Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ κατά το συνέδριο της 8-9 Νοεμβρίου επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό τοπίο της Ελλάδας, με το ΠΑΣΟΚ να αναδύεται σε μια συγκυρία που ενδέχεται να του προσφέρει θεσμικό πλεονέκτημα στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ, είτε λόγω υπεροχής στον αριθμό των βουλευτών είτε λόγω της ιστορικής του παλαιότητας, μπορεί να διεκδικήσει τον ρόλο αυτόν θεσμικά, κάτι που θα έχει πρακτικές και συμβολικές προεκτάσεις για τη θέση του στο πολιτικό σκηνικό.

Η πιθανότητα το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει θεσμικά τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδιατάσσει την πολιτική δυναμική και επιφέρει αλλαγές στον τρόπο που αντιπροσωπεύεται η κεντροαριστερά. Ο ΣΥΡΙΖΑ, αποδυναμωμένος από τις εσωτερικές συγκρούσεις, ενδέχεται να βρεθεί σε μειονεκτική θέση, ειδικά εάν οι βουλευτές που τον εγκαταλείπουν τον αφήσουν κάτω από το κατώφλι της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η εξέλιξη αυτή τοποθετεί το ΠΑΣΟΚ σε έναν ρόλο κεντρικής εκπροσώπησης της αντιπολίτευσης, κάτι που αυξάνει την ευθύνη του να διαχειριστεί αυτή τη θέση με συνέπεια και προσοχή. Γεγονός που τίθεται σε αμφιβολία, με τα μέχρι τώρα τουλάχιστον, αποτελέσματα της ηγεσίας του Ν. Ανδρουλάκη.

Προσέλκυση Ψηφοφόρων

Η εσωτερική κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει απογοήτευση σε μέρος του εκλογικού του σώματος. Το ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν είναι απαλλαγμένο από προκλήσεις. Αν και ενδέχεται να κερδίσει την υποστήριξη ψηφοφόρων που αναζητούν πολιτική σταθερότητα, πρέπει να διατηρήσει εσωτερική συνοχή, αποφεύγοντας τις παλαιότερες αδυναμίες που είχαν υπονομεύσει την πολιτική του πορεία. Η ευθύνη να προσελκύσει απογοητευμένους ψηφοφόρους πρέπει να συνδυαστεί με μια συνεπή, αξιόπιστη ταυτότητα που θα του επιτρέψει να ενδυναμώσει τη βάση του, χωρίς να διογκώνει την αντιπαλότητα προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να προσφέρει πλεονεκτήματα στο ΠΑΣΟΚ, η συνολική διάσπαση της κεντροαριστεράς αποτελεί ευρύτερη πρόκληση. Η κατακερματισμένη αυτή κατάσταση μειώνει τη δύναμη αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση.

Η θεσμική ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ ως αξιωματικής αντιπολίτευσης – είτε λόγω υπεροχής σε βουλευτές είτε λόγω παλαιότητας – δίνει στο κόμμα έναν συμβολικό αλλά και πρακτικό ρόλο στη δημόσια πολιτική αντιπαράθεση. Το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ιστορικό βάθος στην ελληνική πολιτική σκηνή ενισχύει τον συμβολισμό της πιθανής ανόδου του σε αξιωματική αντιπολίτευση. Παρ’ όλα αυτά, η ισχύς αυτή χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί με σύνεση, καθώς οι πολίτες παρακολουθούν τις κινήσεις των κομμάτων με αυξημένες προσδοκίες για συνεπή πολιτική στάση.

Προκλήσεις

Ενώ η αποδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να προσφέρει πλεονεκτήματα στο ΠΑΣΟΚ, η συνολική διάσπαση της κεντροαριστεράς αποτελεί ευρύτερη πρόκληση. Η κατακερματισμένη αυτή κατάσταση μειώνει τη δύναμη αντιπολίτευσης απέναντι στην κυβέρνηση και εντείνει την ανάγκη για μια ενωτική στάση από τα κόμματα της κεντροαριστεράς. Αντί η αλλαγή στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποβεί αποκλειστικά προς όφελος του ΠΑΣΟΚ, απαιτείται μια ευρύτερη πολιτική συνεργασία και στρατηγική για να αποφευχθεί περαιτέρω αποδυνάμωση της κεντροαριστερής εκπροσώπησης.

Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί μια νέα πολιτική συγκυρία στην οποία το ΠΑΣΟΚ, με ενισχυμένες θεσμικές δυνατότητες, μπορεί να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, η ανάληψη του ρόλου της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν συνεπάγεται μόνο ευκαιρίες, αλλά και μεγάλες ευθύνες. Η πολιτική σταθερότητα, η ενότητα και η συνέπεια είναι κρίσιμοι παράγοντες για το ΠΑΣΟΚ, καθώς η νέα αυτή θέση απαιτεί ισχυρή ηγεσία, στρατηγική σκέψη και προσήλωση στις ανάγκες της κοινωνίας.

Ζ.Χ.

 

neostrategy.gr

Ακολουθήστε το HappenedNow.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ολες τις ειδήσεις μας στο Facebook Group και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις