Σε Action 24, Alpha και ΑΝΤ1 έχει βγει η Δόμνα Μιχαϊλίδου τις τελευταίες ώρες και αφήνει δημόσια αιχμές για τα οικονομικά του «Χαμόγελου του Παιδιού», ενώ στην τελευταία της τηλεοπτική συνέντευξη τόνισε πως υπάρχει καταγγελία ακόμα και για κακοποιητική συμπεριφορά προς το προσωπικό. Ωστόσο, ο οικονομικός εισαγγελέας αρνείται ότι έχει λάβει φάκελο με στοιχεία, για να ξεκινήσει έρευνα για τη δομή.
Πώς ξεκίνησαν όμως όλα;
Προ ημερών, υπήρξε ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», που έλεγε ότι ο πρόεδρος της ΜΚΟ διαμένει σε μεζονέτα 500 τ.μ. αξίας περίπου 2 εκατ. ευρώ, στον Άλιμο, που ωστόσο είναι δωρεά μιας συνταξιούχου που ήθελε να βοηθήσει παιδιά, ενώ ο κ. Γιαννόπουλος και οι συγγενείς του καλύπτουν καθημερινές ανάγκες τους με προϊόντα ή υπηρεσίες από το «Χαμόγελο».
Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Γιαννόπουλος χρησιμοποιούσε ως οικιακή βοηθό υπάλληλο της ΜΚΟ, ενώ γραπτές μαρτυρίες αναφέρουν πως οι λογαριασμοί ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ. καλύπτονται από τα έσοδα του οργανισμού.
Σε αυτό το δημοσίευμα αναφέρθηκε σήμερα η Υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, που ήταν καλεσμένη το πρωί της Πέμπτης στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1, αφήνοντας «καρφιά» για τη συγκεκριμένη δομή.
Σύμφωνα με την Υφυπουργό, στην ανώνυμη καταγγελία για το «Χαμόγελο», που έφτασε, όπως είπε, στο γραφείο της, γίνονται αναφορές για: κακοποιητική συμπεριφορά προς το προσωπικό, χρήση ακινήτων του συλλόγου για άλλες χρήσεις από τον Πρόεδρο, χρήση προσωπικού του συλλόγου για υπηρεσίες προς τον Πρόεδρο, υιοθεσία με συνοπτικές διαδικασίες, υψηλός μισθός και αποδοχές για τον Πρόεδρο και υψηλός μισθός για την σύζυγο του Προέδρου.
Η κυρία Μιχαηλίδου σε συνέντευξή της χθες 28/12 στο Action 24 μίλησε μεταξύ άλλων για το πλεόνασμα των 20 εκατ. ευρώ και τη βίλα των 2 εκατ. του προέδρου, καλώντας τη ΜΚΟ να κάνει περισσότερα για τα παιδιά που φιλοξενεί και να φτιάξει «όπως πρέπει» τις δομές της.
Και επανήλθε στη σημερινή της εμφάνιση λέγοντας πως «πρέπει να διασφαλίσουμε το μέλλον των παιδιών. Όλοι δίνουμε από το υστέρημα μας για να βοηθήσουμε τα παιδιά. Βρίσκουμε λογαριασμούς με 20 εκατομμύρια ευρώ σε τράπεζες, ενώ δηλώνουν ότι δεν έχουν χρήματα για να βελτιώσουν τα κτήρια στα οποία φιλοξενούν παιδιά».
Η Δόμνα Μιχαηλίδου ανέφερε επίσης πως έχει στείλει καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές και για ιδιωτικές και για δημόσιες δομές, είπε ότι η «κακοποιητική συμπεριφορά είναι οριζόντια» σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα και συμπλήρωσε ότι «αυτήν την στιγμή, η Πολιτεία είναι δίπλα στα ιδρύματα. Ο κ. Γιαννόπουλος ήταν ο μόνος που δεν ήθελε τον έλεγχο».
Τι απαντά το Χαμόγελο του Παιδιού
«Σταθερά και διαχρονικά στη διάθεση κάθε αρμόδιου ελεγκτικού κρατικού φορέα», δηλώνει από την πλευρά του το «Χαμόγελο του Παιδιού», προσθέτοντας πως «για να βιοποριστεί ο ίδιος (σ.σ.: ο πρόεδρος) και η οικογένειά του και στο πλαίσιο διαδικασιών εγκεκριμένων από τις Γενικές Συνελεύσεις, λάμβανε συγκεκριμένα ποσά αμοιβής έργου, που ενέκριναν ομόφωνα τα μέλη. Σήμερα, αυτό δεν υφίσταται πλέον, καθώς έχει συνταξιοδοτηθεί» και πως ετησίως τόσο ο κ. Γιαννόπουλος όσο και η σύζυγός του υποβάλλουν δηλώσεις Ε1, Ε9 και «Πόθεν έσχες».
Σχετικά, δε, με το διαμέρισμα-μεζονέτα των 500 τετραγωνικών, είπε ότι του έχει παραχωρηθεί από το Χαμόγελο για τη διαμονή του, καθώς ο ίδιος έχει έσοδα μόνο από τη σύνταξή του.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Γιαννόπουλος έκανε λόγο για «σκευωρία» και «ανθρωποφαγία», ενώ υποστήριξε χαρακτηριστικά: «Θέλουν να διαλύσουν το Χαμόγελο μέσα στα Χριστούγεννα».
Για την Κιβωτό του Κόσμου
Η κ. Μιχαηλίδου ερωτήθηκε και για την Κιβωτό του Κόσμου, οι υποθέσεις της οποίας βρίσκονται στην επικαιρότητα εδώ και καιρό και τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών εκεί μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.
Όπως είπε, «οι δυσμενείς συνθήκες δεν έχουν επηρεάσει την λειτουργία της “Κιβωτού του Κόσμου”», ενώ σε γενικότερο πλαίσιο είπε ότι «ο κόσμος μιλάει, επειδή βλέπει ότι έχουν γίνει πράγματα και υπάρχει βούληση να γίνουν κι άλλα».
Αναφορικά με το τι έχει κάνει το Κράτος τα τελευταία χρόνια για τα παιδιά και τις δομές φιλοξενίας τους, η κ. Μιχαηλίδου είπε «έχουμε βγάλει σχεδόν τα μισά παιδιά από τα ιδρύματα μέσα σε 3 χρόνια. Το 2019 το Ελληνικό Κράτος δεν ήξερε πόσα παιδιά ήταν μέσα στα ιδρύματα. Είχαμε 2.400 παιδιά. Σήμερα, σχεδόν τα μισά είναι σε οικογένειες. Σήμερα, σε ιδρύματα είναι 1.300 παιδιά, επειδή με σύστημα και προσπάθεια τα άλλα πήγαν σε οικογένειες».
Στράφηκε και πάλι κατά των ιδιωτικών ιδρυμάτων, αναφορικά με την αποιδρυματοποίηση, αναφέροντας ότι «3 στις 4 δομές για παιδιά είναι ιδιωτικές, όμως 3 στις 4 υιοθεσίες γίνονται από τις δημόσιες δομές».
ieidiseis.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις