«Da capo» (από αρχή) όπως είναι και ο όρος της μουσικής. Μια από τα ίδια. Η γνωστή κουστωδία ιθυνόντων, αρμοδίων και των πολιτικών προϊσταμένων τους βρέθηκαν, περπάτησαν στα καμμένα, διαπίστωσαν, εξήγγειλαν, μαζεύτηκαν και είδαν και κάτι διαφάνειες και έφυγαν. Τώρα ευελπιστούν να σβήσουν αυτή την πολιτική φωτιά, προετοιμαζόμενοι για την επόμενη, στη ΔΕΘ.
Πλέον όπως και το 2021 στις φωτιές στην Εύβοια στήθηκαν τα… «απαραίτητα» επιχειρησιακά κέντρα και με φόντα αυτά, ξεκίνησε η εξαγγελία δεσμεύσεων από τον πρωθυπουργό για την «αποκατάσταση» της καταστροφής. Επί της ουσίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε στην Πεντέλη με το «καλάθι» των αποζημιώσεων για τους πληγέντες της πύρινης καταστροφής μετρώντας τα εκατομμύρια του Πράσινου ταμείου που θα δοθούν για τη διαχείριση της καταστροφής.
Τίποτε από όσα παρουσιάστηκαν δεν είναι καινούργιο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ολοκληρώνει με σαφή στοχοπροσήλωση την πολιτική παράδοσης του φυσικού πλούτου της χώρας στους ιδιώτες. Τα νέα κίνητρα για την ολοκλήρωση της «διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων» η οποία ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο του 2024, δίνονται με χρηματοδότηση του ταμείου Ανάκαμψης μέσα από το ΤΑΙΠΕΔ.
Δεν πρόκειται για αναδάσωση, αποκατάσταση του φυσικού πλούτου, ανάπτυξη νέων δασικών οικοσυστημάτων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα εκατομμύρια εκτάρια καμένης γης. Αυτά είναι πολύ ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη που όπως ξεκάθαρα δηλώνει σημασία έχει «η προστασία της ιδιωτικής περιουσίας και ζωής» στο πλαίσιο της δασικής μεταρρύθμισης.
Μεταρρύθμιση που ξεκίνησε το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπληρώθηκε το 2021 και τώρα ολοκληρώνεται με την κυβέρνηση της Ν.Δ. Το αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης είναι γνωστό: Τα δάση ας καούν, θα παραχθεί η καύσιμη βιομάζα που θα φέρει κέρδη!
Τρία δασικά έργα από το ΤΑΙΠΕΔ
Λίγες μόνο ημέρες πριν οι πύρινες φλόγες περικυκλώσουν τη Βορειοανατολική Αττική ανακοινώθηκαν με κάθε επισημότητα από την κυβερνητική επιτροπή τα έργα δισεκατομμυρίων ευρώ, που εντάχθηκαν στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας και ανατέθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ για τις προμήθειες και αναθέσεις. Ανάμεσα τους και δυο που αφορούν το σύστημα ολοκληρωμένης «διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων».
Το πρώτο αφορά στη δημιουργία μιας πλατφόρμας στην οποία θα γίνει η πλήρης και «ολοκληρωμένη καταγραφή κάθε δάσους» με στοιχεία και δεδομένα που αφορούν στην «παραγωγικότητα του δάσους σε προϊόντα και είδη». Το έργο χρηματοδοτείται από δημόσιους πόρους του Πράσινου Ταμείου με 8.872.200 ευρώ.
Το δεύτερο έργο αφορά στις «Δασοπονικές μελέτες διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων», με κόστος για το ελληνικό δημόσιο 15 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την κυβέρνηση οι μελέτες είναι αναγκαίες για την προστασία, συντήρηση και ανάπτυξη των δασών και τη διαχείριση τους. Στην πrαγματικότητα με κεντρικό άξονα τις «μελέτες» στήθηκε μια νέα αγορά που «ζεί και βασιλεύει» εξαιτίας των πυρκαγιών!
Δασική μεταρρύθμιση στα… χαρτιά!
Όταν τον Φεβρουάριο του 2024 ο υπουργός Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης παρουσίαζε το πώς θα γίνει η ολοκληρωμένη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας, η Ελλάδα μετρούσε καμένα 1,7 εκατ. στρέμματα καμένης γης. Η περίφημη προστασία των εναπομείναντων δασών περνούσε για την κυβέρνηση μέσα από τις δασοπονικές μελέτες, τους προληπτικούς καθορισμούς και την εκμετάλλευση-πώληση της βιομάζας αλλά και της καύσιμης ύλης.
Η «μεταρρύθμιση» των δασικών οικοσυστημάτων είχε παρουσιαστεί ήδη από το τέλος του 2023 πάνω στην τέφρα της καμένης γης στον Έβρο, τη Ρόδο και την Εύβοια όπου κάηκαν χιλιάδες των χιλιάδων στρέμματα δάσους. Στην πράξη προβλεπόταν η ανάθεση από το υπουργείο Περιβάλλοντος της διαχείρισης και της εκμετάλλευσης των δημοσίων δασών σε ιδιωτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν να απομακρύνουν από τα δάση την κρίσημη βιομάζα, να καθαρίσουν τα δάση και να ανοίξουν δασικούς δρόμους.
Κρίσιμης σημασίας για την κυβέρνηση ήταν η «παροχή οικονομικών κινήτρων για τον καθαρισμό των δασών μας». Τα όρια που τέθηκαν για όσους θα γίνονταν οι «προμηθευτές» στη διαχείρηση του δασικού οικοσυστήματος, κύκλος εργασιών για έτη 5 εκατ. ευρώ και εταιρικό κεφάλαιο 3 εκατ. ευρώ, καταδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο μπαίνουν οι μεγάλοι όμιλοι στα καμένα δάση.
Anti-Νero και 1 και 2 και 3 αλλά…
Το υπουργείο περιβάλλοντος θα έπρεπε να απαντήσει βέβαια για την πλήρη αποτυχία των προγραμμάτων Anti-Nero 1, 2 και 3 που είχαν παρουσιαστεί ως βασικά «εργαλεία» για την πρόληψη και την προστασία των δασών. Στις δηλώσεις όλα ήταν πετυχημένα, θα γινόταν δυνατή η μείωση του κινδύνου μετάδοσης και εξάπλωσης όλων των ειδών των πυρκαγιών, η μείωση της ταχύτητας, της εξάπλωσης και της έντσασης πυρκαγιών για να αποφευχθεί η δημιουργία «Mega Fire» (Υπέρ-Πυρκαγιάς).
Μια τέτοια Υπέρ-Πυρκαγιά έλεγαν ως δικαιολογία ότι έκαψε την Αττική και για αυτό δεν μπορούσαν να την αντιμετωπίσουν. Τα τρία προγράμματα Antinero θα είχαν στη διάθεση τους 385 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που κανείς δεν απαντά πως και σε ποιους διατέθηκαν στην πραγματικότητα για να μην γίνουν αντιπυρικές ζώνες και να μην καθαριστούν τα δάση στην Αττική.
«Da capo» λοιπόν: «Δεν υπάρχει ελπίς, στην Ελλάδα ζεις». (Δ. Σαββόπουλος)
neostrategy.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις