή του.
Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν τη νέα στρατηγική συνεργασία, αντικαθιστώντας προηγούμενες συμφωνίες που υπογράφηκαν το 1961, το 2000 και το 2001, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Η πλέον ολοκληρωμένη συμφωνία συνεργασίας που υπογράφηκε περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παροχή αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας σε περίπτωση που δεχθεί επίθεση ένα από τα δύο μέρη της συμφωνίας αυτής», δήλωσε ο Πούτιν μετά τη συνάντηση και συμπλήρωσε ότι: «Η συμφωνία καλύπτει πολιτικούς, εμπορικούς, επενδυτικούς, πολιτιστικούς τομείς και τον τομέα της ασφάλειας», αποκαλώντας τη συμφωνία: «πραγματικά ένα πρωτοποριακό έγγραφο».

Ο ρώσος Πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι οι κοινές ασκήσεις που περιλαμβάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία είναι «εχθρικές» προς τη Βόρεια Κορέα, χαρακτηρίζοντας την πολιτική των ΗΠΑ ως: «πολιτική της αντιπαράθεσης». Από την πλευρά του ο Κιμ, χαρακτήρισε τη νέα «συμμαχία» ως «σταθμό στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων».

Ωστόσο, η συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών έθεσε και πολλά ερωτήματα, όπως: το αν η πυρηνική ομπρέλα αποτροπής της Ρωσίας επεκτείνεται πλέον (και) στη Βόρεια Κορέα και το αντίστροφο και αν τα δύο έθνη θα πραγματοποιούν πλέον κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.

Τι κέρδισε ο Πούτιν;

Οι δύο ηγέτες παρουσίασαν τους αντίστοιχους αξιωματούχους τους και στάθηκαν μαζί καθώς παιάνιζε ο ρωσικός εθνικός ύμνος, πριν αναχωρήσουν όρθιοι, πλάι πλάι, σε μια ανοιχτή λιμουζίνα, χαμογελώντας και χαιρετώντας το πλήθος. Οι σκηνές του πομπώδους εορτασμού συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η οποία έκλεισε με τον Κιμ να συνοδεύει τον Πούτιν στο αεροπλάνο του αργά το βράδυ πριν από το ταξίδι του στο Βιετνάμ.

Όμως όλο αυτό το σκηνικό, αντικατοπτρίζει την εξάρτηση της Βόρειας Κορέας από τη Μόσχα και πιθανότατα είχε σκοπό να υπενθυμίσει στη Δύση ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να διατηρεί σημαντική επιρροή τουλάχιστον σε κάποιες γωνιές του κόσμου, μετά την έναρξη του πολέμου με την Ουκρανία το 2022.

Από την άλλη, αυτή η σχέση είναι σημαντική και για τη Ρωσία.

Πολλές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει την Πιονγιάνγκ ότι προμηθεύει όπλα στη Μόσχα για τον πόλεμό της στην Ουκρανία, κατηγορία που και οι δύο χώρες έχουν αρνηθεί, παρά τα σημαντικά στοιχεία που υπάρχουν για αυτές τις μεταφορές. Η Ρωσία έχει λάβει περισσότερα από 10.000 κοντέινερ – το ισοδύναμο των 260.000 μετρικών τόνων πυρομαχικών ή υλικών σχετιζόμενων με πυρομαχικά – από τη Βόρεια Κορέα από τον Σεπτέμβριο του 2023, σύμφωνα με αμερικανική δήλωση φέτος τον Φεβρουάριο. Επίσης, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν επίσης εκτοξεύσει τουλάχιστον 10 πυραύλους κατασκευής Βόρειας Κορέας στην Ουκρανία από τον Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε επίσης ένας Αμερικανός αξιωματούχος τον περασμένο Μάρτιο.

Β. Πούτιν και Κιμ Γιονγκ ανταλλάσουν τους φακέλους με τις νέες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.
Πηγή: © Kristina Kormilitsyna/ POOL/ TASS

Ο Ρώσος ηγέτης θεωρείται ότι επιδιώκει να αυξήσει και να κάνει συχνότερη την υποστήριξη από την Βόρειο Κορέα, η υποστήριξη της οποίας σε πυρομαχικά μπορεί να αποδειχτεί καθοριστικής σημασίας καθώς καθυστερεί η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Πάντως,  αναπτυσσόμενη σχέση έχει προκαλέσει ανησυχία τόσο στη Σεούλ όσο και στην Ουάσιγκτον, όχι μόνο για τις μεταφορές όπλων της Βόρειας Κορέας προς τη Ρωσία, αλλά και για την προοπτική μεταφοράς υψηλού επιπέδου στρατιωτικής τεχνολογίας από τη Μόσχα για να βοηθήσει στην αναβάθμιση των ξεπερασμένων τεχνολογικά όπλων της Πιονγιάνγκ, λόγω του πλήρους εμπάργκο και που της έχει επιβληθεί από την διεθνή κοινότητα.

Κοινός εχθρός η Δύση;

Η ιστορική επίσκεψη του Πούτιν δίνει σημαντική ώθηση στην εικόνα του Κιμ παγκοσμίως, ο οποίος παραμένει απομονωμένος στη διεθνή σκηνή και δεν έχει φιλοξενήσει άλλον ηγέτη στη χώρα του πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Παράλληλα, η επίσκεψη αυτή έρχεται την χρονική περίοδο που οι εντάσεις παραμένουν αυξημένες στην Κορεατική Χερσόνησο.
Ο Κιμ τους τελευταίους μήνες έχει εντείνει τις προφορικές απειλές για πόλεμο εναντίον της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας ενώ έχει «παγώσει» τη διπλωματική προσπάθεια ετών για την υπογραφή συμφώνου ειρήνης με τη Νότια Κορέα, εν μέσω ανησυχιών στην Πιονγιάνγκ για την αυστηρότερη συντονισμένη συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας.

Το ταξίδι του Πούτιν ακολουθεί την ιστορική επίσκεψη του Κιμ στη Ρωσία πέρυσι, όπου οι δύο ηγέτες θεωρήθηκε στη διεθνή κοινότητα ότι άνοιξαν αυτό το νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους, με βάση την άμεση ανάγκη του Πούτιν για βορειοκορεατικά όπλα για να συνεχίζει τον πόλεμο με την Ουκρανία.
Ο Πούτιν επίσης επιδίωξε να συνδέσει την συνάντηση με τους ιστορικούς δεσμούς της Μόσχας και της Πιονγιάνγκ. Τα «κατορθώματα των προηγούμενων γενεών» ήταν μια «καλή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεων» μεταξύ των δύο εθνών, είπε στον Κιμ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό μέσο ενημέρωσης TASS.

Αυτός ο έντονος «διπλωματικός εναγκαλισμός»  έρχεται καθώς η κοινή αντιπαράθεση με τη Δύση έχουν φέρει πιο κοντά τις δύο χώρες – μια τάση που παρατηρητές λένε ότι έχει επιταχυνθεί τώρα από τον πόλεμο στην Ουκρανία – με τη Βόρειο Κορέα να κερδίζει έναν δεύτερο ισχυρό φίλο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την Κίνα.
Δείχνοντάς το μάλιστα εμπράκτως αυτό η Μόσχα, τον περασμένο Μάρτιο, η Ρωσία άσκησε το δικαίωμα της αρνησικυρίας (βέτο) σε ψήφισμα του ΟΗΕ για την ανανέωση της ανεξάρτητης παρακολούθησης των παραβιάσεων των κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας από τη Βόρεια Κορέα – προκαλώντας ανησυχίες ότι το νέο αυτό επίπεδο στις σχέσεις των δύο χωρών, αποδυναμώνει τους ελέγχους στο παράνομο πρόγραμμα όπλων της Β. Κορέας.

neostrategy.gr

Kristina Kormilitsyna/ POOL/ TASS

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις