Την έναρξη κατεδαφίσεων αυθαιρέτων το επόμενο διάστημα υπόσχεται εκ νέου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης. Προανήγγειλε παράλληλα δειγματοληπτικό έλεγχο στις πολεοδομίες για τα θέματα πολεοδομικής διαφθοράς, με αφορμή την υπόθεση στη Χαλκιδική, τη στιγμή που συνεχίζονται οι αντιδράσεις φορέων για τα προωθούμενα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια.
- Από τον Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
«Κάναμε τη μεταρρύθμιση για τα αυθαίρετα, τώρα δημιουργείται ο μηχανισμός για να μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα οποιασδήποτε αυθαίρετης δόμησης στη χώρα και κάναμε και την αλλαγή, έτσι ώστε να κατεδαφίζονται πρώτα τα νέα αυθαίρετα και να σταματήσει να υπάρχει έτσι το κίνητρο να δημιουργείς νέα αυθαίρετα. Κατεδαφίσεις θα έχουμε, φοβάμαι, αρκετές προσεχώς και θα χρειαστεί μια συνολική στήριξη του Κοινοβουλίου για να τελειώσουμε με την αυθαίρετη δόμηση. Η βούληση υπάρχει απολύτως από τη δική μου πλευρά» τόνισε πριν από λίγες ημέρες ο κ. Σκυλακάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή, επί της συζήτησης για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2025.
Μένει να δούμε βέβαια αν οι εξαγγελίες θα γίνουν πράξη, γιατί ανάλογες υποσχέσεις έχει δώσει ξανά ο υπουργός, με την πιο πρόσφατη να είναι τον Αύγουστο, όταν δήλωνε ότι θα άρχιζαν το φθινόπωρο οι κατεδαφίσεις των πρώτων αυθαίρετων που ανεγέρθηκαν από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά.
Σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο θα υπάρχει άμεσος εντοπισμός αυθαιρέτων με drones και αεροφωτογραφίες και διασταύρωση στοιχείων μέσω του συστήματος οικοδομικών αδειών e-άδειες του ΤΕΕ. Οι πολίτες θα μπορούν επίσης να κάνουν καταγγελία μέσω του Ενιαίου Συστήματος Καταγγελιών. Σε περιπτώσεις όπου εκδίδεται πρωτόκολλο κατεδάφισης, η αρμόδια υπηρεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος και Υποδομών θα κατεδαφίζει το αυθαίρετο μέσα σε διάστημα ενός μηνός, εκτός αν υπάρξει προσφυγή στο Εφετείο. Στόχος του ΥΠΕΒ είναι να κατεδαφίζεται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα το σύνολο των νέων χωρίς άδεια αυθαίρετων κατασκευών που κατασκευάστηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου 2024.
Ακολουθεί το σύνολο των αυθαίρετων κατασκευών που κατασκευάστηκαν μετά την 28η Ιουλίου 2011, ενώ θα μπορούν προτεραιοποιούνται περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών, οι οποίες κρίνεται ότι συνεπάγονται σημαντική περιβαλλοντική ζημιά.
Πέρα από τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, ο κ. Σκυλακάκης προχώρησε και στην εξαγγελία δειγματοληπτικών ελέγχων στις πολεοδομίες για τα θέματα πολεοδομικής διαφθοράς, που μπορεί, σύμφωνα με τον υπουργό, να υπάρχουν, όπως απέδειξε η πρόσφατη υπόθεση στη Χαλκιδική.
«Επειδή δεν είναι εφικτό να ελέγχεις το σύνολο των αδειών στο σύνολο της χώρας, με πολλαπλούς βαθμούς ελέγχου, αυτό που κάνουμε είναι να ξεκινήσουμε έναν δειγματοληπτικό έλεγχο παντού, με συγκεκριμένους κανόνες και όπου βρούμε ότι υπάρχει υψηλή απόκλιση, θα υπάρξει πλήρης έλεγχος και θα αναλάβει η Δικαιοσύνη όπου χρειαστεί» εξήγησε ο κ. Σκυλακάκης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια
Κάποιες άλλες αναγγελίες του κ. Σκυλακάκη πάντως έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Ο λόγος για την κυοφορούμενη νομοθετική ρύθμιση, με την οποία προωθείται περαιτέρω η «ευελιξία» των πολεοδομικών σχεδίων. Ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών εκφράζει την έντονη ανησυχία και τις επιφυλάξεις του για τις συγκεκριμένη πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου. «Εκτιμάται ότι η ρύθμιση αυτή σε συνδυασμό με τις ασάφειες για την εκτίμηση της Φέρουσας Ικανότητας επιτρέπει μελλοντικά την υπέρβαση της βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης με την προϋπόθεση πραγματοποίησης έργων υποδομών αναγκαίων για τη μεγέθυνση “επιλεγμένων”» χρήσεων» αναφέρει σε πρόσφατη ανακοίνωσή του ο ΣΕΠΟΧ.
Παράλληλα εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τις εκ των υστέρων προωθούμενες τροποποιήσεις στη διαδικασία εκπόνησης των μελετών Τοπικών και Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ-ΕΠΣ), όπως η υποχρέωση εκπόνησης Εκθεσης Φέρουσας Ικανότητας, η έκδοση μιας διαπιστωτικής πράξης Βεβαίωσης Ωριμότητας χωρίς τις αναγκαίες διευκρινίσεις και κατευθύνσεις ως προς το περιεχόμενό της. «Οι πρακτικές αυτές υπερβαίνουν ισχύουσες συμβατικές προδιαγραφές και πάγιες αρμοδιότητες επίβλεψης, με αποτέλεσμα την τροποποίηση του συμβατικού αντικειμένου των αναθέσεων με τη συνεπαγόμενη αύξηση του μελετητικού αντικειμένου και τις χρονικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των μελετών, την αδιαφάνεια στη διαδικασία επίβλεψης και τελικά την ακύρωση του χωρικού σχεδιασμού» σημειώνει ο Σύλλογος Ελλήνων Πολεοδόμων Χωροτακτών.
Την ίδια στιγμή, η νεοσύστατη Ενωση Ιδιοκτητών Ακινήτων Μυκόνου ζητά τη διατήρηση της αρτιότητας των τεσσάρων στρεμμάτων στα υφιστάμενα αγροτεμάχια που ήταν άρτια πριν από την αναστολή αδειών και μέχρι σήμερα, αντί για τα οκτώ στρέμματα που προβλέπεται να ορίσει το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο Μυκόνου. Επίσης τη συνέχιση διαδικασιών έγκρισης οικοδομικών αδειών που βρίσκονται σε διαδικασία προέγκρισης και έχουν λάβει αριθμό πρωτοκόλλου ή έχουν υποβληθεί στις υπηρεσίες, εξεταζόμενες με τους υφιστάμενους όρους δόμησης. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η αύξηση της αρτιότητας εκτός σχεδίου δόμησης για κατοικία από 4 σε 8 στρέμματα, όπως προτείνεται, απαγορεύει ουσιαστικά τη δόμηση στο 90%-95% των αγροτεμαχίων. Η ομοσπονδία επισημαίνει ότι η Μύκονος βιώνει μια οξεία στεγαστική κρίση, με έλλειψη κατοικιών τόσο για τους ντόπιους όσο και για τους εργαζομένους που στηρίζουν την οικονομία του τουρισμού.
«Η προτεινόμενη αύξηση της αρτιότητας θα επιδεινώσει την κρίση αυτή, ευνοώντας τις μεγάλες ιδιοκτησίες που βρίσκονται σε χέρια ξένων επενδυτών, εις βάρος της μυκονιάτικης μικροϊδιοκτησίας. Επιπλέον, η απαγόρευση της νόμιμης δόμησης θα οδηγήσει μοιραία στην αύξηση της αυθαίρετης δόμησης, η οποία δημιουργεί προβλήματα στο νησί, στερεί έσοδα από το κράτος και υπονομεύει το κράτος δικαίου» καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ.
newsbreak.gr
Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις